Wednesday, December 17, 2008

Τζουχάα Γουολιτζόκι: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ



Η φινλανδική κινηματογραφία φαίνεται πως προσπαθεί να κάνει σοβαρά ανταγωνιστικά βήματα. Η θεματολογία της δείχνει να είναι πλατιά και πλούσια, παρότι, συγκριτικά, γυρίζονται λίγες ταινίες. Η «Ιστορία για τον Αϊ-Βασίλη» είναι μια ταινία για παιδιά, χωρίς να αποκλείει και τον ενήλικα θεατή. Και δεν τον αποκλείει, γιατί έχει σοβαρότητα, δεν είναι ψεύτικη και, κυρίως, διαθέτει ικανοποιητική αισθητική!

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Αϊ-Βασίλη, χωρίς ούτε μια στιγμή να γείρει σε θρησκευτικότητες και άλλες μεταφυσικές θεωρίες. Η αφήγηση είναι ένα λαϊκό, παραδοσιακό των βορείων χωρών, παραμύθι. Ο Αϊ-Νικόλας, ο Αϊ-Βασίλης των Δυτικών, εξηγεί στα παιδιά πώς από ένα κατατρεγμένο ορφανό έφτασε να γίνει παγκόσμιος μύθος. Μύθος που γεμίζει, κυρίως τα παιδιά, με χαρά και προσμονή...

Μέσα από την αφήγηση διακρίνεται καθαρά ο διδακτικός στόχος της ταινίας. Από την ενδιαφέρουσα ιστορία που παρακολουθεί το παιδί θα αναδειχτούν αξίες όπως η φιλία, η κατανόηση, η ανάγκη για προσφορά κλπ. Και με αυτή την έννοια η ταινία είναι πέρα από όμορφη και χρήσιμη.

Παίζουν: Χανού-Πέκα Χααπκίλα, Λάουρα Μπιρμ, Μίλκο Κούκι, Τζόνας Ρίνε κ.ά.


No comments: