Thursday, May 15, 2008

Σον Πεν υπέρ Ομπάμα από τις Κάννες


Παράσταση για έναν ρόλο και αρκετή συζήτηση για πολιτική και ταινίες στη χθεσινή πρεμιέρα του φεστιβάλ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, TO BHMA, 15/5/2008
Φωτογραφία
Φωτογραφία
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του εφετινού Φεστιβάλ των Καννών, με φόντο την αφίσα της διοργάνωσης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
RΕUΤΕRS/JΕΑΝ-ΡΑUL ΡΕLΙSSΙΕR

ΚΑΝΝΕΣ Α κούγεται κάπως αλλόκοτο να απευθύνεται κανείς σε αυτόν αποκαλώντας τον «κύριε πρόεδρε»· έναν άνθρωπο που σε γενικές γραμμές δεν τρέφει τα καλύτερα συναισθήματα για τους πολιτικούς, όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τον Σον Πεν. Για τις επόμενες 11 ημέρες ο 48χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης, πολέμιος όσο κανείς άλλος επώνυμος της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους, θα κάθεται στη θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής του 61ου Φεστιβάλ των Καννών. Δικαιολογημένα λοιπόν χθες όλα τα φώτα ήταν στραμμένα σε αυτόν, κάτι που εύκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει ότι δεν θα σταματήσει να συμβαίνει ως τη λήξη της διοργάνωσης.
Ο Πεν άλλωστε είναι αγαπημένο παιδί του συγκεκριμένου φεστιβάλ. Το 1991 προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών «Ο Ινδιάνος δρομέας», το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία. Το 1997 βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στους «Παράφορα ερωτευμένους» του Νικ Κασαβέτις και το 2004 άρχισε στις Κάννες η καριέρα του «Σκοτεινού ποταμιού» του Κλιντ Ιστγουντ, μια ταινία για την οποία μερικούς μήνες αργότερα ο Πεν θα βραβευόταν με το Οσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου.
Το όνομα του Κλιντ Ιστγουντ, ο οποίος συμμετέχει στην εφετινή κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία «Τhe changeling», αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ- αποτελούμενη επίσης από τις ηθοποιούς Νάταλι Πόρτμαν, Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, Ζαν Μπαλιμπάρ, τους σκηνοθέτες Αλφόνσο Κουρανόν, Μαριάν Σατραπί, Απιτσατπόνγκ Γουρεασεθακούλ, Ρασίντ Μπουτσαρέμπ και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σέρτζιο Καστελίτο.
Ο Πεν δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του χαρακτηρίζοντας την ερώτηση «ευγενικά διατυπωμένη, αλλά προσβλητική». «Από το 1960 που γεννήθηκα ως σήμερα ο Κλιντ Ιστγουντ έχει σκηνοθετήσει πάρα πολλές ταινίες. Με έχει χρησιμοποιήσει όμως μόνο σε μία. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να δικάσουμε τις ταινίες ούτε να κάνουμε χάρες σε φίλους και γνωστούς. Βρισκόμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε με ενθουσιασμό απέναντι σε όλες τις ταινίες. Δεν θα βλάψουμε καμία ταινία γιατί ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει να δείχνεις τη δουλειά σου στις Κάννες», είπε.

Αγέλαστος, ντροπαλός, ντυμένος στα μαύρα και χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για αστεία, ο Πεν πήρε θέση υπέρ μιας μόνον ταινίας, η οποία και συμμετέχει εκτός συναγωνισμού ύστερα από προσωπική απαίτηση του ιδίου. Πρόκειται για το ντοκυμαντέρ της Αλισον Τόμπσον «Το τρίτο κύμα» («Τhe third wave»), το οποίο αναφέρεται στην προσπάθεια τεσσάρων εθελοντών να βοηθήσουν τους κατοίκους του χωριού Παραλίγια της Σρι Λάνκα που επλήγη από το τσουνάμι. «Αυτή η ταινία μιλά για όσα ο καθένας μας μπορεί να κάνει για να συμβάλει στην καλυτέρευση αυτού του κόσμου, τον οποίο ελέγχουν οι κυβερνήσεις αποτρέποντας την παροχή βοήθειας. Η σωστή πολιτική θα όφειλε να αναζητεί την ποιότητα ζωής του κόσμου και όχι το αντίθετο»...

No comments: