Sunday, May 18, 2008

Ταινίες στο Φεστιβάλ των Καννών

Το Σαββατοκύριακο πέρασε με μερικές σημαντικές ταινίες, τόσο στο διαγωνιστικό, όσο και στα παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ.
Από την Ιταλία είχαμε την ταινία του Ματέο Γκαρόνε (γνωστού στην Ελλάδα από την προηγούμενη ταινία του «Πρώτη αγάπη»), «Γκομόρα», βασισμένη στο επίμαχο βιβλίο του δημοσιογράφου Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος για όσα έγραψε κινδύνευσε από τη ναπολιτάνικη μαφία, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία.

Δυνατή, δοσμένη με αρκετό ρεαλισμό ταινία, με εξαιρετικές ερμηνείες, η οποία μέσα από τις ιστορίες πέντε διαφορετικών ανθρώπων κάνει μια ανάλυση της δράσης και των μεθόδων της ναπολιτάνικης μαφίας με ένα στιλ που κινείται ανάμεσα σ' εκείνο του Φρατσέσκο Ρόζι και εκείνο του Σέρτζιο Λεόνε.

Στη βραζιλιάνικη «Linha de pass?» ("Διαχωριστική γραμμή», που αναφέρεται όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στις ζωές των πρωταγωνιστών της) των Βάλτερ Σάλες και Ντανιέλα Τομάς, έχουμε την ιστορία τεσσάρων αδερφών, σε μια λαϊκή οικογένεια, στο σύγχρονο Σάο Πάολο, ανθρώπων που αγωνίζονται να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, ανάμεσά τους κι ενός νεαρού που θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής σε μια διάσημη βραζιλιάνικη ομάδα ποδοσφαίρου. Καλογυρισμένη, με σωστή ατμόσφαιρα και δοσμένη με ημι-ντοκιμαντερίστικο στιλ ταινία, που θυμίζει την άλλη ταινία του «δίδυμου», «Η πόλη του θεού».

Στο διαγωνιστικό πάντα τμήμα, από τη Γαλλία, είχαμε την ταινία «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Αρνό Ντεπλεσέν. Η ταινία εστιάζεται στα μέλη μιας παράξενης, με τεταμένες σχέσεις, οικογένειας, με επικεφαλής την Κατρίν Ντενέβ στο ρόλο της μητέρας που προσπαθεί να κρατήσει παιδιά και εγγόνια δεμένα μεταξύ τους. Καλή ατμόσφαιρα, εικόνες εικαστικά ωραίες, πολύ καλές ερμηνείες, αλλά ένας άνισος ρυθμός εξαιτίας κάποιων «φλύαρων» σκηνών.

Εκτός συναγωνισμού προβλήθηκε η απολαυστική κωμωδία «Βίκι, Κριστίνα, Βαρκελόνη» του Γούντι Αλεν με τις Σκάρλετ Γιόχανσον (Κριστίνα) και Ρεμπέκα Χολ (Βίκι) στους ρόλους δύο φιλενάδων που φτάνουν για καλοκαιρινές διακοπές στη Βαρκελόνη κι όπου η γνωριμία τους με έναν ερωτιάρη, θερμόαιμο Ισπανό ζωγράφο (ένα εξαιρετικό Χαβιέ Μπαρντέμ) ανατρέπει τη ζωή τους, ιδιαίτερα εκείνη της Βίκι, η οποία ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν Αμερικανό. Καλογραμμένοι, έξυπνοι, με χιούμορ διάλογοι, μια το ίδιο καλή αφήγηση, καλές ερμηνείες μαζί με όμορφες σκηνές της Βαρκελόνης του Γκαουντί, αλλά και σκηνές «σεξουαλικής απελευθέρωσης» (σε μια από αυτές η Κριστίνα τα «φτιάχνει» με την Ισπανίδα αντίζηλό της Μαρία Έλενα, που την ερμηνεύει η Πενέλοπε Κρουζ), προσφέρουν μιαν από τις πιο διασκεδαστικές ρομαντικές κωμωδίες του σκηνοθέτη της.

Με την ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο της κρυστάλλινης νεκροκεφαλής», με τον ήρωα του Χάρισον Φορντ να μπλέκει με σοβιετικούς κατασκόπους και σοβιετικό στρατό (βρισκόμαστε στα 1957, την περίοδο του ψυχρού πολέμου) για την απόκτηση των θρυλικών κρυστάλλινων νεκροκεφαλών μιας αρχαίας φυλής της Νότιας Αμερικής, ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει σε γνωστό έδαφος. Η ατέλειωτη δράση, το χιούμορ και βέβαια τα ειδικά εφέ, προσφέρουν μια διασκεδαστική, παρόμοια με τις άλλες (αν και χωρίς την πρωτοτυπία της πρώτης) περιπέτεια που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.

No comments: