Monday, May 19, 2008

Φεστιβάλ Καννών: Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος

Μια νέα εξαιρετική ταινία, «Η σιωπή της Λόρνα» των Βέλγων αδερφών Ζαν-Λικ και Λικ Νταρντέν, που είδαμε σήμερα στο διαγωνιστικό τμήμα του 61ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών, προστέθηκε στις σημαντικές εκείνες ταινίες ("Οι τρεις μαϊμούδες» του Τούρκου Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν και «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Γάλλου Αρνό Ντεπλεσέν) που διαγωνίζονται για το Χρυσό Φοίνικα και τα άλλα βραβεία του φεστιβάλ. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αφίξεις γνωστών προσωπικοτήτων του χώρου, με πιο πρόσφατες εκείνες του Εμίρ Κουστουρίτσα, του πρωταγωνιστή του, Μαραντόνα, ενώ αργότερα σήμερα αναμένονταν να φτάνουν στην Κρουαζέτ η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κλιντ Ιστγουντ, του οποίου αύριο προβάλλεται, στο διαγωνιστικό τμήμα, η ταινία του, «The Changeling».

Πρωταγωνίστρια στην ταινία «Η σιωπή της Λόρνα» των βραβευμένων στο παρελθόν με το Χρυσό Φοίνικα των Κανών Βέλγων αδερφών Νταρντέν, είναι η Λόρνα μια νεαρή Αλβανή, μετανάστρια στο Βέλγιο, που για να πάρει τη βέλγικη υπηκοότητα και να μπορέσει να ανοίξει ένα σνακ-μπαρ με τον αγαπημένο της δέχεται να παίξει βασικό ρόλο σ' ένα επικίνδυνο «παιχνίδι», όπου μπλεγμένοι είναι ένας μαφιόζος συμπατριώτης της κι ένα Ρώσος.

Σταδιακά η Λόρνα αρχίζει να αισθάνεται τύψεις γι' αυτά που κάνει και από ένα σημείο αρνείται να συμμετέχει στην όλη σκευωρία, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με τους μαφιόζους συνεργάτες της. Οι Νταρντέν αντιμετωπίζουν την ιστορία τους με ένα ρεαλιστικό, άμεσο στιλ, γνωστό μας από τις προηγούμενες ταινίες τους ("Ροζέτα», «Το παιδί"), με κάμερα συχνά στο χέρι, επιμένοντας στη ψυχολογική καταγραφή του χαρακτήρα της Λόρνα, τοποθετώντας την ταυτόχρονα στο συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον όπου κινείται και αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς τους.

Με την κατεδάφιση ενός κρατικού εργοστασίου για να δώσει τη θέση του στη νέα ανάπτυξη, καταπιάνεται στην ταινία του, «24 Πόλη», ο Κινέζος σκηνοθέτης Τζία Ζανγκ-κε ("Ακίνητες ζωές"), προσφέροντάς μας ένα σε βάθος σχόλιο πάνω στην Κίνα και την ιστορία της. Ιστορία που δίνεται μέσα από συνεντεύξεις με διάφορα πραγματικά (που εργάστηκαν στο εργοστάσιο) αλλά και φανταστικά (που τα ερμηνεύουν ηθοποιοί) πρόσωπα, με τον σκηνοθέτη να καταφέρνει να τα συνδέσει, δίνοντάς τους ένα ωραίο ρυθμό.

Στις καλές ταινίες των τελευταίων ημερών και το ντοκιμαντέρ «Θέλω να δω» (που είδαμε στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα"), σκηνοθετημένο από την ελληνικής καταγωγής Λιβανέζα Τζοάνα Χατζηθωμά και τον σύντροφό της Χαλίλ Τζορέιγκε. Ντοκιμαντέρ γύρω από τις καταστροφές του πρόσφατου πολέμου του 2006, όταν τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο Λίβανο, καταστρέφοντας σπίτια και σκοτώνοντας άμαχο πληθυσμό. Η ταινία παρουσιάζει τα φριχτά αποτελέσματα των βομβαρδισμών όπως τα βλέπει μια επισκέπτρια, η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, μέσα από ένα συχνά δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι. Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που αξίζει να προβληθεί πλατύτερα.

www.kathimerinil.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: