Thursday, May 15, 2008

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ «ΠΑΝΤΑ» ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ



Του απεσταλμένου της Ελευθεροτυπίας ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

Με την ταινία «Τύφλωση» του Φερνάντο Μεϊρέγες, βασισμένη σε μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάνγκου, γραμμένο το 1995, με θέμα το ζοφερό μέλλον του πλανήτη μας, μέσα από την ιστορία μιας πολύ κοντινής μας κοινωνίας όπου οι άνθρωποι αρχίζουν ξαφνικά να χάνουν το φως τους, επέλεξε να κάνει έναρξη το 61ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών. Θέμα που φαίνεται και στην αφίσα του φεστιβάλ -μια γυναίκα με δεμένα τα μάτια- ίσως και σύμβολο του τι μας κρύβει η φετινή εκδήλωση.

Ο ηθοποιός Τζακ Μπλακ, που δανείζει τη φωνή του στον αρκούδο Πο του «Kung Fu Panda», τριγυρισμένος από λούτρινα ζωάκι
Μπορεί το θέμα της «Τύφλωσης» να είναι ασυνήθιστο για την έναρξη ενός φεστιβάλ όπως οι Κάνες -πολλοί είχαν πιστέψει πως θα γινόταν με τη νέα περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς- το ότι όμως τα πράγματα στον πλανήτη μας προχωρούν από το κακό στο χειρότερο φαίνεται να ταρακούνησε τους διοργανωτές. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος, όπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου ο Φερνάντο Μεϊρέγες (γνωστός μας από τις ταινίες «Η πόλη των ανθρώπων» και «Ο επίμονος κηπουρός»), που τον έσπρωξε να τη γυρίσει, αναφέροντας ως παράδειγμα τον τυφώνα «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη, τον πρόσφατο στη Μιανμάρ αλλα και το σεισμό στην Κίνα.
«Αυτό που με τράβηξε, όταν διάβασα το βιβλίο το 1998», ανέφερε, «ήταν η εύθραυστη κατάσταση του πολιτισμού μας, το πως όλα από τη μια στιγμή στην άλλη μπορούν να καταρρεύσουν». Αυτή την ξαφνική κατάρρευση καταγράφει στην ανεξάρτητη συμπαραγωγή του (Καναδάς, Βραζιλία, Αμερική) ο Μεϊρέγες. Υιοθέτησε έναν αρκετά καλό ρυθμό και μια σκηνοθεσία χαμηλών βασικά τόνων, χωρίς πολλές εξάρσεις ή σκηνές βίας (μόνο μία υπάρχει κι αυτή δοσμένη συγκρατημένα). Αφησε τον τρόμο ενός ακαθόριστου μέλλοντος να φανεί μέσα από τη συμπεριφορά των ανθρώπων και τις σκηνές αποκαλυπτικής καταστροφής και εγκατάλειψης.
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια ακαθόριστη μεγαλούπολη, όπου οι άνθρωποι, που ξαφνικά και χωρίς φανερό λόγο χάνουν το φως τους, απομονώνονται και ουσιαστικά εγκαταλείπονται σε ένα κτίριο. Σ' αυτή την «κοινωνία των τυφλών» μεταφέρονται ένας τυφλός γιατρός και η γυναίκα του (πολύ καλή ερμηνεία από την Τζουλιάν Μουρ) που υποκρίνεται την τυφλή για να μπορέσει να τον ακολουθήσει. «Είμαστε τυφλοί, αλλά τώρα βλέπουμε», αναφέρει σε μια στιγμή ο αφηγητής της ταινίας. Αυτήν ακριβώς την αλλαγή, που προκαλεί η τύφλωση, καταγράφει ο σκηνοθέτης. Αλλαγή που οδηγεί τους ανθρώπους στη δημιουργία μιας άλλης, διαφορετικής κοινωνίας, όπου αρχικά κυριαρχεί η προσπάθειά τους για συνεργασία και αλληλεγγύη, ενώ στη συνέχεια μπαίνουν θέματα εξουσίας και εκμετάλλευσης, που οδηγούν σε εξευτελισμούς και αιματηρές συγκρούσεις.

Ο Μεϊρέγες με τους πρωταγωνιστές του Τζουλιάν Μουρ και Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ
Εκείνο που ενδιαφέρει τον Μεϊρέγες είναι ο αγώνας του ανθρώπου για αξιοπρέπεια ακριβώς όταν όλα γύρω του καταρρέουν. Με ένα καλογραμμένο σενάριο του Ντον ΜακΚέλαρ φτιάχνει μια ενδιαφέρουσα αλληγορία, δημιουργώντας μερικές ζοφερές εικόνες με την ηρωίδα και την ομάδα της να πορεύονται σ' έναν κατεστραμμένο κόσμο. Πολύ καλοί σε δεύτερους ρόλους οι: Αλις Μπράγκα, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ντάνι Γκλόβερ.
Σ' ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα κινήθηκε το αμερικανικό καρτούν «Kung Fu Panda» των Μαρκ Οσμπορν και Τζον Στίβενσον (εκτός συναγωνισμού). Είναι η ιστορία ενός συμπαθητικού αλλά αδύναμου αρκούδου «πάντα», του Πο, που ξαφνικά επιλέγεται ως ο καλύτερος πολεμιστής της χώρας, ικανός να εκπληρώσει μια αρχαία προφητεία, να νικήσει μια τρομερή λεοπάρδαλη και να σώσει τα υπόλοιπα ζώα από τη δυναστεία της. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως ο άνθρωπος (εδώ το «πάντα») πρέπει να στηρίζεται στον εαυτό του και όχι σε αρχαίες περγαμηνές για να ξεπεράσει τα διάφορα εμπόδια. Οι δύο σκηνοθέτες φτιάχνουν μια διασκεδαστική, με άφθονο χιούμορ, ταινία, αντλώντας την έμπνευσή τους από τα ιαπωνικά καρτούν «μάνγκα». Στην επιτυχία της συμβάλλουν οι φωνές γνωστών ηθοποιών που ντουμπλάρουν τα ζώα: Ντάστιν Χόφμαν (Σίφου), Αντζελίνα Ζολί (τίγρης), Τζακ Μπλακ (Πο) και Τζάκι Τσαν (πίθηκος).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/05/2008

No comments: