Wednesday, December 24, 2008

Ο άνθρωπος που γερνούσε... ανάποδα

Ο Μπραντ Πιτ, γερασμένος και... συρρικνωμένος (με τη βοήθεια του μακιγιάζ αλλά και των ειδικών εφέ), ως Μπέντζαμιν Μπάτον σε σκηνή από την ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ

Η «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» με τον Μπραντ Πιτ μετράει πέντε υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες και θεωρείται ένα από τα φαβορί των Οσκαρ

ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008. Η ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον, ενός ανθρώπου που, για να μνημονεύσουμε τα ίδια του τα λόγια, «γεννήθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες», τροφοδοτεί το σενάριο μιας από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εποχή στο Χόλιγουντ. Πρόκειται για την «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» που σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Φίντσερ στην τρίτη συνεργασία του με τον Μπραντ Πιτ (μετά το «Se7en» και το «Fight Club») και αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα φαβορί των ερχόμενων Οσκαρ, μετρώντας πέντε υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες (μεταξύ των οποίων, για καλύτερη δραματική ταινία, ερμηνεία και σκηνοθεσία).

Το σενάριο του «Μπέντζαμιν Μπάτον» αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος του Φ.Σκοτ Φιτζέραλντ που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1920. Θέμα του η ιστορία ενός άντρα που γεννήθηκε 80 χρόνων και καθώς περνούσαν τα χρόνια γινόταν όλο και πιο νέος. Ακολουθώντας τα βήματα του συγγραφέα η ταινία με κεντρικό πρόσωπο τον Μπέντζαμιν Μπάτον (Πιτ) ξεκινά από τη Νέα Ορλεάνη στο τέλος του Α Δ Παγκοσμίου Πολέμου (1918) και καταλήγει στον 21ο αιώνα. Αν και ασυνήθιστη, η πορεία της ζωής του Μπάτον θα μπορούσε να είναι η ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου. Θα συναντήσει ανθρώπους, θα ανακαλύψει νέα μέρη, θα βρει και θα χάσει τον έρωτα και τις χαρές της ζωής, θα έρθει αντιμέτωπος με τη θλίψη του θανάτου αλλά και με τόσα άλλα συναισθήματα που ξεπερνούν τον χρόνο... Ανάμεσα στις γυναίκες που θα βρεθούν στο διάβα του, οι Κέιτ Μπλάνσετ,Τίλντα Σουίντον και Τζούλια Ορμοντ.

Τ ο κινηματογραφικό σχέδιο του «Μπέντζαμιν Μπάτον» έχει αρκετή προϊστορία καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είχε δείξει ενδιαφέρον για τη σκηνοθεσία της με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Το δυσκολότερο σκέλος των γυρισμάτων (διάρκεσαν 150 ημέρες) αφορούσε τις διαρκείς μεταμορφώσεις του Πιτ, για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν 34 μακιγέζ και μακιγέρ (η πρόβλεψη ότι το φιλμ έχει ήδη κερδίσει το Οσκαρ μακιγιάζ δεν είναι καθόλου παράτολμη).

Η «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» ανοίγει στην Αμερική μέσα στα Χριστούγεννα ενώ στην Ελλάδα την περιμένουμε στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου.

No comments: