Thursday, December 11, 2008

Ρετροσπεκτίβα του Βέρνερ Χέρτσογκ στο Κέντρο Πομπιντού

Το πολυποίκιλο κινηματογραφικό έργο του Βέρνερ Χέρτσογκ, ενός κινηματογραφιστή με πλούσια δραστηριότητα τόσο στο σινεμά της μυθοπλασίας όσο και στο ντοκιμαντέρ, τιμά με μια πλήρη ρετροσπεκτίβα το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Στο διάσημο πολιτιστικό κέντρο Μπομπούρ εγκαινιάστηκε η ρετροσπεκτίβα του Χέρτσογκ, που θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο, με προβολές ταινιών και συζητήσεις.

Αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής, ο Γερμανός σκηνοθέτης δημιούργησε τη δική του εταιρεία από τα εφηβικά του χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσει τις πρώτες ταινίες του μικρού μήκους, πριν ακόμη σπουδάσει Ιστορία, Λογοτεχνία και Θέατρο. Σήμερα, ο 66χρονος σκηνοθέτης έχει γυρίσει περισσότερες από 40 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες του έχουν περάσει διάφορες δημιουργικές περιόδους, με επιρροές από το νέο γερμανικό σινεμά και τον γερμανικό ρομαντισμό. Το πιο βασικό στοιχείο ωστόσο της δουλειάς του Βέρνερ Χέρτσογκ είναι η σχέση που αναπτύσσει η κάμερά του με το τοπίο. Στις ταινίες του που έχουν γυριστεί από την Κολομβία και την Γκάνα, μέχρι το Περού και την Αυστραλία, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει πάντοτε το τοπίο με μεγάλα πλάνα, όπου η γεωγραφία παίρνει τον ρόλο χαρακτήρα.

Ενα ακόμη πολύ βασικό σημείο στη φιλμογραφία του Χέρτσογκ έχει υπάρξει η μακρά συνεργασία του με τον Κλάους Κίνσκι. Μαζί έχουν γυρίσει ταινίες, όπως το «Αγγίρε, η μάστιγα του Θεού» και τον «Νοσφεράτου». Ελεγαν ότι μόνο εκείνος μπορεί να χειριστεί το έντονο ταμπεραμέντο του Γερμανού ηθοποιού, όμως στην πραγματικότητα και η δική τους σχέση ήταν έντονη, με συχνές εκρήξεις, τις οποίες ο Χέρτσογκ κατέγραψε στην ταινία «Intimate Enemies». Τα τελευταία χρόνια, ο Χέρτσογκ έχει ουσιαστικά αφιερωθεί στη δημιουργία ντοκιμαντέρ, τα οποία πάντα έχουν κάποια σχέση με τη φύση, όπως το «Grizzly Μan», αλλά σποραδικά επιστρέφει στη μυθοπλασία. Η ρετροσπεκτίβα στο Παρίσι διοργανώνεται στο Μπομπούρ με τη συνεργασία του Μουσείου Κινηματογράφου του Τορίνου και του φεστιβάλ της Λα Ροσέλ.

No comments: