Thursday, May 15, 2008

Ο ΣΟΝ ΠΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ, ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ, ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ


ΤΑ ΝΕΑ, Αποστολή: Δημήτρης Δανίκας
Φωτογραφία
«Αν ο Κλιντ Ίστγουντ έχει κάνει μεγάλη ταινία και δικαιούται να πάρει τον Χρυσό Φοίνικα, θα τον πάρει» λέει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών Σον Πεν, προτού σπεύσει για να κάνει τσιγάρο...
Πώς λέμε «Εl Ρresidente Fidel Castro»; Ε, μετά τη χθεσινή του έφοδο στο Festival de Cannes, στον ρόλο του Προέδρου του Jury, και μετά την ατάκα «Η κυβέρνηση Μπους αντιπροσωπεύει το απόλυτο κακό», ο κόσμος όταν τον βλέπει θα λέει «Εl Ρresidente Sean Ρenn»!
Το πρώτο πρόβλημα στο οποίο σκόνταψε, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Καννών μεσιέ Τιερί Φερμό τον πρότεινε για Ρresidente του Jury, ήταν ο εαυτός του. Κι αυτό γιατί μέσα στον επαναστατικό του οίστρο είχε ρίξει στο παρελθόν μπαλοθιά λέγοντας «Τo hell with the Οscars (στο διάολο τα Οσκαρ). Η τέχνη δεν κρίνεται με ψηφοφορία».
Ε, τότε γιατί δέχτηκες να συμμετέχεις
σε μια διαδικασία τόσο ανταγωνιστική;
«Διαφορετικό το Φεστιβάλ των Καννών, αφού κάθε ταλαντούχος καλλιτέχνης μπορεί να βρει βήμα έκφρασης εδώ» (πράγμα που υποδηλώνει ότι ο θεσμός των Όσκαρ είναι καθοδηγούμενος και αντιδημοκρατικός). «Είναι συναινετικός και καθόλου ανταγωνιστικός».
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ομιχλώδης θέση του σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Γιατί αποστασιοποιημένος όταν σχεδόν ολόκληρο το αντι-μπουσικό star system μοιάζει ενθουσιασμένο με τον μαύρο Τζων Κέννεντυ;
«Δεν υποστηρίζω ευθέως τον Ομπάμα, όμως είμαι ενθουσιασμένος με τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του. Αν προκριθεί και αν στο τέλος εκλεγεί, εύχομαι να μη διαψεύσει τις ελπίδες του αμερικανικού λαού. Ταλαντευόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Αν ο Ομπάμα αποτύχει, θα είναι για την Αμερική η τελική, η θανατική ποινή».
Το τρίτο πρόβλημα του Σον είναι ο θαυμασμός που τρέφει για τον «δεξιό» Κλιντ Ίστγουντ. Αυτή η σχέση στάθηκε αφορμή να δημοσιευτούν άφθονα σχόλια από τον Τύπο και τους bloggers για την υπόγεια διαπλοκή του προέδρου της Κριτικής Επιτροπής με τον Κλιντ Ίστγουντ. Περίπου Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει. Πώς δηλαδή το «Changeling» (Το Αποπαίδι) του Κλιντ που διαγωνίζεται στις Κάννες είναι από τώρα το απόλυτο φαβορί για το Ρalme d΄ Οr. Διότι δεν μπορεί ένας Ίστγουντ στα 78 του να μην έχει πάρει ούτε μισό Φοίνικα.
«Όλα αυτά είναι προσβλητικά, κακόβουλα και σκανδαλοθηρικά. Αν και έχω δει όλες τις ταινίες του Κλιντ, εν τούτοις ο bastard μία φορά μου έκανε την τιμή (εννοεί τον ρόλο του στο «Σκοτεινό ποτάμι», που του χάρισε και ένα Όσκαρ ερμηνείας). Τώρα τι να πω; Όλες οι ταινίες θα κριθούν αντικειμενικά. Ανεξάρτητα από τους σκηνοθέτες και τα ονόματα των παραγωγών. Σε κάθε ταινία, όλα τα μέλη της επιτροπής θα βγάλουμε τον καλύτερο θεατή που έχουμε μέσα μας. Αν όμως ο Κλιντ έχει κάνει μια μεγάλη ταινία και δικαιούται να πάρει τον Χρυσό Φοίνικα, θα τον πάρει».
Ύστερα από όλα αυτά ήταν δυνατόν να μην τραβήξει μια ρουφηξιά; «Smoke is good for the health» είπε ένα μέλος της επιτροπής και ο Ρresidente δεν έχασε στιγμή. Έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την απαγόρευση και βρέθηκε με τσιγάρο ενώπιον εκατοντάδων δημοσιογράφων. Οutlaw στην πολιτική, οutlaw στην εκστρατεία την αντικαπνιστική!
ΤΑ ΝΕΑ, 15/5/2008

No comments: