Friday, May 23, 2008

Ο Τσε αφίχθη στις Κάννες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 23/5/2008
Φωτογραφία

Μια πολυεθνική παρέα φωτογραφίζεται στις Κάννες για τον «Che!» του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Είναι οι ηθοποιοί (από αριστερά) Καταλίνα Σαντίνο Μορένο από την Κολομβία, Μπενίσιο Ντελ Τόρο (υποδύεται τον αργεντινό επαναστάτη) από το Πουέρτο Ρίκο, Φράνκα Ποτέντε από τη Γερμανία και Τζούλια Ορμοντ από τη Βρετανία. RΕUΤΕRS/ΕRΙC GΑΙLLΑRD

ΚΑΝΝΕΣ. Αλλοι μαρτύρησαν, άλλοι συγκινήθηκαν και το σκηνικό προβλέπεται να επαναληφθεί όταν ο «Che!», η ταινία-βουνό του Στίβεν Σόντερμπεργκ που καταπιάνεται με μια από τις πιο έντονες πολιτικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, θα παιχθεί στις αίθουσες. Το ιστορικό της δημιουργίας αυτής της ταινίας που προβλήθηκε χθες στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ και κατά πολλούς ανήκει ήδη στα φαβορί των βραβεύσεων είναι από μόνο του μια τεράστια περιπέτεια.
«Μπορώ να κάνω μια ταινία για έναν άνθρωπο που υπηρέτησε ειλικρινά τα πιστεύω του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πιστεύω και εγώ», είπε χθες ο Στίβεν Σόντερμπεργκ στην παρουσίαση των συντελεστών της ταινίας. «Ο Τσε Γκεβάρα είναι μία από τις ελάχιστες προσωπικότητες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να γοητεύει. Επειδή ήταν ένας ιδεαλιστής που πολέμησε και πέθανε για τα ιδανικά του».
Αρχικώς ο Σόντερμπεργκ ενδιαφερόταν για την εξιστόρηση των δραστηριοτήτων του Τσε στη Βολιβία, ένα κεφάλαιο της πολιτικής δραστηριότητας του αργεντινού επαναστάτη το οποίο δεν είναι τόσο γνωστό όσο εκείνο στην Κούβα. Ο Γκεβάρα μετέβη στη Βολιβία και ανέλαβε την ηγεσία των ανταρτών του απελευθερωτικού μετώπου προκειμένου να ρίξει το δικτατορικό καθεστώς. Στη Λα Χιγκέρα στις 9 Οκτωβρίου 1967 δολοφονήθηκε έπειτα από επιχείρηση του στρατού και της CΙΑ. Στην πορεία όμως ο Σόντερμπεργκ αναγκάστηκε να αλλάξει τα πλάνα του συνειδητοποιώντας ότι ήταν πρακτικά αδύνατον να παρουσιαστεί ο Τσε της Βολιβίας χωρίς να έχει προηγηθεί ο Τσε της Κούβας, ο οποίος θα δικαιολογούσε τη μετέπειτα δράση του. Συνεπώς η ταινία «διογκώθηκε» και μια λύση ήταν να προβληθεί ως δίπτυχο: «Τhe Αrgentine» («Ο Αργεντίνος») και «Guerilla» («Αντάρτης»)- ως δίπτυχο θα προβληθεί στην Ελλάδα, όπως μας πληροφόρησε χθες εκπρόσωπος της εταιρείας διανομής Αudiovisual. Παρ΄ όλα αυτά το φιλμ- το αρχικό υλικό ξεπερνούσε τις επτά ώρες- προβλήθηκε στις Κάννες υπό τη μορφή ολοκληρωμένης ταινίας και με τον τίτλο «Che!».
Στόχος του Σόντερμπεργκ, όπως παραδέχθηκε χθες, ήταν να δώσει «μια αίσθηση του τι σήμαινεεκείνη την εποχήνα βρίσκεται κανείς δίπλα στον Τσε». Αυτό το καταφέρνει, μόνον που δεν ενδιαφέρεται για την εξέλιξη του Τσε ως δραματουργικού ήρωα. Ιδιαίτερα το κεφάλαιο της Βολιβίας είναι κατά τα 3/4 μια αδιάκοπη περιπλάνηση στις ζούγκλες με επαναλαμβανόμενες σκηνές πολεμικών τακτικών ή επεισόδια που επισημαίνουν διαρκώς πόσο αφοσιωμένος στρατιώτης ήταν ο Τσε. Η ταινία διαρκεί τεσσερισήμισι ώρες, έτσι όμως όπως είναι γυρισμένη δεν θα διέφερε σε πολλά αν διαρκούσε 10 ή 20.
Υποψηφιότητα για Οσκαρ
: Το 2000 ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο απέσπασε το Οσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου έχοντας παίξει σε μια άλλη ταινία του Σόντερμπεργκ, το «Τraffic». Ολα δείχνουν ότι το 2009 θα είναι υποψήφιος στην κατηγορία του α΄ ανδρικού ως Τσε Γκεβάρα. Ο πορτορικανός ηθοποιός βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα πλάνα της ταινίας, ενώ η δουλειά που κατέβαλε για την απόδοση του «δυσκολότερου ρόλου της ζωής μου» είναι ολοφάνερη. Ο Ντελ Τόρο έπρεπε να χάσει περίπου 25 κιλά και να «ξεσκονίσει» τα ισπανικά του- έφυγε από το Πουέρτο Ρίκο στα 13 του. «Ενιωθα σαν ελάφι στα φανάρια του δρόμου» είπε χαρακτηριστικά χθες ο Ντελ Τόρο. «Ο Σόντερμπεργκ με είχε προειδοποιήσει ότι σε αυτό το ταξίδι θα ήμουν εντελώς μόνος, δεν θα με σκηνοθετούσε».
Σε αντίθεση με τον σκηνοθέτη που δεν συνάντησε ποτέ τον Φιντέλ Κάστρο (παρά τις προσπάθειές του), ο Ντελ Τόρο είχε μια πεντάλεπτη συνάντηση μαζί του: «Μου είπε ότι εκτίμησε πολύ το γεγονός πως στηρίξαμε την προσπάθειά μας στη μελέτη βιβλίων που έχουν γραφτεί για τον Τσε και στις μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν προσωπική επαφή μαζί του». [

No comments: