Friday, December 19, 2008

Ερμηνείες για Οσκαρ!

Ανακοινώθηκαν από το Σωματείο Ηθοποιών του Χόλιγουντ οι υποψηφιότητες για τα βραβεία του κλάδου

Ερμηνείες για Οσκαρ!

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ μπορεί να βρίσκονται εν όψει απεργιακών κινητοποιήσεων με καθοριστική ημερομηνία την 23η Ιανουαρίου όπου εκεί θα παρθεί η τελεσίδικη απόφαση, ωστόσο τα βραβεία τους δεν τα εγκαταλείπουν. Χθες ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες για το 2009 ενώ συνδικαλιστικά βρίσκονται χωρισμένοι στα δύο, μια κι η μία τάση υποστηρίζει την απεργία αλλά η άλλη λέει πως σε τόσο χαλεπούς καιρούς λόγω οικονομικής κρίσης θα πέσει ανεργία που δεν θα έχει όμοιά της.

Κι η μεν απεργία, αν ψηφιστεί στις 23 Ιανουαρίου προλαβαίνει να επηρεάσει στο «τσακ» τη διεξαγωγή της απονομής του Σωματείου τους που έχει οριστεί για την 25η Ιανουαρίου, αν όμως τραβήξει σε μάκρος, το πρώτο μεγάλο event που πέφτει στις ημερομηνίες τους είναι τα Οσκαρ της 22ης Φεβρουαρίου. Οι «Χρυσές Σφαίρες», που πέρσι πλήρωσαν την απεργία των σεναριογράφων, φέτος λόγω ημερομηνιών (11 Ιανουαρίου) γλιτώνουν την ακύρωση από τυχόν απεργία των ηθοποιών. Εν αναμονή, λοιπόν, απεργιακών κινητοποιήσεων η φετινή αναγγελία των υποψηφιοτήτων, οι οποίες θα έπρεπε να επαναλάβουμε και φέτος ότι είναι απόλυτα καθοριστικές για τα Οσκαρ. Πολύ περισσότερο δηλαδή από τις «Χρυσές Σφαίρες» που αυτοδιαφημίζονται ως προβλέπουσες τα Οσκαρ.

Τα Σωματεία είναι πάντα πιο καθοριστικά ως προς τα Οσκαρ για τον απλό λόγο ότι τα μέλη του κάθε κλάδου της Ακαδημίας είναι πρώτα από όλα μέλη των Σωματείων της. Το Σωματείο των Ηθοποιών γίνεται απόλυτα πιο καθοριστικό καθώς καταλαμβάνει το 28% των μελών της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ας κοιτάξουμε τις υποψηφιότητες ανά κατηγορία και σε κάθε μία θα κάνουμε τις παρατηρήσεις μας.

- Α’ ανδρικός ρόλος: Ρίτσαρντ Τζένκινς «The visitor», Φρανκ Λαντζέλα «Frost/Nixon», Σον Πεν «Milk», Μπραντ Πιτ «H απίστευτη ιστορία του Μπένζαμιν Μπάτον», Μίκι Ρουρκ «Ο παλαιστής».

Παρατήρηση: Εδώ εισέρχεται ο Ρίτσαρντ Τζένινγκς, τον οποίο οι «Χρυσές Σφαίρες» δεν συμπεριέλαβαν στις λίστες τους, παρόλο που έχουν ξεχωριστές πεντάδες για τα δράματα και διαφορετική για την κωμωδία και το μιούζικαλ, όπου σε πολλές περιπτώσεις δράματα βαφτίζονται «κωμωδίες» για να χωρέσουν περισσότεροι υποψήφιοι και να ικανοποιηθούν τα στούντιο και οι εταιρίες των ατζέντηδων. Ο Τζένινγκς μπαίνει απέναντι σε τέσσερις υποψηφίους των «Χρυσών Σφαιρών» και, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτή θα είναι κι η ανδρική πεντάδα του Οσκαρ. Ισως στην Ακαδημία «θυσιαστεί» ο Μπραντ Πιτ ως digital μακιγιαρισμένος υπέρ του Κλιντ Ιστγουντ που όμως το Σωματείο δεν συμπεριέλαβε. Θα δούμε…

- Α’ γυναικείος ρόλος: Αν Χαθαγουέι «Rachel getting married», Αντζελίνα Τζολί «Η ανταλλαγή», Μελίσα Λίο «Frozen River», Μέριλ Στριπ «Doubt», Κέιτ Γουίνσλετ «Revolutionary road».

Παρατήρηση: Τα ανάλογα ισχύουν και στον α’ γυναικείο ρόλο. Το Σωματείο επέλεξε κι επισημαίνει την ερμηνεία της Μελίσα Λίο στο μικρό ανεξάρτητο φιλμ που οι «Χρυσές Σφαίρες» δεν συμπεριέλαβαν στη… δεκάδα τους.

- Β’ ανδρικός ρόλος: Τζος Μπρόλιν «Milk», Ρόμπερτ Ντάουνι τζ. «Τροπική καταιγίδα», Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν «Doubt», Χιθ Λέτζερ «Σκοτεινός ιππότης», Ντεβ Πατέλ «Slumdog millionaire».

Παρατήρηση: Ο Τζος Μπρόλιν ως δολοφόνος του Χάρβεϊ Μιλκ πριμοδοτείται κι από το Σωματείο. Οι «Χρυσές Σφαίρες» τον αγνόησαν κι αυτόν.

- Β’ γυναικείος ρόλος: Εϊμι Ανταμς «Doubt», Πενέλοπε Κρουζ «Vicky Cristina Barcelona», Βιόλα Ντέιβις «Doubt», Ταράτζι Χένσον «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», Κέιτ Γουίνσλετ «The reader».

Παρατήρηση: Εδώ επιβεβαιώνεται πως και το Σωματείο βλέπει την Κέιτ Γουίνσλετ στο «Reader» ως δευτεραγωνίστρια, άρα πάει για διπλή υποψηφιότητα και στα Οσκαρ.

- Ομαδική Ερμηνεία: «Doubt», «Frost/Nixon», «Milk», «Slumdog millionaire», «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον».

Παρατήρηση: Η πεντάδα αυτή μπορεί να είναι και η πεντάδα της καλύτερες ταινίας στα Οσκαρ, μια και αφορά σύνολο ερμηνειών και οι ηθοποιοί στην Ακαδημία είναι η δύναμη.


ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 19.12.08

No comments: