Tuesday, May 20, 2008

Ο Ιντιάνα Τζόουνς και με τη βούλα αρχαιολόγος

Φωτογραφία
Ο Χάρισον Φορντ σε σκηνή από την τελευταία ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου». Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής ανακοίνωσε ότι εξέλεξε τον ηθοποιό μέλος τού ΔΣ. ΑΡ/ΡΑRΑΜΟUΝΤ ΡΙCΤURΕS/DΑVΙD JΑΜΕS

"Ο Χάρισον Φορντ σε σκηνή από την τελευταία ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου». Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής ανακοίνωσε ότι εξέλεξε τον ηθοποιό μέλος τού ΔΣ "
O Χάρισον Φορντ τώρα και αρχαιολόγος! Τέσσερις ταινίες γύρισε ως Indiana Jones, όλος ο κόσμος τον έμαθε στον ρόλο του υπέρμαχου της αναζήτησης της αλήθειας του παρελθόντος, πάντα προς την πλευρά του δικαίου ασφαλώς, και ιδού τώρα που οι κόποι του αναγνωρίζονται. Και όχι μόνον επί του ταμείου- αυτό έχει γίνει προ πολλού- αλλά από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, το οποίο τον εξέλεξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του.
«Ο Ιντιάνα Τζόουνς δείχνει
την αφοσίωσή του στην πραγματική αρχαιολογία» λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Μπράιαν Ρόουζ. Παρ΄ ότι βεβαίως το παραμύθι περισσεύει στις ταινίες του Σπίλμπεργκ . Ο κ. Ρόουζ πάντως προσθέτει: «Ο Χάρισον Φορντ έχει παίξει έναν σπουδαίο ρόλο στη διέγερση του ενδιαφέροντος του κόσμου στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στο Ινστιτούτο».
Και ο ίδιος ο Χάρισον Φορντ φαίνεται ότι χάρηκε με το γεγονός και η πρώτη αποστολή την οποία ανέλαβε είναι να μιλήσει στον κόσμο για το συγκεκριμένο ίδρυμα και τους στόχους του. Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, λοιπόν, είναι, όπως αναφέρεται στην είδηση, ο παλαιότερος και μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Βόρειας Αμερικής που ασχολείται με την αρχαιολογία.
Εχει περισσότερα από 250.000 μέλη και συνδρομητές, 105 τοπικά παραρτήματα και αντικείμενό του είναι η προώθηση των αρχαιολογικών ανασκαφών, η έρευνα, η μελέτη και η διάσωση των αρχαιοτήτων σε διεθνές επίπεδο. Αρχή του Ινστιτούτου εξάλλου είναι ότι η κατανόηση του παρελθόντος ενισχύει τον ανθρωπισμό και εμπλουτίζει σε εμπειρίες. «Η γνώση είναι δύναμη και η αντίληψη του παρελθόντος μπορεί να μας βοηθήσει στον διάλογο με το παρόν και το μέλλον» πιστεύει εξάλλου ο κ. Ρόουζ.
Αν πάντως η ανάδειξη του Ιντι-Χάρισον Φορντ στο Ινστιτούτο σχετίζεται με την προώθηση της νέας ταινίας του, αυτό δεν έγινε γνωστό. Αν με μια αρχαιολογική σκαπάνη ανά χείρας βρισκόταν να σκάβει κάπου στο Περού για τους Ινκας ή- γιατί όχι;- στην Κρήτη για τους Μινωίτες, μπορεί και να γινόταν πιστευτός. Βεβαίως πάντα με τους φωτογράφους παρόντες! [ΤΟ ΒΗΜΑ, 20/5/2008]

No comments: