Sunday, May 25, 2008

Φαβορί για τον Φοίνικα ο Τσε, η Λόρνα και οι Πίθηκοι

Η Αντζελίνα Τζολί στο δράμα μυστηρίου του Κλιντ Ιστγουντ «Τhe changeling», που έχει πιθανότητες να πάρει μεγάλο βραβείο απόψε στο Φεστιβάλ Κανών.

Ποιος θα «τσιμπήσει» τον Φοίνικα απόψε, στην τελετή λήξης του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών; Πού θα εμπιστευθεί τα μεγάλα βραβεία ο Σον Πεν, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής; Στον Κλιντ Ιστγουντ και το δράμα μυστηρίου «Τhe changeling» με την Αντζελίνα Τζολί, μήπως, λόγω προσωπικής διαπλοκής με τον 77χρονο σκηνοθέτη, που τον είχε οδηγήσει προ 4ετίας στο Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου με το «Σκοτεινό ποτάμι»; Η, τελικά, για να αποφύγει τις παρερμηνείες στον διεθνή Τύπο, θα προτιμήσει τις ταινίες που όντως έκλεψαν την παράσταση στον διαγωνισμό το 11ήμερο που πέρασε - δηλαδή το άψογα παιγμένο ερωτικό δράμα του Τούρκου Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν «Τρεις πίθηκοι», το νέο κοινωνικό φιλμ των Βέλγων αδελφών Νταρντέν «Η σιωπή της Λόρνα» και τον 4,5ωρο «Τσε» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, με τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο εύλογο φαβορί στον ρόλο του θρυλικού επαναστάτη;

Φαβορί για τον Φοίνικα ο Τσε, η Λόρνα και οι Πίθηκοι

Οποια και να ναι η ετυμηγορία, είναι βέβαιο πως το φετινό επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ των φεστιβάλ δεν θα περάσει και στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα. Πολλές ήταν οι μετριότητες στο διαγωνιστικό, λίγα τα ενδιαφέροντα φιλμ, ακόμη λιγότερες οι εξαιρέσεις - εκπλήξεις. Και τι θα μείνει; Ο απόηχος των κρότων που άφησε πίσω της η παρέλαση των σταρ - αναμφίβολα η πιο εντυπωσιακή των τελευταίων χρόνων. Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ, στα σκαλιά του Παλέ για τις συμμετοχές της εγκύου Τζολί «Κung fu Ρanda» και «Τhe changeling».

Το βασικό καστ και οι συντελεστές της νέας περιπέτειας Ιντιάνα Τζόουνς - Χάρισον Φορντ, Στίβεν Σπίλμπεργκ και Κέιτ Μπλάνσετ, μεταξύ άλλων. Γούντι Αλεν και Πενέλοπε Κρουζ για την κομεντί «Vicky Cristina Βarcelona». Η Γκουίνεθ Πάλτροου για το ερωτικό δράμα του Τζέιμς Γκρέι «Δύο ερωμένες». Η Σάρον Στόουν για την ετήσια εκδήλωση της AMFAR και η Μαντόνα για να παρουσιάσει μια ταινία σε δική της παραγωγή.
Ο Μαραντόνα και ο Μάικ Τάισον για τα περί του βίου τους ντοκιμαντέρ «Μaradona by Κusturica» και «Τyson». Αλλο τίποτα, δηλαδή, από γκλάμουρ, που επισφραγίζεται απόψε κι από την παρουσία του Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως πρωταγωνιστή της ταινίας λήξης «What just happened?» και απονεμητή του Χρυσού Φοίνικα στη σκηνή της αίθουσας Λιμιέρ.

[Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, 25/5/2008]

No comments: