Wednesday, December 17, 2008

Ενας ασυνήθιστος κινηματογραφικός οδηγός


Ενας ασυνήθιστος και πρωτότυπος κινηματογραφικός οδηγός είναι το «Cineλόγιο» του κριτικού κινηματογράφου Δημήτρη Κολιοδήμου (εκδόσεις Οξύ), καθώς στην έκδοση συγκεντρώνονται κείμενα για ταινίες τις οποίες έχει επιλέξει ο Δημ. Κολιοδήμος, συνδυάζοντάς τις με γεγονότα της επικαιρότητας.

Οπως αναφέρει ο συγγραφέας, το βιβλίο, που άρχισε ως στήλη εφημερίδας, έγινε με επιλογές ταινιών «ψάχνοντας για αφορμές σ’ ένα ευρύ φάσμα τομέων: ιστορικά γεγονότα, αθλητικές επιδόσεις, γενέθλια αστέρων, θανάτους διασημοτήτων, αληθινά περιστατικά που χαράχθηκαν στη μνήμη ή που ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου, ώστε να γράψω για ταινίες, για πολλές ταινίες, που χάρηκα, εκτίμησα και πάνω απ’ όλα αγάπησα».

Το «Cineλόγιο» για τον αναγνώστη μπορεί να λειτουργήσει πέρα από την αρχική ιδέα της στήλης του Δημήτρη Κολιοδήμου. Είναι μια πρόταση για το σινεφίλ κοινό να δει μια ταινία κάθε μέρα και να μάθει περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν, σε ένα εκλεκτικό μείγμα, που περιλαμβάνει μέσα σε μια εβδομάδα (την πρώτη του χρόνου) την κωμωδία «Ο Αγιος Βασίλης μου», το δράμα «Σιντ και Νάνσυ», το animation «Σνούπυ, καλέ μου φίλε», τον «Θαυμαστό κόσμο των αδελφών Γκριμ», τους «Τρεις σωματοφύλακες», το «Οργισμένο είδωλο» και τις «5 Εβδομάδες σε ένα αερόστατο».

Ο Κολιοδήμος δεν αντιμετωπίζει με στεγανά τα κινηματογραφικά είδη, έτσι προτείνει φιλμ κάθε είδους, από ταινίες για όλη την οικογένεια, μέχρι θρίλερ και από κωμωδίες μέχρι υπερπαραγωγές.

No comments: