Thursday, December 4, 2008

Ο Γιώργος Πανουσόπουλος «καπετάνιος» στο «Σουέλ»


Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Νέες επιχορηγήσεις ανακοινώθηκαν χθες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στο πρόγραμμα «Ορίζοντες» -που δίνει τα περισσότερα χρήματα- οι μόνες μεγάλου μήκους ταινίες που εγκρίθηκαν είναι σε σενάρια που μας είναι ήδη γνωστά, αν και υπό άλλη... μορφή. Το «Σουέλ» του Γιώργου Πανουσόπουλου θα είναι μια ταινία βασισμένη στο, βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ομώνυμο μπεστ σέλερ («Καστανιώτης») της Ιωάννας Καρυστιάνη. Αλλά και το «Μαμ» του Δημήτρη Ινδαρέ είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο θεατρικό έργο του Σάκη Σερέφα.

Το «Σουέλ» δεν φαίνεται να είναι μια εύκολη υπόθεση, ακόμα και για τον Πανουσόπουλο. Μιλάμε μάλλον για μια πολύ δύσκολη ταινία και κυρίως για μια ακριβή παραγωγή. Αρκεί μόνο να θυμίσουμε τις βασικές «συνθήκες» του βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη. Διαδραματίζεται κατά το ήμισυ στα ανοιχτά του Ειρηνικού ωκεανού, όπου ταξιδεύει το πλοίο του 75χρονου Μήτσου Αυγουστή. Μισότυφλος ο ηλικιωμένος καπετάνιος, αρνείται να αφήσει τη θάλασσα. Ταλαιπωρείται από αρκετούς προσωπικούς καημούς: Δεν τα έχει καθόλου καλά με τη γυναίκα, τις δύο κόρες και τον γιο του και είναι βυθισμένος στις αναμνήσεις ενός παλιού έρωτα. Η Καρυστιάνη καταγράφει το τελευταίο του ταξίδι στη θάλασσα, αλλά και τα «σουέλ» (τα πελώρια βουβά κύματα) της προσωπικής του ζωής...

Είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης αποφασίζει να αναμετρηθεί με ένα βιβλίο. Και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τώρα ήταν εναντίον της κινηματογραφικής μεταφοράς λογοτεχνικών έργων. «Μια ταινία δεν μπορεί να γίνει καλύτερη από ένα βιβλίο. Παραμένει υποδεέστερη», εξηγεί ο Πανουσόπουλος. Εχει όμως δύο καλούς λόγους που τον έκαναν να αναθεωρήσει. Ο πρώτος αφορά τη σχέση του με τη θάλασσα. Οταν τελείωσε το Γυμνάσιο, ο νεαρός τότε Πανουσόπουλος πήγε δέκα μήνες μούτσος σε ένα καράβι και έκανε τον γύρο του κόσμου.

Κι ο δεύτερος λόγος; «Δεν έχει γίνει ελληνική ταινία για τους ναυτικούς και τη θάλασσα. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα», λέει. Γι' αυτό μόλις διάβασε το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, σκέφτηκε πως έχει στα χέρια του ένα υποψήφιο σενάριο. Τη διασκευή μάλιστα την υπογράφει ο ίδιος. «Το θέμα της ταινίας μου ξεκινάει από το βιβλίο, αλλά τελικά μπορεί να μη μοιάζουν. Οταν ένας ζωγράφος κάνει ένα πορτρέτο δεν είναι υποχρεωμένος να αντιγράψει το πρόσωπο που ζωγραφίζει. Μπορεί να προκύψει κάτι φουτουριστικό, κυβιστικό, αφηρημένο. Το ίδιο δικαίωμα έχει και ο σκηνοθέτης», λέει.

Η άποψη του Γιώργου Πανουσόπουλου είναι ότι «όποιος κάνει ταινία ένα βιβλίο, μεταφέρει τα στοιχεία που τον επηρέασαν. Δεν κάνει εικονογράφηση». Ετσι και αυτός θα μεταφέρει ό,τι τον συγκίνησε. «Από το "Σουέλ" θα μπορούσα να βγάλω 10 διαφορετικές ταινίες, που δεν θα έμοιαζαν μεταξύ τους». Είναι βέβαια πολύ νωρίς για να μας αποκαλύψει τι τελικά θα συμπεριλάβει στο σενάριό του. Οπως επίσης, είναι νωρίς για να αναζητήσουμε το καστ του «Σουέλ». Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ο... γρίφος που μας δίνει ο Πανουσόπουλος: Στον ρόλο του Αυγουστή δεν θα δούμε κάποιον γνωστό Ελληνα ηθοποιό, ούτε όμως και ξένο. Τι εννοεί; Θα το μάθουμε σύντομα... *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/12/2008

No comments: