Friday, December 19, 2008

Ο ηθοποιός Χιου Τζάκμαν θα παρουσιάσει τα Οσκαρ

Επιμελεια: Νελλη Αμπραβανελ, Η Καθημερινή, 19/12/2008

«Καλωσορίσατε στη φετινή απονομή των βραβείων Οσκαρ! Το όνομά μου είναι Χιου Τζάκμαν και θα είμαι ο παρουσιαστής σας για απόψε…». Κάπως έτσι θα αρχίσει η ογδοηκοστή πρώτη απονομή των πιο γνωστών κινηματογραφικών βραβείων στον κόσμο, σε περίπου δύο μήνες, στις 22 Φεβρουαρίου του 2009. Ο Αυστραλός ηθοποιός, πιο γνωστός για τον ρόλο του στην κινηματογραφική τριλογία «Xmen», συμπρωταγωνιστεί φέτος με τη Νικόλ Κίντμαν στην πολυαναμενόμενη ταινία «Αυστραλία», που βγαίνει στους ελληνικούς κινηματογράφους την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Τζάκμαν δέχθηκε να παρουσιάσει τα φετινά Οσκαρ, κάτι που ίσως δώσει μια διαφορετική πινελιά στην τελετή: Μέχρι τώρα, στη θέση του παρουσιαστή είχαμε συνηθίσει τους λεγόμενους stand–up comedians όπως την Ελεν ντι Τζενέρις και τον Κρις Ροκ ή προσωπικότητες όπως τον Τζον Στιούαρτ. Οι σταρ της τηλεόρασης αναλάμβαναν να ηγηθούν της μεγαλύτερης γιορτής του κινηματογράφου.

Με την επιλογή του καθωσπρέπει κύριου Τζάκμαν, που θυμίζει παλιό σταρ του Χόλιγουντ, η παραγωγή της τελετής απονομής μάλλον σπεύδει να αλλάξει τον τόνο. Η τηλεοπτική σάτιρα κάνει πέρα για χάρη ενός ταλαντούχου ηθοποιού του σινεμά, που μοιάζει περισσότερο με έναν γοητευτικό Τζέιμς Μποντ και λιγότερο με κάποιον που προσπαθεί μάταια να σε κάνει να γελάσεις για τρεις συνεχόμενες ώρες. Αλλωστε, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι τα τελευταία χρόνια, η αποδοχή των παρουσιαστών τόσο από το ζωντανό κοινό του θρυλικού Kodak Theater, όσο και από το κοινό στο σπίτι, είναι κάτι λιγότερο από κρύα.

  • Ολα για τις κυρίες

Φαίνεται ότι οι δύο νέοι παραγωγοί των Οσκαρ, ο Μπιλ Κόντον και ο Λόρενς Μαρκ, αναγνώρισαν επιτέλους ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τηλεθεατών είναι γυναίκες, και ότι μια ατσούμπαλη Ελεν ντιΤζενέρις δεν μπορεί να συγκριθεί με τον «πιο σέξι άνδρα εν ζωή» – πάντα σύμφωνα με το περιοδικό People. Και αυτό, ειδικά σε μια εποχή που τα Οσκαρ χάνουν επικίνδυνα στα νούμερα τηλεθέασης: Πριν από δέκα χρόνια, ο αριθμός των τηλεθεατών που παρακολουθούσαν την απονομή ξεπερνούσε τα 55 εκατομμύρια, σε αντίθεση με πέρυσι, όπου η ζωντανή μετάδοση είχε μόνο 32 εκατομμύρια τηλεθεατές. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η απονομή έχει λάβει άσχημες κριτικές, παίρνοντας τον εαυτό της πολύ πιο σοβαρά από ό, τι χρειάζεται και δίνοντας έμφαση τελευταία σε ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου που λίγοι τηλεθεατές γνωρίζουν ή έχουν δει. Στο πρόσωπο του Τζάκμαν, η τελετή ίσως βρει κάτι από το παλιό, καλό της γκλάμουρ.

Τι να περιμένουμε από τον νέο παρουσιαστή; Σύμφωνα με τους Κόντον και Μαρκ, την υπογραφή των οποίων φέρει και η ταινία «Dreamgirls», ο Τζάκμαν πιθανότατα να μας τραγουδήσει, ίσως και να χορέψει… Πάντως, σίγουρα θα γοητεύσει.

No comments: