Friday, December 12, 2008

Χρυσά φαβορί για «Σφαίρες»

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες που φέρνουν μπροστά τις ταινίες «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Αμφιβολία» και «Frost/Nixon: Η αναμέτρηση»

Διπλοβάρδια θα κάνουν οι νταντάδες στο διάσημο νοικοκυριό «Μπραντ Πιτ - Ατζελίνα Τζολί», αφού και η μαμά και ο μπαμπάς είναι ήδη υποψήφιοι για Χρυσές Σφαίρες
Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η λίστα με τις υποψηφιότητες για τις 66ες Χρυσές Σφαίρες, τα διάσημα βραβεία της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ, που αν και «εμπορικότερα», θεωρούνται μια καλή ένδειξη για όσους θέλουν να στοιχηματίσουν για τους νικητές των Οσκαρ.

Οι περίπου 90 κριτικοί και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μετέχουν στην Ενωση, εκτίμησαν ιδιαίτερα τις ταινίες «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Αμφιβολία» και «Frost/ Nixon: Η αναμέτρηση», που απέσπασαν από πέντε υποψηφιότητες η καθεμία.

Ενώ ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο Φρανκ Λανγκέλα, ο Σον Πεν, ο Μπραντ Πιτ και ο Μίκι Ρουρκ, η Αν Χάθαγουεϊ, η Ατζελίνα Τζολί, η Μέριλ Στριπ, η Κέιτ Γουίνσλετ και η Κριστίν Σκοτ Τόμας τρώνε από χθες τα νύχια τους, περιμένοντας το «and the winner is» που θα τους στείλει σπίτι το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου με τη χρυσή... σφαίρα ανά χείρας.

Οι υποψηφιότητες στις δύο κατηγορίες, «δράμα» και «κωμωδία-μιούζικαλ», για τις Χρυσές Σφαίρες είναι οι εξής:

**Καλύτερη Ταινία - Δράμα:

«Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» του Ντέιβιντ Φίντσερ, «Frost/ Nixon: Η αναμέτρηση» του Ρον Χάουαρντ, «Σφραγισμένα χείλη» του Στίβεν Ντάλτρι, «Ο δρόμος της επανάστασης» του Σαμ Μέντες και «Slumdog millionaire» του Ντάνι Μπόιλ.

**Καλύτερο Μιούζικαλ - Κωμωδία:

«Καυτό απόρρητο» των αδελφών Κοέν, «Τυχερή και ευτυχισμένη» του Μάικ Λι, «Αποστολή στην Μπριζ» του Μάρτιν Μακντόνα, «Mamma Mia!» της Φιλίντα Λόιντ και «Vicky Cristina Barcelona» του Γούντι Αλεν.

**Σκηνοθεσία:

Ντάνι Μπόιλ («Slumdog millionaire»), Στέφεν Ντάλτρι («Σφραγισμένα χείλη»), Ντέιβιντ Φίντσερ («Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον»), Ρον Χάουαρντ («Frost/Nixon: Η αναμέτρηση») και Σαμ Μέντες («Ο δρόμος της επανάστασης»).

* Ξένη Ταινία:

«Το σύμπλεγμα Μπάαντερ/Μάινχοφ» του Ούλι Αντελ (Γερμανία), «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε (Ιταλία), «Απλά σ' αγαπώ» του Φιλίπ Κλοντέλ (Γαλλία) και «Waltz with Bashir» του Αρι Φόλμαν (Ισραήλ).

**Κινουμένων Σχεδίων:

«Bolt», «Kung Fu Panda» και «Wall-Ε».

* Α' Ανδρικός Ρόλος - Δράμα:

Λεονάρντο ντι Κάπριο («Ο δρόμος της επανάστασης»), Φρανκ Λαγκέλα («Frost/ Nixon: Η αναμέτρηση»), Σον Πεν («Milk»), Μπραντ Πιτ («Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον») και Μίκι Ρουρκ («Ο παλαιστής»).

* Α' Γυναικείος - Δράμα:

Αν Χάθαγουεϊ («Rachel Getting Married»), Ατζελίνα Τζολί («Η ανταλλαγή»), Μέριλ Στριπ («Αμφιβολία»), Κριστίν Σκοτ Τόμας («Απλά σ' αγαπώ») και Κέιτ Γουίνσλετ («Ο δρόμος της επανάστασης»).

* Ανδρική ερμηνεία, Κωμωδία ή Μιούζικαλ:

Χαβιέρ Μπαρδέμ («Vicky Cristina Barcelona»), Κόλιν Φάρελ («Αποστολή στην Μπριζ»), Τζέιμς Φράνκο («Pineapple Express»), Μπρένταν Γκλίσον («Αποστολή στην Μπριζ») και Ντάστιν Χόφμαν («Last Chance Harvey»).

* Γυναικεία ερμηνεία, Κωμωδία ή Μιούζικαλ:

Ρεμπέκα Χολ («Vicky Cristina Barcelona»), Σάλι Χόκινς («Τυχερή και ευτυχισμένη»), Φράνσις Μακντόρμαντ («Καυτό απόρρητο»), Μέριλ Στριπ («Mamma Mia!») και Εμα Τόμσον («Last Chance Harvey»).

**Β' Ανδρικός ρόλος

Τομ Κρουζ («Τροπική καταιγίδα»), Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, («Τροπική καταιγίδα»), Ραλφ Φάινς («Η δούκισσα»), Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν («Αμφιβολία») και Χιθ Λέτζερ («Ο σκοτεινός ιππότης»).

* Β' Γυναικείου ρόλου:

Εϊμι Ανταμς («Αμφιβολία»), Πενέλοπε Κρουζ («Vicky Cristina Barcelona»), Βαϊόλα Ντέιβις («Αμφιβολία»), Μαρίσα Τομέι («Ο παλαιστής») και Κέιτ Γουίνσλετ («Σφραγισμένα χείλη»).


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2008

No comments: