Wednesday, December 24, 2008

Συνεχίζεται η Κουβανέζικη Επανάσταση. Χριστουγεννιάτικες οι άλλες ταινίες

Μην περιμένετε πολλά πράγματα, μέρες που είναι! Από τη μια οι γιορτές, από την άλλη η νεολαία, ο κυρίως ...πελάτης του κινηματογράφου, να έχει άλλα πιο επείγοντα προβλήματα να λύσει, τα γραφεία διανομής αναγκαστικά παίζουν κατενάτσιο! Τέσσερις, λοιπόν, οι νέες ταινίες τη βδομάδα που αρχίζει σήμερα. Ομως, και καμία να μη δείτε, δε χάλασε ο κόσμος. Ολες είναι αυτό που λέμε ...εμπορικές, για να μην πούμε τίποτ' άλλο χειρότερο!

Η πιο λουστραρισμένη από τις τέσσερις είναι, το δίχως άλλο, η «Αυστραλία», του Μπαζ Λούρμαν. Μεγάλη παραγωγή, γνωστοί πρωταγωνιστές, έρωτας και χριστουγεννιάτικο (ψεύτικο και αποπροσανατολιστικό) αντιρατσιστικό συναίσθημα! Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος (πολύ πιο φτωχή παραγωγή όμως) κινούνται και «Τα Κελεπούρια», του Αλφρέντο Ντε Βίγια. Μια οικογένεια λατινοαμερικάνων μεταναστών, που ζει στην Αμερική, μαζεύεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα ...λένε (συναισθηματικές κουβέντες στον αέρα)!

Χριστουγεννιάτικη είναι και η κοινωνικο-ερωτική κωμωδία του Ανταμ Σάκμαν, «Ιστορίες για Καληνύχτα»! Τέλος, έχουμε και την άγρια δόση της βδομάδας. Το μεταφυσικό κόμικ του Φρανκ Μίλερ, «The Spirit»!

Να μην ξεχάσουμε, βέβαια, πως στην «Αφαία» της Καλλιθέας συνεχίζεται, μέχρι την 31-12-08, το αφιέρωμα στην Κουβανέζικη Επανάσταση! Πενήντα ταινίες και ντοκιμαντέρ για το νησί του Κάστρο.


Συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα στην «Αφαία» της Καλλιθέας το αφιέρωμα στην Κουβανέζικη Επανάσταση. Σήμερα Πέμπτη θα παιχτούν οι ταινίες: «Ο Χέμινγουεϊ και η Κούβα» (6 μμ), «Κομαντάντε» (7μμ), «Ταξιδεύοντας με τον Τσε Γκεβάρα» (9μμ), «Ο Κόσμος του Σαντιάγκο Αλβαρέζ» (11μμ). Παρασκευή: «Τσε. Εκεί που δεν Εφτασε Κανείς» (6μμ), «Cuban Story» (7μμ), «Φιδέλ Κάστρο, η Τέχνη να Επιβιώνεις» (8μμ), «Cubanissimo» (9μμ), «Πλαγιά Χιρόν, θάνατος στους εισβολείς» (10.30μμ), «Λουτσία» (11μμ). Σάββατο: «Buena Vista Social Club» (6μμ), «Το Φωτεινό Βουνό» (7μμ), «Κουβανική Ευλογία» (8.45μμ), «Τσε: Ανάμεσα στους Θρύλους» (9.10μμ), «Η Αλέιδα Θυμάται τον Πατέρα της» (9.50μμ), «Η Επιστροφή του Τσε στην Κούβα» (10.30μμ), «Οι Επιζήσαντες» (11μμ).

Την Κυριακή 28/12 θα παιχτούν: 6μμ «Viva Cuba», 7.30μμ «Οχτώβρης του '67, ο Θάνατος του Τσε», 8μμ «Το Εμπάργκο Εναντίον της Κούβας», 9.30μμ «Φιδέλ: Αναμνήσεις από τον Τσε», 11μμ «Μυστικός Δείπνος», Δευτέρα 29/12: 6μμ «Τσε, 30 Χρόνια Μετά», 7.15μμ «Ταξιδεύοντας με τον Τσε», 8.30μμ «Musica Cubana», 10μμ «Μια Μέρα με τον Κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο», 11μμ «Μνήμες Υπανάπτυξης», Τρίτη 30/12: 6μμ «Κούβα, 30 Χρόνια Μετά», 7.30μμ «Τσε, ο Αρχηγός της Φάλαγγας», 8.15μμ «Ο Ερωτας, η Πολιτική, η Επανάσταση», 915μμ «El Che», 10.45 «Η Επίσκεψη του Πάπα στην Κούβα» και τέλος Τετάρτη 31/12: 6μμ «Τσε Γκεβάρα», 7.15μμ «Ο Χέμινγουεϊ και η Κούβα», 8.30 «Η Επιστροφή του Τσε στην Κούβα» και 9μμ «Ελ Μπένι».


Σημείωση: για κάθε μέρα του αφιερώματος ισχύει ενιαίο εισιτήριο (7 ευρώ), για την 1η βδομάδα του φεστιβάλ υπάρχει κάρτα διαρκείας (30 ευρώ).



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
6/10/2007
-- Τσε, παγκόσμιος και παντοτινός
5/10/2007
-- Πιο ζωντανός από ποτέ
30/9/2007
-- Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τον Τσε
4/12/1998
-- Εικόνες του Τσε και της Κούβας


Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο κινηματογράφος, στο όνομα της περιπέτειας και του ταμείου, αυθαιρετεί και κακομεταχειρίζεται την αλήθεια. Ο Μπαζ Λούρμαν με την «Αυστραλία» του, προσποιούμενος ότι φτιάχνει, δήθεν, μια ρομαντική περιπέτεια και τίποτα περισσότερο, πληροφορεί εξοργιστικά λαθεμένα τον απληροφόρητο θεατή, για τους λόγους και τον τρόπο που έγινε η αποίκηση της μακρινής και πλούσιας ηπείρου και συνειδητά αποπροσανατολίζει στο ζήτημα του ξεκληρίσματος του ντόπιου πληθυσμού από τους Βρετανούς αποίκους.

Βρισκόμαστε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια πανέμορφη Αγγλίδα αριστοκράτισσα, γεμάτη τρυφερά αισθήματα όμως, αν είναι δυνατόν(!), φτάνει στην Αυστραλία και αναλαμβάνει το τεράστιο ράντσο που κληρονόμησε από τον μόλις φονευθέντα άντρα της. Το ράντσο, όμως, το ορέγονται και κάποιοι παλιοί, Αυστραλοί πια, Βρετανοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μπλέκονται και στο φόνο. Η πανέμορφη Λαίδη γίνεται θηρίο! Για καλή της τύχη στο κτήμα εργάζεται και ένας ....σκληρός και όμορφος άντρας. Το δίδυμο όχι μόνο θα σώσει το κτήμα, αλλά θα ερωτευτεί κιόλας! Πριν, όμως, φτάσει στο γάμο, θα περάσει διά πυρός και σιδήρου, αφού στο μεταξύ θα ξεσπάσει και ο πόλεμος. Μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες και στις καταστροφές η καλόκαρδη Λαίδη έχει, κόντρα στις ...προκαταλήψεις, αναλάβει έναν ιθαγενή, ένα αγοράκι το οποίο θέλει, κόντρα στους νόμους που δεν επιτρέπει τέτοιες σχέσεις, να υιοθετήσει! Αλλο δράμα ετούτο!

Αυτό είναι το ...έπος του Μπαζ Λούρμαν! Πάνω σε αυτή τη φτιαχτή ιστορία η αλήθεια για την Αυστραλία πάει περίπατο! Βέβαια, ο Αυστραλός σκηνοθέτης, για να μην εκτεθεί τελείως, ρίχνει κάποιες άσφαιρες φεμινιστικές και αντιρατσιστικές πιστολιές στον αέρα. «Εξυμνεί» και «εξομοιώνει» τη γυναίκα με τους σκληρούς και μαχητές άντρες και, καλοσύνη του, αφήνει ...χώρο για τους ντόπιους ιθαγενείς, οι οποίοι έχουν ξεκληριστεί, και τους αναγνωρίζει, τώρα πια, το δικαίωμα να ζούνε σύμφωνα με τις παραδόσεις τους. Φυσικά, κουβέντα δε λέει τίνος ήταν τα κτήματα (ράντσα) πριν τα πάρουν οι διάφορες Λαίδες!

Οπως αντιλαμβάνεστε, όταν το εμπόριο κυριαρχεί στην τέχνη, η τέχνη γίνεται ...περιπέτεια και έπος! Και πλαταίνει ...για να αγκαλιάσει όλα τα γούστα! Η «Αυστραλία» ξεκινάει σαν αγροτο-ερωτική περιπέτεια και καταλήγει πολεμική. Το πρώτο μέρος, το αγροτικό, είναι αργό και αδιάφορο! Ακόμα και το φλερτ είναι βαρετό! Το δεύτερο μέρος, το πολεμικό, μοιάζει σα να το γύρισε άλλος σκηνοθέτης! Εδώ η ταινία αποκτάει ρυθμό και εικαστική αξία. Και σε αυτό το μέρος, βέβαια, το πολεμικό, το καλογυρισμένο και εικαστικό, γίνονται πράγματα και θάματα λογικά και θεματολογικά! Αλλά, είπαμε! Η ταινία ισχυρίζεται ότι είναι μια ρομαντική περιπέτεια! Επομένως, μην την παίρνετε στα σοβαρά!

Παίζουν: Χιου Τζάκμαν, Νικόλ Κίντμαν, Ντέιβιντ Γουέναμ, Μπράιαν Μπράουν, Κάθριν Νάπμαν.

Δεν είναι καινούρια συνήθεια να γίνονται ταινίες ... χριστουγεννιάτικες! Το κακό, ωστόσο, έχει παραγίνει! Αυτή η μανία είναι από τη φύση της παγιδευμένη! Τα θέματα αυτών των ...ειδικών ταινιών πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά της γιορτής. Να είναι ...θρησκευτικά θέματα, θέματα «ευαίσθητα» και «συναισθηματικά». Ακόμα και τα ...κανονικά θέματα πρέπει να βλέπονται χριστουγεννιάτικα! Ετσι, όμως, δε γίνεται τέχνη! Γίνεται σούπα!

«Τα Κελεπούρια», άσχετος τίτλος στα ελληνικά, καταπιάνονται, τελείως επιδερμικά και ...θρησκευτικά, με μια πορτορικανή οικογένεια, δεύτερης γενιάς μεταναστών, που ζει στο Σικάγο! Με αφορμή τα Χριστούγεννα η διασκορπισμένη οικογένεια βρίσκεται στο πατρικό σπίτι! Μετά τις πρώτες χαρές, τις πρώτες θύμησες, σιγά σιγά αρχίζουν τα προβλήματα και έρχονται στην επιφάνεια «σκοτεινές» ατομικές και οικογενειακές στιγμές. Ωστόσο, επειδή υπάρχει αγάπη, και λόγω των ημερών, για να μην ξεχνιόμαστε, τα πράγματα θα καταλήξουν όλα ...δεξιά! Οι σχέσεις, τόσο οι ενδοοικογενειακές όσο και οι ενδοκοινοτικές (γειτονιά Πορτορικανών στο Σικάγο) θα αποκατασταθούν πλήρως! Ακόμα και ο νεαρός που γύρισε ψυχικά τραυματισμένος από το Ιράκ και ήθελε να ξαναγυρίσει πίσω εκεί για να συνεχίσει το ...έργο του, προτίμησε, τελικά, να μείνει στη γειτονιά και να ανοίξει το χασάπικο του πατέρα του που βγήκε στη σύνταξη.

Τα πράγματα, βέβαια, δεν ακούγονται και τόσο άσχημα. Καλό είναι όλα να τελειώνουν καλά, ποιος δεν το θέλει; Το ζήτημα, όμως, είναι ότι τα πράγματα στη ζωή δεν έρχονται ...δεξιά από μόνα τους! Εδώ, λοιπόν, όλα αποκαταστάθηκαν λόγω των ημερών, από θαύμα! Και αυτό, βέβαια, πετάει στον αέρα την ταινία. Την κάνει αναξιόπιστη, χριστουγεννιάτικη. Χριστουγεννιάτικη με την έννοια που δίνουμε στο «χριστουγεννιάτικο» το οποίο έχει ευτελή αξία, αξία μιας χρήσης, κάποιων ημερών χρήσης, στην καλύτερη περίπτωση!

Παίζουν: Τζον Λιγκουιζάμο, Φρέντι Ροντρίγκεζ, Ντέμπρα Μέσινγκ, Αλφρεντ Μολίνα.


Ο,τι είπαμε για το «χριστουγεννιάτικο» στα «Κελεπούρια», γιατί χριστουγεννιάτικες είναι και οι «Ιστορίες για Καληνύχτα», εδώ ισχύει στο τριπλό. Γιατί εδώ δεν έχουμε ούτε καν τα πρόσωπα, σκούρες όμορφες πορτορικανές φάτσες, ούτε καν λατινοαμερικάνικους έρωτες, ούτε καν στενές οικογενειακές σχέσεις. Εδώ έχουμε βορειοαμερικανικά πράγματα! Κυνήγι του δολαρίου και νερόβραστους και ανέραστους έρωτες.

Ωστόσο, εδώ κάπου-κάπου γελάς! Ο κεντρικός ήρωας, ένας παιδοβούβαλος με καλή καρδιά, λέει εξαιρετικές ιστορίες στα μικρά ανίψια του, τα οποία φυλάει όσο λείπει η αδερφή του, τις οποίες ιστορίες ο σκηνοθέτης τις μεταπλάθει σε, πετυχημένες τις περισσότερες φορές, εικόνες! Ετσι ο θεατής από τη μια στιγμή στην άλλη μεταφέρεται από τη σημερινή πεζή πραγματικότητα πότε στην αρχαία Ρώμη, πότε στο Μεσαίωνα και πότε στην άγρια δύση! Και ύστερα πάλι στην πεζή σημερινή πραγματικότητα.

Κωμωδία καταστάσεων, λοιπόν! Η οποία επειδή είναι ...χριστουγεννιάτικη τελειώνει και αυτή ...δεξιά! Αυτή μάλιστα πολύ δεξιά! Αφού φιλιώνει ακόμα και τον στεγνό επιχειρηματία, που ήθελε να γκρεμίσει ένα σχολείο για να χτίσει ξενοδοχείο, με τους απλούς ανθρώπους και τους υπαλλήλους του. Τελειώνοντας η ταινία βρίσκει όλους τους ήρωες, κακούς και καλούς, πολύ καλούς! Τα κινηματογραφικά Χριστούγεννα, τελικά, καταργούν και την πάλη των τάξεων! Μας κάνουν όλους λαμπιονάκια και κουδουνίστρες και μας ζητάνε να στολίσουμε άχρωμα χριστουγεννιάτικα δέντρα!

Παίζουν: Ανταμ Σάντλερ, Κέρι Ράσελ, Γκάι Πιρς, Κόρτνεϊ Κοξ, Ράσελ Μπραντ κ.ά

Η ταινία ή είναι τόσο κακή ή είναι τόσο καλή, που το γραφείο διανομής δεν μπήκε στον κόπο να μας τη δείξει! (Κάποιες φήμες λένε πως και στην Αμερική δεν τη δείχνουν στους κριτικούς. Προτιμούν να υπάρχει μυστήριο, μέχρι να βγει στις αίθουσες).

Ομως, επειδή δε θέλουμε να τρέφετε αυταπάτες, πως, ενδεχομένως, να έχετε να κάνετε με κελεπούρι, σας ενημερώνουμε πως αν μπείτε στην αίθουσα θα βρεθείτε «μπροστά σε έναν αστυνομικό, ο οποίος σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας και επιστρέφει στα εγκόσμια με υπερφυσικές δυνάμεις, με μοναδικό σκοπό να πολεμήσει ενάντια σε όλες τις δυνάμεις του κακού που πολιορκούν την πόλη», λέει το δελτίο Τύπου! Εδώ με απλούς αστυνομικούς και δε βρίσκεις άκρη, αντιλαμβάνεστε τι υπερβολές και τι αυθαιρεσίες θα κάνει ετούτος!

Παίζουν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Σάμουελ Λ. Τζάκσον, Εύα Μέντες, Γκάμπριελ Μακτ.



No comments: