Saturday, May 31, 2008

Η μεγάλη των κρανίων απάτη

Αν ο μύθος τους δεν ανασυρόταν από τον Σπίλμπεργκ για τις ανάγκες της νέας περιπέτειας του Ιντιάνα Τζόουνς, είναι βέβαιο ότι σήμερα δεν θα γινόταν λόγος για αυτά. Τα «κρυστάλλινα κρανία» αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση στην κατηγορία των εξωτικών αντικειμένων με υποτιθέμενη προέλευση τους αρχαίους πολιτισμούς της Κεντρικής Αμερικής. Κάποιοι επιμένουν να τα θεωρούν αρχαιολογικά ευρήματα φτιαγμένα από τα χέρια των Αζτέκων ή των Μάγιας, ενώ κάποιοι άλλοι, περισσότερο τολμηροί, τους αποδίδουν εξωγήινη προέλευση παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν ήδη αποφανθεί με βεβαιότητα περί της πλαστότητάς τους. Ποια είναι τελικά η προέλευσή τους;

ΤΟ ΒΗΜΑ, 1/6/2008, σελ. 2-3

Τα κρυστάλλινα κρανία του Ιντιάνα Τζόουνς
Σαρώνει στα ταμεία

Συννεφιασμένη φέτος η αγορά των Καννών

Η απόφαση για τη βράβευση της «Τάξης» του Λοράν Καντέ στο 61ο φεστιβάλ των Καννών ήταν ομόφωνη από την κριτική επιτροπή και τον πρόεδρό της, Σον Πεν. Ομως, τι σημαίνει αυτό τελικά για την ταινία και τον σκηνοθέτη της; Κάποια περισσότερα εισιτήρια και υψηλότερο κύρος στο διεθνές φεστιβαλικό κύκλωμα για τον Καντέ, κάτι που συνέβη και με τον περσινό νικητή Κριστιάν Μουντζίου και το «4 μήνες, 3 εβδομάδες και δύο μέρες», που είδε την ταινία του να έχει στις κινηματογραφικές αίθουσες πολύ μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ό,τι θα ονειρευόταν.

Η ταινία του Μουντζίου έγινε μια μικρή επιτυχία στο καλλιτεχνικό κύκλωμα πολλών χωρών και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου έφτασε τα 400.000 εισιτήρια αποφέροντας 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχες επιδόσεις είχε και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς της αγοράς, η εμπορική επιτυχία δεν οφείλεται τόσο στον Χρυσό Φοίνικα, όσο στην ποιότητα της ίδιας της ταινίας και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις εξαιρετικές κριτικές και την απήχηση στο κοινό.

Μικρή εμπορική ώθηση. Η βράβευση με μια μεγάλη διάκριση όπως ο Χρυσός Φοίνικας θεωρείται μεγάλο δώρο για τους διανομείς των ταινιών, αλλά από μόνο του το βραβείο δεν μπορεί να «σηκώσει» εμπορικά μια ταινία. Αυτό το αποδεικνύει η πορεία ταινιών όπως το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» του Κεν Λόουτς, το «Παιδί» των αδελφών Νταρντέν, ο «Ελέφαντας» του Γκας βαν Σαντ, το «Δωμάτιο του γιου» του Νάνι Μορέτι και η «Ροζέτα» των Νταρντέν. Ολες τους τιμήθηκαν με Χρυσό Φοίνικα και γρήγορα χάθηκαν από τις αίθουσες, αν και πήραν μια μικρή εμπορική ώθηση εξαιτίας του βραβείου.

Ομως, δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα για όλους όσοι συμμετείχαν φέτος στην κινηματογραφική γιορτή της Κρουαζέτ. Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος μπορεί να αγοράστηκαν όλες από Ελληνες διανομείς και σε αρκετά υψηλές τιμές, κάνοντας τα ξένα γραφεία να απορούν για το τι συμβαίνει με τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα, αλλά σε γενικό επίπεδο ήταν μάλλον μια συννεφιασμένη χρονιά στην αγορά των Καννών, που είναι η μεγαλύτερη του κόσμου.

Το φετινό πρόγραμμα δεν είχε μεγάλες απογοητεύσεις και τα γιουχαΐσματα και τα γέλια περιορίστηκαν σε δυο - τρεις ταινίες, όπως το «Palermo shooting» του Βιμ Βέντερς, με μια σκηνή αθέλητης παρωδίας - εξευτελισμού της «Εβδομης σφραγίδας» του Μπέργκμαν, που ολοκληρώνεται με την αφιέρωση του Βέντερς «στον Ινγκμαρ και τον Μικελάντζελο»… Η άλλη ταινία που «έβγαλε γέλιο» χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός της ήταν η «Ακέφαλη γυναίκα» της Λουκρέσια Μαρτέλ, που άφησε άναυδους τους θεατές στο τέλος, καθώς έχοντας διατηρήσει το κεφάλι τους στη θέση του προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην οθόνη... [Tου Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, 1/6/2008]

Οτο Πρέμινγκερ «Αγγελικό πρόσωπο»

Ο Οτο Πρέμινγκερ σκηνοθέτησε το δραματικό κοινωνικό θρίλερ «Αγγελικό πρόσωπο». Ο οδηγός ασθενοφόρου Φρανκ Τζέσαπ καλείται επειγόντως σε μια πολυτελέστατη καλιφορνέζικη βίλα και σώζει τη ζωή της κυρίας Τρεμέιν, που είχε πάθει ασφυξία από γκάζι στο υπνοδωμάτιό της. Οταν ο Φρανκ αναγγέλλει στην Νταϊάν Τρεμέιν ότι η μητριά της επέζησε, η κοπέλα παθαίνει κρίση υστερίας. Παρ' όλα αυτά, ο Φρανκ έλκεται από την Νταϊάν. Κι εκείνη πείθει τον πατέρα της να προσλάβει τον Φρανκ ως οικογενειακό οδηγό. Η Νταϊάν κατορθώνει να τον χωρίσει από τη μνηστή του, Μαίρη.... Παίζουν: Ρόμπερτ Μίτσαμ, Τζιν Σίμονς, Μόνα Φρίμαν, Χέρμπερτ Μάρσαλ, Λίον Εϊμς, Μπάρμπαρα Ο' Νιλ (Κυριακή 1/6, ΕΤ-1 21.15).

Τα «εκατομμύρια» του Ιστγουντ


«Million dollar baby». Βραβευμένη δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Κλιντ Ιστγουντ. Η Μάγκι, μια νεαρή σερβιτόρα με πάθος για το μποξ, πείθει, μετά από πολύ κόπο, έναν ιδιοκτήτη γυμναστηρίου και πρώην πυγμάχο, να γίνει προπονητής της. Με τις οδηγίες του αρχίζει να κερδίζει τον έναν αγώνα μετά τον άλλο. Ο σκληροτράχηλος και απογοητευμένος πρώην πυγμάχος και η πεισματάρα και ενθουσιώδης κοπέλα δένονται σταδιακά μεταξύ τους με μία βαθιά και συγκινητική σχέση αγάπης και στοργής, βρίσκοντας ο ένας στον άλλον το υποκατάστατο της κατεστραμμένης πραγματικής τους οικογένειας. Ομως, η μοίρα επιφυλάσσει στην Μάγκι ένα πολύ σκληρό χτύπημα. Παίζουν οι Κλιντ Ιστγουντ, Χίλαρι Σουόνκ, Μόργκαν Φρίμαν (ΝΕΤ 1/6, Κυριακή 22.00).

Πέδρο Αλμοδόβαρ «Κακή εκπαίδευση»


«Κακή εκπαίδευση», είναι ο τίτλος της ισπανικής ταινίας που σκηνοθέτησε ο Πέδρο Αλμοδόβαρ. Μαδρίτη, 1980. Ο Ενρίκε Γκόδεδ, επιτυχημένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, δέχεται την επίσκεψη ενός αγνώστου, που δηλώνει ότι είναι ο Ινιάθιο Ροντρίγκεθ, παλιός συμμαθητής του στο οικοτροφείο όπου φοιτούσαν, και ο πρώτος του έρωτας. Ο νεαρός, που είναι ηθοποιός, του προτείνει να γυρίσει σε ταινία μια νουβέλα που έχει γράψει, με θέμα τον παιδικό τους έρωτα αλλά και για τον διευθυντή του οικοτροφείου. Η ιστορία έχει ως ήρωα τον Ινιάθιο, ενήλικο πια, που κάνει ένα νούμερο σε πλανόδιο θίασο, υποδυόμενος τη θρυλική σόου γούμαν Ζαχάρα ως τραβεστί. Ο Ινιάθιο συναντά τον πατέρα Μανόλο και τον εκβιάζει για το αμαρτωλό παρελθόν του. Παίζουν οι Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Φέλε Μαρτίνεθ, Φρανθίσκο Μπόιρα, Χαβιέρ Κάμαρα, Ντανιέλ Χιμένεθ (Παρασκευή 6/6, ΕΤ-1 24.00).

Αντρέι Κοντσαλόφσκι «Η ευτυχία της Αζιας»



Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Αντρέι Κοντσαλόφσκι η ΕΤ-3 θα μεταδώσει την ταινία «Η ευτυχία της Αζιας». Η δεύτερη ταινία του Κοντσαλόφσκι, ασπρόμαυρη, ποιητική, τρυφερή. Ενα κολχόζ στις όχθες του Βόλγα, κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του σίτου, οι αγροτικές δουλειές, τα συλλογικά γεύματα, οι ώρες της ανάπαυσης με τις διηγήσεις και, βέβαια, οι ερωτικές ιστορίες είναι τα θέματα της ταινίας. Η Αζια, μια εργάτρια που κουτσαίνει, αλλά είναι ζουμερή και χαρούμενη, διεκδικείται μάταια από ένα μεσήλικο, που ήρθε από την πόλη, ενώ εκείνη, το ίδιο μάταια, κυνηγάει το νεαρό εραστή της Στεπάν, από τον οποίο περιμένει παιδί... Πρωταγωνιστούν: Σαβίνα, Αλεξάντρ Σουρίν, Ιβάν Πετρόφ, Λιούμποφ Σοκόλοβα (Σάββατο 7/6, ΕΤ-3 00.30).

ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ Ο ΧΑΡΙ ΦΑΜΠΙΑΝ...

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, Η Καθημερινή, 31/5/2008

Η καλύτερη ίσως ταινία του Ζυλ Ντασσέν, ένα εξαιρετικό φιλμ νουάρ με εξπρεσιονιστικούς τόνους, συμπληρώνει (μετά από το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και το «10.30 καλοκαίρι βράδυ») το αφιέρωμα των τριών ταινιών στον σκηνοθέτη που έγινε Ελληνας.

Η «Νύχτα και η πόλη» γυρίστηκε στην Αγγλία το 1950, με τον Ντασσέν να είναι ήδη διωγμένος από τον μακαρθισμό που επικρατούσε στην Αμερική. Η ταινία ανατέθηκε στον Ντασσέν από τον παραγωγό Ντάριλ Ζάνουκ, με σκοπό να τον κάνει να μετακινηθεί στην Ευρώπη, πριν να υποστεί τις βαρύτερες συνέπειες των διώξεων. «Χάσου από μπροστά μου, πήγαινε στο Λονδίνο και γρήγορα. Υπάρχει εκεί κάτω μια ταινία για γύρισμα», του είπε. Και έτσι ο Ντασσέν έφτασε στην αγγλική πρωτεύουσα, χωρίς καν να έχει προλάβει να διαβάσει το βιβλίο, για να κάνει την ταινία, μεταφέροντας στο φιλμ και στον ήρωά του, την αίσθηση της καταδίωξης.
Νουάρ Λονδίνο. Λίγο πριν κάνει μια δημιουργική στάση στη Γαλλία όπου γύρισε το «Ριφιφί» και πριν φτάσει στην Ελλάδα, ο Ντασσέν τοποθέτησε στα ερείπια του βομβαρδισμένου Λονδίνου την ιστορία του Χάρι Φάμπιαν, του ήρωα που ερμήνευσε με υπέροχο τρόπο ο Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ (έχοντας δίπλα του την Τζιν Τίρνεϊ), χτίζοντας έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του.
Η εναρκτήρια φράση είναι αντάξια των καλύτερων νουάρ: «Η νύχτα είναι αυτή η νύχτα. Η πόλη είναι το Λονδίνο», λέει ο αφηγητής, πριν αρχίσει να ξετυλίγεται η πλοκή. Η ταινία είναι ένα χρονικό των περιπετειών που περνά ο Φάμπιαν, ένας μικροαπατεώνας και μαυραγορίτης. Στους στενούς δρόμους του Σόχο, προσπαθεί να πιάσει την καλή και να γίνει πετυχημένος ατζέντης στην πάλη, αν και η φίλη του διαφωνεί. Προσπαθώντας να βγάλει χρήματα με κάθε τρόπο, ο Φάμπιαν κλέβει και από την κοπέλα του, τη Μαίρη, μια τραγουδίστρια σε ένα κλαμπ που ανήκει στον αποκρουστικό Φιλ Νόσερος.
Σε μια συζήτησή του με τον Φρανσουά Τριφό και τον Κλοντ Σαμπρόλ, ο Ζυλ Ντασσέν ανέφερε ιστορίες από το παρασκήνιο των γυρισμάτων και τις αρνητικές αντιδράσεις που συνάντησε όταν προβλήθηκε η ταινία στην Αγγλία. Οπως είχε πει, «στην Αγγλία δημιουργήθηκε ολόκληρο σκάνδαλο. Η Αγγλία! Ολαλά! Τι φρίκη! Δεν τους άρεσε τίποτα! Ούτε η ατμόσφαιρα, ούτε η ιστορία - τίποτα… Κι όμως, έτσι είναι το Λονδίνο, σας το ορκίζομαι.
Εμεινα πολύ ικανοποιημένος επίσης από τον γέρο πρωταθλητή της πάλης (που παίζει τον ρόλο του παλαίμαχου παλαιστή Γκρεγκόριους). Τον έλεγαν Σμπίσκο. Οταν ετοίμαζα την ταινία, είχα το πρόβλημα: ή να διαλέξω έναν ηθοποιό και να του μάθω πάλη ή να διαλέξω έναν παλαιστή και να του μάθω να παίζει. Λέω λοιπόν: «Πού είναι ο Στανισλάς Σμπίσκο; Τον Στανισλάς Σμπίσκο βλέπω γι’ αυτόν τον ρόλο». Δεν τον είχα δει ποτέ στη ζωή μου, ούτε σε φωτογραφία. Μου λένε: «Εχει πεθάνει»... [συνεχίζεται]

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ, Η Καθημερινή, 31/5/2008

Λέγεται ότι ένας από τους λόγους της παγκόσμιας κυριαρχίας των ταινιών του Χόλιγουντ έγκειται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι διοχετεύουν όλα τα μεγάλα προβλήματα και σκάνδαλα των ΗΠΑ στη μεγάλη οθόνη. Αυτή τη συνταγή ακολουθεί και το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Recount» (Ανακαταμέτρηση), που προέβαλε πρόσφατα το αμερικανικό κανάλι HBO, με θέμα την αμφιλεγόμενη καταμέτρηση των ψήφων της Φλόριντα στις επεισοδιακές αμερικανικές εκλογές του 2000. Οι εκλογές στην πολιτεία της Φλόριντα, που έκριναν και το εκλογικό αποτέλεσμα, ανανεώνοντας τη θητεία του Μπους, διήρκεσαν 36 μέρες, απαίτησαν τη διενέργεια δύο καταμετρήσεων, την έναρξη μιας τρίτης, η οποία διακόπηκε από το Ανώτατο δικαστήριο, που επικύρωσε τη νίκη των Ρεπουμπλικανών. Το «Recount» είναι, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Στάνλεϊ των New York Times, ένα συναρπαστικό φιλμ, που δίνει έμφαση στα πολύπλοκα και διαφορετικά συστήματα ψηφοφορίας, στους ποικίλους τύπους ψηφοδελτίων, καθώς και στη σύγκρουση μεταξύ της υπουργού Εσωτερικών Κάθριν Χάρις και της εκλογικής επιτροπής της κοινότητας του Παλμ Μπιτς. Ο Κέβιν Σπέισι υποδύεται τον Ρον Πλέιν, τον σύμβουλο του Αλ Γκορ, και ο Τομ Ουίλκινς τον Τζέιμς Μπέικερ, τον γλυκερό σύμβουλο του Μπους, που οργάνωσε την εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών. Την κ. Χάρις υποδύεται η Λόρα Ντερν. Η προοπτική της επανάληψης της ιστορίας δεν έχει εκλείψει, καθώς η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, που υπολείπεται σε αριθμό εκλεκτόρων από τον αντίπαλό της Μπαράκ Ομπάμα, την εκλαμβάνει ως ύστατη ελπίδα σωτηρίας και προσπαθεί να πείσει την αρμόδια επιτροπή του κόμματος να συμπεριλάβει τις πολιτείες του Μίτσιγκαν και της Φλόριντα στις προκριματικές εκλογές. Το μεγάλο μάθημα από τις εκλογές του 2000 στην εν λόγω πολιτεία είναι ότι στις εκλογές δεν καταμετρούνται πάντοτε όλες οι ψήφοι και ορισμένες φορές το σύστημα ευνοεί τον πιο επίμονο υποψήφιο. Το «Recount» δεν ισχυρίζεται ότι ο Τζορτζ Μπους κερδισε δολίως τις εκλογές. Υπαινίσσεται ότι τα πολύπλοκα εκλογικά συστήματα και οι εκλογικοί νόμοι ενδέχεται να αλλοιώσουν τα ποσοστά των εκλογών, ενίοτε και το εκλογικό αποτέλεσμα, επιφέροντας καίριο πλήγμα στον θεσμό της δημοκρατίας.

Friday, May 30, 2008

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ!

Το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου, με ταινίες που αφορούν θέματα υγείας, πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο στην Κω, πατρίδα του Ιπποκράτη. Το φεστιβάλ «Ιπποκράτης» θα διαρκέσει από 1 έως 6 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν χθες ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης και η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Λουκία Ρικάκη. Στόχος του πρωτότυπου φεστιβάλ, είναι να αποτελέσει τόπο συνάντησης και συζήτησης μεταξύ μελών της ιατρικής κοινότητας, καλλιτεχνών και του κοινού, με θέματα γύρω από την υγεία και τη πρόληψη. Το φεστιβάλ θα είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα και θα προβάλει ταινίες πρόσφατης παραγωγής για την υγεία, από όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διαγωνίζονται για να βραβεία του φεστιβάλ. Οι βραβευμένες παραγωγές θα παραλαμβάνουν τα βραβεία Χρυσός Ιπποκράτης, Αργυρός Ιπποκράτης και Χάλκινος Ιπποκράτης.

Monday, May 26, 2008

«ΕΦΥΓΕ» ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 74 ΕΤΩΝ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΙΝΤΕΪ ΠΟΛΑΚ


Νέα Υόρκη. Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 74 ετών ο σκηνοθέτης και παραγωγός Σίντνεϊ Πόλακ. Είχε τιμηθεί με Όσκαρ για την ταινία Πέρα από την Αφρική, ενώ από τις πιο γνωστές ταινίες το ήταν η Τούτσι με τον Ντάστιν Χόφμαν και Τα καλύτερά μας χρόνια με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.
Ο Πόλακ είχε χτυπηθεί από καρκίνο, ασθένεια για την οποία εγκατέλειψε τη σκηνοθεσία μιας ταινίας για λόγους υγείας. Όπως είπε η εκπρόσωπος της οικογένειας, Λέσλι Νταρτ, ο Πόλακ άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο Πασίφικ Πάλισεϊντς του Λος Αντζελες.
Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1934 στο Λαφαγιέτ της Ιντιάνα. Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός και ο ίδιος αρχικά ήθελε να γίνει οδοντίατρος. Στα 17 του χρόνια όμως ανακάλυψε τη Νέα Υόρκη και τον κόσμο του θεάματος, ενώ σε ηλικία μόλις 20 ετών δίδασκε δραματική τέχνη στο Neighborhood Playhouse. Αφήνοντας το θέατρο και την τηλεόραση έφυγε το 1965 για το Λος Άντζελες και πέρασε πίσω από την κάμερα γυρίζοντας ταινίες που θεωρούνται πλέον κλασικές: Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν (1969), Τζερεμάια Τζόνσον (1972), Τα καλύτερά μας χρόνια (1973) και Οι τρεις μέρες του Κόνδορα (1975).
Ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία Τούτσι το 1982 (όπου έπαιζε και ο ίδιος, στο ρόλο του ατζέντη του Ντάστιν Χόφμαν) αλλά κέρδισε τελικά το πολυπόθητο αγαλματίδιο τέσσερα χρόνια αργότερα για το Πέρα από την Αφρική. Η ταινία βραβεύτηκε συνολικά με επτά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας.Μετά την εμπορική αποτυχία της ταινίας Αβάνα το 1990, αφοσιώθηκε στην παραγωγή ταινιών όπως Λογική και ευαισθησία και Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ, ενώ υπήρξε και πρωταγωνιστής σε αρκετές ταινίες, όπως στο Μάτια ερμητικά κλειστά αλλά και στην τηλεοπτική σειρά Σοπράνος. Η τελευταία σκηνοθετική δουλειά του ήταν το ντοκιμαντέρ που γύρισε το 2005 με θέμα τον περίφημο αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι, το δημιουργό του μουσείου του Μπιλμπάο.
[Newsroom ΔΟΛ
, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό]

http://www.nicolekidmanunited.com/NicoleKidmanFilmography/TheInterpreter/SydneyPollack3.jpg

Sydney Pollack; 'Tootsie' Director Won Oscars for 'Out of Africa'

By Adam Bernstein, Tuesday, May 27, 2008; Page B06. Washington Post Staff Writer

Sydney Pollack, 73, a director and producer of popular Hollywood movies for nearly four decades, including the comedy "Tootsie," and who won Academy Awards for "Out of Africa," died May 26 at his home in Los Angeles. He had cancer.

Mr. Pollack, who called himself "Mr. Mainstream," was wildly successful at moviemaking with mass appeal but drew mixed reviews during a prolific career.

His best-remembered work could be provocative, timely and sensitively crafted: "Tootsie" (1982) was hilarious and underscored aspects of the feminist struggle; the taut spy story "Three Days of the Condor" (1975) captured Nixon-era paranoia; "They Shoot Horses, Don't They?" (1969), though set at a Depression-era dance marathon, resonated with young ticket buyers who saw the rigged contest as a reflection of modern society.


http://www.lovefilm.com/lovefilm/images/products/0/5510-large.jpg

Mr. Pollack's movies often emphasized the loner at conflict with society, whether a fur trapper in the wilderness in "Jeremiah Johnson" (1972) or a cowboy who tries to recover his soul after selling out in "The Electric Horseman" (1979) with Robert Redford and Jane Fonda.

He saw Redford as his ideal collaborator and cast him in seven movies, from "This Property Is Condemned" (1966) to "Havana" (1990), because of what he considered his "very internal, rather understated" acting style as well as a dark undercurrent he found appealing beneath Redford's "golden boy" exterior.

Redford returned the compliment, telling Film Comment magazine, "Sydney's the one director that seems to read me best. . . . Basically he's a romantic."

Audiences embraced two of Mr. Pollack's best-known romance stories: "The Way We Were" (1973) with Redford as a WASP writer and Barbra Streisand as a Jewish political activist during the Hollywood blacklist; and "Out of Africa" (1985), a $30 million production based on Danish author Isak Dinesen's years in Kenya and her complicated affair with a free-spirited and handsome pilot.

The latter film, which earned Oscars for Mr. Pollack for directing and producing, starred Meryl Streep and Redford against a backdrop likened by critics to a National Geographic spread.

Dave Kehr of the Chicago Reader complimented Mr. Pollack's craftsmanship and taste, saying that "although the denouement is a bit overextended, he never yields to facile, insistent sentimentality -- his effects are honestly won."

Many others found both films saccharine and ponderous, and Mr. Pollack spoke of his own "tendency by nature to be heavy-handed," which he attributed to his early training as a television director "where you have to grab the audience in the first 10 minutes."

Few disputed that Mr. Pollack was a master of pulling terrific performances from actors. Those who won Oscars under his direction included Gig Young as a cynical dance-marathon announcer in "They Shoot Horses, Don't They?" and Jessica Lange as an emotionally vulnerable actress in "Tootsie."


http://twi-ny.com/theyakuza.jpg

But even in his less-regarded works, many actors earned Oscar nominations, including Paul Newman and Melinda Dillon in the newspaper libel drama "Absence of Malice" (1981) and Holly Hunter in "The Firm" (1993), based on the John Grisham legal thriller... [article continues]

Sydney Pollack

Associated Press

Sydney Pollack, a Hollywood mainstay as director, producer and sometime actor whose star-laden movies like "The Way We Were," "Tootsie" and "Out of Africa" were among the most successful of the 1970s and '80s, died on May 26 at his home in Los Angeles. He was 73. Mr. Pollack's career defined an era in which big stars (Robert Redford, Barbra Streisand, Warren Beatty) and the filmmakers who knew how to wrangle them (Barry Levinson, Mike Nichols) retooled the Hollywood system. Savvy operators, they played studio against studio, staking their fortunes on pictures that served commerce without wholly abandoning art. Hollywood honored Mr. Pollack in return. His movies received multiple Academy Award nominations, and as a director he won an Oscar for his work on the 1985 film "Out of Africa" as well as nominations for directing "They Shoot Horses, Don't They" (1969) and "Tootsie" (1982).

Read More... [The New York Times]


ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Ο «ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ»


Η «Παραμάουντ» ανακοίνωσε ότι η ταινία της «O Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου» έκανε ήδη εισπράξεις 311,1 εκατομμυρίων δολαρίων, και στα 61 σημεία του πλανήτη που προβλήθηκε, καθώς νοσταλγικοί οι φίλοι του είδους με τα παιδιά τους έσπευσαν να δουν την τέταρτη «συνέχεια» των περιπετειών του ήρωά τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η ταινία έκανε εισπράξεις 151,1 εκατομμυρίων δολαρίων, βοηθούμενη στον εισπρακτικό τομέα και από τη σημερινή αργία του «Μεμόριαλ Ντέϊ».

Στη Βρετανία κάνει ήδη εισπράξεις σχεδόν 25 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ «έπεται» η Γαλλία με περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια από το πρώτο Σαββατοκύριακο της προβολής της.

Στη Γαλλία τα σχόλια ήταν ευνοϊκά, μετά τις θετικές κρίσεις ύστερα από την υπαγωγή της στις ξένες ταινίες, που προβλήθηκαν στο 61ο κινηματογραφικό φεστιβάλ Καννών.

Στις ηλικίες '30 και '40 ο νέος «Ιντιάνα Τζόουνς», του Στήβεν Σπήλμπεργκ, έχει ιδιαίτερη απήχηση. Ειδικά στις ΗΠΑ οι από 25 και άνω έσπευσαν να δουν την ταινία προϋπολογισμού 185 εκατομ.δολ. στην αρχή της σταδιοδρομίας της στις αίθουσες. Ο πρωταγωνιστής Χάρισον Φορντ διάγει το 65ο έτος.

Συγκριτικά, το «The War of the Worlds» είχε 202 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις το πρώτο διήμερο της προβολής της, το 2005 το Σαββατοκύριακο της εθνικής επετείου για τις ΗΠΑ της 4ης Ιουλίου.

Ψηφιακός Κινηματογράφος: Τάσεις και προοπτικές

Ημερίδα με θέμα «Ψηφιακός Κινηματογράφος: Τάσεις και προοπτικές» οργανώνει το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (11/6, ελεύθερη είσοδος) στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα). Στόχος είναι «να υπογραμμίσει» ζητήματα σχετικά με την ψηφιακή τεχνολογία στον κινηματογράφο και «να θέσει τις βάσεις για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα συμβάλει στην επίσπευση της πορείας της χώρας μας προς την ψηφιακή προβολή». Συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες, κινηματογραφιστές και εκπρόσωποι φορέων του κινηματογράφου.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ


Ο Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, Ούγο Τσάβες, με την Αλέιδα Γκεβάρα
Μια σπάνια ευκαιρία γνωριμίας του ελληνικού κοινού με τον κινηματογράφο της Βενεζουέλας, μιας χώρας που πραγματοποιεί ένα ενδιαφέρον, ελπιδοφόρο εγχείρημα λαϊκής εξουσίας, προσφέρει η «NEW STAR», σε συνεργασία με την πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, από 29/5 - 4/6 στον κινηματογράφο «Τριανόν».
Θα προβληθούν οι ταινίες: «Ο Τσάβες, η Βενεζουέλα και η νέα Λατινική Αμερική» (2004, 55'), μια συνέντευξη με τον Ούγο Τσάβες από την Αλέιδα Γκουεβάρα. «Μπολιβάρ για πάντα, πολίτης της ελευθερίας» (2006, 35') της ομογενούς από τη Βενεζουέλα Ευτέρπης Χαραλαμπίδη και του Beto Benites. Πρόκειται για ταινία από τη σειρά «Μπολιβάρ για πάντα», ένα τιτάνιο έργο για τον απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής, που πρόβαλε το νέο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι της Βενεζουέλας σε αρχική ιδέα του Τσάβες που θέλησε μ' αυτόν τον τρόπο να πολεμήσει τη «δικτατορία του Χόλιγουντ». Η Ευτέρπη Χαραλαμπίδη γύρισε το 2004 τη μικρού μήκους ταινία «Εl Chancecito» («Μία μικρή ευκαιρία»), που έλαβε τιμητική διάκριση σεναρίου στο 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. «Ενα σπίτι με θέα στη θάλασσα» (2001, 95') του Αλμπέρτο Αρβελο Μεντόζα. Η ταινία έχει αποσπάσει συνολικά 12 βραβεία και έχει συμμετάσχει σε 57 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
«Μια ζωή, δυο μονοπάτια» (1997, 100') του Αλμπέρτο Αρβελο Μεντόζα. «Η επανάσταση δε θα μεταδοθεί τηλεοπτικά» (2003, 74'), ντοκιμαντέρ των Kim Bartley, Donnacha O'Briain. «Μπολιβαριανή Βενεζουέλα, ο λαός στον αγώνα ενάντια στον τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο» (2004, 76') του Marcelo Andrade Arreaza. «Μουσική και Επανάσταση» (2006, 70'), ντοκιμαντέρ του Αλμπέρτο Αρβελο Μεντόζα. «Δε θα επιστρέψουν - Η επανάσταση της Βενεζουέλας σήμερα», ντοκιμαντέρ των Melanie McDonald, William Roche. «Revolution: Απλά μαθήματα επαναστατικής πρακτικής» (2006, 85') του Charles Gervais.

Προβολές καθημερινά από τις 8.30 μ.μ., τρεις ταινίες με ένα ενιαίο εισιτήριο.

Sunday, May 25, 2008

Στην γαλλική ταινία «Ανάμεσα στους τοίχους» ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών

Αυλαία του 61ου Φεστιβάλ
Ο Λοράν Καντέ (δεξιά) παραλαμβάνει τον Χρυσό Φοίνικα από τον Ρόμπερτ Ντενίρο

Η γαλλική ταινία «Ανάμεσα στους τοίχους» [Entre les Murs] του Λοράν Καντέ [Laurent Cantet] κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 61ο Φεστιβάλ των Καννών, κατά την απονομή των βραβείων που έγινε την Κυριακή.
  • Cantet's film had won positive reviews as a well-made, humourous film, but its late positioning in the festival schedule ensured it had no time to build up a buzz. The film is based on the semi-autobiographical novel by Francois Begaudeau about his experience of teaching in an inner city Paris school. Begaudeau himself plays the teacher while real schoolchildren were used in the cast. The use of hand-held DV cameras added to its improvisational feel.
  • "The film we wanted to make had to be a reflection of French society - multiple, many-faceted, complex," Cantet said in his acceptance speech.
  • "It's an amazing, amazing film," said jury president Sean Penn, adding that the judges decision had been "unanimous".

Laurent Cantet

Palme d'Or winner Laurent Cantet. Photograph Gabriel Bouys/AFP

Η ταινία, που αφορά τις σχέσεις ανάμεσα σε έναν καθηγητή και τους μαθητές του σε ένα γυμνάσιο σε λαϊκή περιοχή του Παρισιού και βασίζεται σε βιβλίο, με βάση τις εμπειρίες του καθηγητή Φρανσουά Μπεγκοντό (ο οποίος στην ταινία ερμηνεύει τον καθηγητή), παρουσίαζει μία εικόνα των καθημερινών προβλημάτων αλλά και των σχέσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Στην ταινία μετείχαν πραγματικοί μαθητές, που εργάστηκαν με τον σκηνοθέτη για ολόκληρο σχολικό έτος.

Το Μεγάλο Βραβείο κέρδισε η ταινία «Γκομόρα» [Gomorra] του Ματέο Γκαρόνε [Matteo Garrone].

Ο Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν [Nuri Bilge Ceylan] έλαβε το βραβείο σκηνοθεσίας για τις «Τρεις Μαϊμούδες» [Three Monkeys]. Την Χρυσή Κάμερα για τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη έλαβε ο Στίβ ΜακΚουίν [Steve McQueen] για την «Πείνα» [Hunger].

Το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής δόθηκε στο «Il Divo» του Πάολο Σορεντίνο [Paolo Sorrentino].

Καλύτερος ηθοποιός αναδείχτηκε ο Μπενίτσιο ντελ Τόρο [Benicio del Toro] για τον «Τσε» του Στίβεν Σόντερμπεργκ [Steven Soderbergh]. Ο Ντελ Τόρο μάλιστα αφιέρωσε το βραβείο στον Τσε Γκεβάρα. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Σάντρα Κορβελόνι για βραζιλιάνικη ταινία «Linha de pass?» («Διαχωριστική γραμμή»).

Βραβείο Σεναρίου έλαβε «Η σιωπή της Λόρνα» [Le Silence de Lorna] των Βέλγων αδελφών Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν [Jean-Pierre & Luc Dardenne].

Το Ειδικό Βραβείο του 61ου φεστιβάλ έλαβε η Κατρίν Ντενέβ για το «Χριστουγεννιάτικο παραμύθι» του Αρνο Ντεπλεσέν και ο Κλιντ Ιστγουντ [Clint Eastwood] για την «Ανταλλαγή»

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σον Πέν (στη θέση του προέδρου) τους ηθοποιούς Σέρτζιο Καστελίτο, Νάταλι Πόρτμαν, και Αλεξάντρα Μαρία Λάρα όπως και τους σκηνοθέτες Αλφόνσο Κουαρόν, Ρασίντ Μπουσαρέμπ και Απιχατπόνγκ Βεερασεθάκουλ.

Τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους έλαβε το «Megatron» του Μάριον Κρισάν και το βραβείο της επιτροπής για ταινία μικρού μήκους δόθηκε στο «Jerrycan» του Τζούλιους Εϊβερι.

Η επιτροπή για τα βραβεία στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα», με πρόεδρο τον Τούρκο Φατίχ Ακίν, απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στη ρώσικη «Τουλπάν» του Σεργκέι Ντβορτσεβόι ενώ το ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στην ιαπωνική «Tokyo Sonata» του Κιγιόσι Κουροσάουα.

Το βραβείο «Knockout» του ίδιου τμήματος κέρδισε η ταινία «Τάισον», ένα πορτρέτο του πυγμάχου Μάικ Τάισον από τον Τζέιμς Τόμπακ.

Η επιτροπή της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI) απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού στην ουγγρική «Δέλτα» του Κορνέλ Μουντρούκσο ενώ τα υπόλοιπα δυο βραβεία της απονεμήθηκαν στην ταινία «Πείνα» του Στιβ ΜακΚουίν (στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα») και στο «Ελντοράντο» του Μπούλι Λάνερς («Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών). [με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]


FRANCOIS MORI/AP

The French director Laurent Cantet, centre, with students from the Paris school where he filmed Entre Les Murs

ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ:

French school film is the Class act in Cannes.

Laurent Cantet offre à la France sa première Palme d'or depuis 1987


Le réalisateur français Laurent Cantet entouré des jeunes acteurs et actrices de son film "Entre les murs", récompensé par la Palme d'or lors du 61e Festival de Cannes, le 25 mai 2008. | REUTERS/VINCENT KESSLERLors de la cérémonie de clôture du 61e Festival de Cannes, dimanche, la Palme d'or a été décernée à son film "Entre les murs", à l'unanimité du jury, selon son président Sean Penn.
Critique | Edition spéciale | Entretien exclusif


"Entre les murs" d'une salle de classe

LE MONDE | 24.05.08 | 08h42 • Mis à jour le 24.05.08 | 08h42Des élèves de François Marin (François Bégaudeau) dans le film de Laurent Cantet, "Entre les murs". Les interprètes du film sont tous non professionnels.
HAUT ET COURT
Des élèves de François Marin (François Bégaudeau) dans le film de Laurent Cantet, "Entre les murs". Les interprètes du film sont tous non professionnels.

Les salles de classe sont des pièces aussi mystérieuses que les chambres conjugales. Entre les murs éclaire ce mystère en mettant les outils de l'expérience directe au service de la fiction. Cette greffe est rendue possible par l'existence d'un individu qui occupe une multiplicité de positions au centre du film : François Bégaudeau en est à la fois le sujet (il a été professeur), l'inspirateur (il a écrit un roman tiré de son expérience d'enseignant), le coscénariste (avec Laurent Cantet et Robin Campillo) et l'interprète principal.

Cantet ne le laisse pas pour autant kidnapper le film et impose sa mise en scène fluide et rigoureuse. Le scénario, à première vue fait d'une succession de séquences disjointes, révèle progressivement une construction dramatique intense.

Comme son titre l'indique, Entre les murs ne sort jamais de l'enceinte d'un collège du 20e arrondissement de Paris. François Marin (Bégaudeau) y enseigne le français. Le parti pris est de ne montrer qu'une seule des classes de l'enseignant, une quatrième, de septembre à juin. L'essentiel du film est consacré à des cours qui prennent un tour comique, violent ou polémique (Entre les murs fait abstraction d'une des composantes essentielles de la vie scolaire : l'ennui). Ces heures de classe sont ponctuées de réunions (de conseils de classe, entre professeurs, entre enseignants et parents).

Dans ce film sans acteurs professionnels, tout le monde joue très appuyé. Monsieur Marin veut à la fois séduire et en imposer, et se sert à loisir d'une ironie parfois cruelle pour amuser et tenir à distance ses élèves. A ce "jambon-beurre" narquois, ces derniers, en majorité issus de l'immigration opposent le langage de la rue – les mots, les gestes, les vêtements. A chaque séquence consacrée à un cours, le suspense est le même : le dialogue va-t-il s'engager ? La réponse n'est jamais identique. Sans donner la sensation de passer en revue les pièges que doivent affronter enseignants et enseignés, le film couvre en deux heures le très long cours du fossé qui sépare François Marin de ses élèves.


Take your seats for the top 100 films

Phoenix Cinema in East Finchley, London

Phoenix Cinema in East Finchley, London

Another film list? The same old Citizen Kane? No - this one’s different, says The Times’s chief film critic James Christopher

Now find a film...

Dazed? Confused? Wendy Ide offers tips on how to use the Top 100 list

Have your say

Did we get it right? Tell us your favourite films and why you love them here

98 - My Fair Lady

100 - 91

From dinosaurs to life in a Florida work camp, ten films from the Top 100 to get the debate started

90 - Trainspotting

90 - 81

Moral corruption from Orson Welles and a wildcard performance by Al Pacino

75 - The Good, the Bad and the Ugly

80 - 71

Banjos, babies, bodices and bad boys. Plus the first and best of the "spoof" movies

66 - Toy Story

70 - 61

Racial tension, sexual tension, paranoia and conflicting points of view

57 - Raging Bull

60 - 51

Film plots with a twist - men who live as women and life in a fake alternative reality

46 - All About Eve

50 - 41

Brilliance from Brando and an ether-inhaling performance from Hopper

40 - The Life of Brian

40 - 31

Which 70's film won all five, major Oscars? What was so special about Tommy Johnson's Tuba?

30 - Rebel without a Cause

30 - 21

Four brothers, a bunch of Gangsters, a school outing that goes wrong and a naughty heiress

20 - The Wizard of Oz

20 - 11

Jungle warfare, jungle capers, red shoes and a shiny red mac

10 - The Godfather

10 - 4

Hitchcock's finest feature, Gloria Swanson's revival and some classic performances by Jack Nicholson

3 - ET: The Extra Terrestrial

3 - ET: The Extra Terrestrial

It happened, according to movie lore, at the first Cannes Film Festival screening of E.T...

2 - There Will Be Blood

2 - There Will Be Blood

Few films in recent years have made such an instant and dramatic impact as this

1 - Casablanca

1 - Casablanca

Of all the films in all the cinemas in all the world . . . why this?

TIMES, Sunday May 25, 2008


What’s up with Woody Allen?


http://i2.webfood.com/goodstadt/i/woody_allen.jpg

He keeps making them, but the films of Woody Allen no longer captivate even the great man himself
From May 15, 2008

When Mike Leigh was asked whether he liked the work of his fellow director Woody Allen, he responded in a way that many of us have been secretly thinking too: “Radio Days would be on my desert island with me, but if you wanted to subject me to excruciating torture, you’d send me there with a copy of Match Point. I wouldn’t survive 24 hours.”

Match Point (2005) may have earned Allen his 21st Oscar nomination – for Best Original Screenplay – but this did not hide the fact that his once-great works have given way to a series of below-par films.

This weekend Vicky Cristina Bar-celona, the 38th film of Allen’s 42-year career, has its premiere at the Cannes Film Festival, in an out-of-competition slot. The story of two American students on holiday in Spain, it stars three of Hollywood’s hottest current stars: the recent Oscar winner Javier Bardem, Penélope Cruz and, for a third time, Scarlett Johansson.
Yet when I ask him how he feels about the film now that it is heading to Cannes, the response is distinctly automatic pilot. “I never think about a film once it’s finished and I’m almost finished filming another one. I never give it a second thought. It was finished last summer and now it’s this summer.”
Next Friday his previous work, Cassandra’s Dream, is released in Britain. It’s his third movie in a row to be set in London, after Match Point and Scoop.
Now 72, Allen is well past retirement age but has no intention of stopping. “I would consider it,” he says, “but it’s not something imminent.” The trouble is, though, does anyone care any more? As a friend of mine said to me, “These days being a fan of Woody Allen is like supporting England: you’re nostalgic for the glory days, you go in with hope and you end up being disappointed.”...