Saturday, July 18, 2009

Φεστιβάλ κινηματογράφου Μελβούρνης: Απειλεί με μποϊκοτάζ ο Κεν Λόουτς

  • Ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς απείλησε να μποϊκοτάρει το φεστιβάλ κινηματογράφου της Μελβούρνης αν δεν αποσυρθεί η χρηματοδότηση του Ισραήλ.

Ο διάσημος σκηνοθέτης και πολιτικός ακτιβιστής Κεν Λόουτς απείλησε να αποσύρει την ταινία του Looking for Eric από το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Μελβούρνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι τη χορηγία του έχει αναλάβει μεταξύ άλλων το κράτος του Ισραήλ, αναφέρει σήμερα Σάββατο η εφημερίδα The Age.

Ο Λόουτς, η ταινία του οποίου «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι» είχε κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών το 2006, έγραψε επιστολή στον διευθυντή του φεστιβάλ της Μελβούρνης Ρότζερ Μουρ προειδοποιώντας ότι θα αποσύρει το έργο του.

Ο Λόουτς έγραψε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι «Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ σε γεγονότα τα οποία υποστηρίζει το [κράτος του] Ισραήλ» .

Το μποϊκοτάζ, που έχει στόχο όχι τους ανεξάρτητους Ισραηλινούς κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες και τα έργα τους, αλλά «το κράτος του Ισραήλ», αποτελεί διαμαρτυρία, συνέχισε ο Λόουτς, για «την παράνομη κατοχή Παλαιστινιακής γης, την καταστροφή σπιτιών, καλλιεργειών» και άλλων, καθώς και «τις σφαγές στη Γάζα» .

Ήδη στο φεστιβάλ είχε προκληθεί ένταση νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα όταν Κινέζοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την προβολή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα έναν Ουιγούρο ακτιβιστή. Ο Μουρ αρνήθηκε να εξαιρέσει την ταινία Ten Conditions of Love, ενώ δήλωσε ότι δε θα εξετάσει το αίτημα του Λόουτς. «Δε θα το κάνω [. . .]. Είναι σα να υποκύπτω σ' εκβιασμό», είπε.

Ο 73χρονος Λόουτς είχε καταφέρει τον Μάιο να αποσυρθεί παρόμοιο κρατικό πρόγραμμα χορηγίας του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου του Εδιμβούργου, απειλώντας να το μποϊκοτάρει εάν δεν επέστρεφε τα κεφάλαια από μέρους του Ισραήλ. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

No comments: