Tuesday, December 23, 2008

Ρόμπερτ Μάλιγκαν: Εκανε ταινία το «Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια»

Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Μάλιγκαν, σκηνοθέτης ταινιών όπως το βραβευμένο με Οσκαρ «Σκιές και σιωπή», με τον Γκρέγκορι Πεκ ως φιλελεύθερο δικηγόρο που αναλαμβάνει την υπεράσπιση μαύρου κατηγορούμενου για βιασμό στην Αλαμπάμα του 1930, πέθανε το Σάββατο από καρδιακή προσβολή, στο σπίτι του στο Κονέκτικατ. Ηταν 83 ετών.


Ως κλητήρας στο CBS ξεκίνησε ο Ρόμπερτ Μάλιγκαν, για να κατακτήσει γρήγορα το Χόλιγουντ με Οσκαρ, Χρυσές Σφαίρες και Εμι
Η τελευταία ταινία του ήταν το «Συνέβη το καλοκαίρι» (1991), όπου έκανε το ντεμπούτο της η Ρις Γουίδερσπουν, ως τινέιτζερ που ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο σε ηλικία ξάδερφό της, στην Αμερική της δεκαετίας του '50. Μέχρι τότε είχε ήδη σκηνοθετήσει είκοσι ταινίες.

Ο Ρόμπερτ Μάλιγκαν -αδερφός του ηθοποιού Ρίτσαρντ Μάλιγκαν- ξεκίνησε την καριέρα του στο CBS ως κλητήρας. Εκεί, όμως, έμαθε τη δουλειά και δεν άργησε να σκηνοθετήσει τηλεοπτικές σειρές. Το 1959, μάλιστα, κέρδισε Εμι για τη σειρά «The Moon and Sixpence», την πρώτη τηλεοπτική δουλειά του Λόρενς Ολίβιε.

Ο Γκρέγκορι Πεκ σε σκηνή από την ταινία «Σκιές και σιωπή», που χάρισε στον πρωταγωνιστή της αλλά και στον σκηνοθέτη της, Ρίτσαρντ Μάλιγκαν, Οσκαρ
Το 1957 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική ταινία, το «Αιχμάλωτοι του φόβου» με τον Αντονι Πέρκινς. Πέντε χρόνια αργότερα κέρδισε Οσκαρ για την ταινία «Σκιές και σιωπή», που ήταν βασισμένη στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο της Χάρπερ Λι «Το kill a mockingbird» («Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», εκδόσεις Bell), με φόντο τον ρατσισμό του αμερικανικού νότου και τον αγώνα για πολιτικά δικαιώματα. Οσκαρ πήρε και ο πρωταγωνιστή της, Γκρέγκορι Πεκ. Ενώ ο Ατικους Φιντς, ο χαρακτήρας που υποδύθηκε, καταχωρίσθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως ο Νο 1 ήρωας στην ιστορία του σινεμά.

Την ίδια χρονιά μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ακόμα ένα βιβλίο, το «The Spiral Road» του Γιαν ντε Χάρτογκ, με τον Ροκ Χάτσον και τον Μπερλ Αϊβς. Από τις ταινίες του που ξεχώρισαν ήταν το «Ερωτες που σβήνουν την αυγή» (1966) με τους Νάταλι Γουντ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Κρίστοφερ Πλάμερ, με θέμα τη γοργή άνοδο μιας 15χρονης τραγουδίστριας και την εξέλιξή της σε μεγάλη σταρ του Χόλιγουντ της δεκαετίας του '30, αλλά και το «Ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη» (1961), διασκεδαστική σεξοκωμωδία με τον Χάτσον στον ρόλο πλούσιου Αμερικανού που ανακαλύπτει πως η ερωμένη του (Τζίνα Λολομπρίτζιτα) έχει μετατρέψει τη βίλα του στην Ιταλία σε ξενοδοχείο. Ενώ το «Καλοκαίρι του '42» (1971) με την Τζένιφερ Ο' Νιλ πρόσθεσε στα βραβεία του και μια Χρυσή Σφαίρα.


ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/12/2008

No comments: