Thursday, December 4, 2008

Με αίσθηση καθήκοντος

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008

Δραματικό θρίλερ. Σκηνοθεσία: Κλιντ Ιστγουντ.

Πρωταγωνιστούν: Αντζελίνα Τζολί, Τζον Μάλκοβιτς, Κολμ Φίορι, Εϊμι Ράιαν, Τζέφρι Ντόνοβαν, Μάικλ Κέλι

Μία ακόμη ιστορία μοναχικού ήρωα που αγωνίζεται για να πετύχει ένα δύσκολο στόχο είναι το θέμα και της νέας ταινίας του Κλιντ Ιστγουντ. Η «Ανταλλαγή» μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν μια δραματική ιστορία μιας γυναίκας, σαν αστυνομικό θρίλερ, σαν κοινωνικό δράμα καταγγελίας.

Ολα αυτά τα κομμάτια της ταινίας είναι σωστά φτιαγμένα και ολοκληρωμένα. Ισως το ότι βρίσκονται όλα μαζί είναι μια αδυναμία της «Ανταλλαγής», καθώς έτσι γίνεται πολύ βαριά, στην πραγματικότητα ζοφερή, χωρίς περιθώριο αναπνοής. Κι όμως, τελικά, η ταινία δεν αφήνει μια δυσάρεστη, θλιβερή αίσθηση, αλλά ένα αίσθημα ανακούφισης και ικανοποίησης, παρά την απουσία τυπικού χάπι εντ.

Η ταινία, που βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, αφηγείται την ιστορία της Κριστίν, μιας νεαρής μόνης μητέρας που μια μέρα χάνει τον μικρό της γιο. Επειτα από καιρό, η αστυνομία τής επιστρέφει ένα παιδί, όμως εκείνη επιμένει ότι δεν πρόκειται για το δικό της. Οι αντιρρήσεις της απέναντι στις αρχές θα οδηγήσουν ακόμη και στον εγκλεισμό της στο ψυχιατρείο.

Ωστόσο, η Κριστίν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει γύρω της συμμάχους, κυρίως έναν ακτιβιστή ιερέα, ο οποίος για τους δικούς του λόγους την στηρίζει και έρχεται κόντρα στο σύστημα.

Η «Ανταλλαγή» θα μπορούσε να είναι μια τυπική ταινία για το καλό και το κακό και τη σύγκρουση ανάμεσά τους. Το άγγιγμα του Ιστγουντ όμως είναι καθοριστικό. Με σεβασμό στους ήρωές του και χωρίς δραματικές κορώνες αφηγείται την ιστορία με επίκεντρο την αίσθηση του σωστού και του καθήκοντος.

Πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο, η Κριστίν θέλει να κάνει την αλήθεια να λάμψει, αγώνας που κορυφώνεται σχεδόν ισότιμα με την αγωνία της να βρει το παιδί της. Και σε αυτόν τον χαρακτήρα η ερμηνεία της Αντζελίνας Τζολί είναι εξαιρετική, χαμηλότονη και δυνατή, με λεπτές αποχρώσεις. Από την πλευρά του ο Ιστγουντ, ακόμη κι αν δεν φτάνει στο αριστουργηματικό επίπεδο του «Million dollar baby» και των ταινιών του για την Ιβο Τζίμα, έχει κάνει μια ταινία φτιαγμένη με το άγγιγμα ενός πραγματικού δασκάλου του σινεμά.

Οι άλλες ταινίες

Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ταινία που έρχεται από τον Λίβανο είναι το «Κάτω από τις βόμβες» (***) του Φιλίπ Αρακτινγκί, που έχει υποβληθεί από τη χώρα για τις υποψηφιότητες του ξενόγλωσσου Οσκαρ. Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο των βομβαρδισμών του 2006, με ηρωίδα μια γυναίκα που επιστρέφει στην πατρίδα της για να αναζητήσει το παιδί και την αδελφή της. Θα προσλάβει έναν ταξιτζή, με τον οποίο θα αρχίσει μια περιπλάνηση με στόχο τον εντοπισμό των δικών της ανθρώπων. Και στη διάρκεια αυτού του road movie, οι αρχικές αντιλήψεις του ταξιτζή που έχουν να κάνουν μόνο με το κέρδος, θα αλλάξουν και θα βρει μέσα του τη συμπόνια.

Μερικές αποτυχίες έπεισαν τον Γκάι Ρίτσι να επιστρέψει σε γνώριμο έδαφος. Το «Rocknrolla» (**1/2) διαδραματίζεται στον χώρο του υποκόσμου του Λονδίνου, όπου μια απάτη με μεσιτικές υποθέσεις γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για μια σειρά από απρόβλεπτους παίκτες που τα δίνουν όλα για το κέρδος. Ο Ρίτσι οργανώνει το πολυπρόσωπο καστ και την μπερδεμένη πλοκή, όμως η ταινία δίνει την αίσθηση της επανάληψης. Με τους Τζέραρντ Μπάτλερ, Τομ Γουίλκινσον και Θάντι Νιούτον.

Το «High School Musical: Η αποφοίτηση» (**) είναι το τρίτο μέρος της σειράς νεανικών μιούζικαλ της Ντίσνεϊ με τον Ζακ Εφρον και τη Βανέσα Χάτζενς. Νεανικό, δροσερό και με υψηλό επίπεδο παραγωγής. Τίποτα παραπάνω. Προβάλλεται τέλος και το «Σημάδι ενός αγγέλου» του Σαφί Νεμπού με τις Κατρίν Φρο και Σαντρίν Μπονέρ, η ιστορία διεκδίκησης ενός κοριτσιού από μια γυναίκα που πίστευε ότι είχε χάσει τη μικρή της κόρη σε μια πυρκαγιά. Λίγα χρόνια αργότερα, αναγνωρίζει την κόρη της που ζει σε μια άλλη οικογένεια.

No comments: