Thursday, December 11, 2008

Ζωή στα όρια της απελπισίας


Η σιωπή της Λόρνα ***

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008

Κοινωνικό δράμα. Σκηνοθεσία: Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν. Πρωταγωνιστούν: Αρτα Ντομπρόσι, Ζερεμί Ρενιέ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Μοργκάν Μαρίν

Η σιωπή της Λόρνα, αλλά και χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στη θέση της, ανθρώπων που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης εξαιτίας της αδύναμης θέσης τους, είναι το θέμα της νέας ταινίας των αδελφών Νταρντέν. Με αυτήν την ταινία, το σκηνοθετικό δίδυμο από το Βέλγιο αφήνει πίσω του τη «στεγνή» κινηματογράφηση που χαρακτήριζε έως τώρα τη δουλειά του και αφήνει χώρο για περισσότερο συναίσθημα.

Η Λόρνα είναι μια νεαρή Αλβανίδα που εργάζεται στο Βέλγιο και φιλοδοξεί να ανοίξει το δικό της καφέ μαζί με τον φίλο της. Προκειμένου να πάρει τη βελγική υπηκοότητα, έχει δεχθεί να παντρευτεί με λευκό γάμο έναν τοξικομανή, όμως σύντομα, οι άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος, με τους οποίους έχει σχέση, θα της ζητήσουν να κάνει κάτι αντίστοιχο. Να παντρευτεί δηλαδή έναν Ρώσο που θέλει να αλλάξει χώρα. Για να γίνει όμως αυτό, ο τοξικομανής πρέπει να φύγει από τη μέση, κάτι στο οποίο η Λόρνα αντιδρά.

Οι περισσότεροι χαρακτήρες βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, κάτι που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται. Ανάμεσα στην επιθυμία για ζωή στην «πολιτισμένη» Δύση και στα ζωώδη αισθήματα που εκφράζονται για να το πετύχει αυτό, η Λόρνα θα αρχίσει να χάνει την ψυχική της υγεία. Και η αντίδρασή της είναι μία μόνο από εκείνες που μπορεί να έχουν άνθρωποι που ζουν υπό πίεση και σε μεγάλη ανάγκη.

Οι άλλες ταινίες

Ενα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της Μαρίνας Ζένοβιτς, που λειτουργεί τόσο ως πορτρέτο, όσο και ως σχόλιο για τη σχέση δικαιοσύνης και δημοσιότητας, είναι το «Roman Polanski: Wanted and desired» (***). Στην ταινία ερευνώνται άγνωστες πλευρές της υπόθεσης βιασμού και της καταδίκης του Πολάνσκι, εξαιτίας της οποίας ο Πολωνός σκηνοθέτης δεν έχει μπορέσει να επιστρέψει στην Αμερική μέχρι σήμερα.

Το «Χριστούγεννα στα τέσσερα» του Σεθ Γκόρντον (*1/2) βασίζεται στο κωμικό ταλέντο και τη χάρη των πρωταγωνιστών του, Βινς Βον και Ρις Γουίδερσπουν, που υποδύονται ένα ζευγάρι που αναγκάζεται να βρεθεί στα τέσσερα χριστουγεννιάτικα τραπέζια των χωρισμένων γονιών τους. Ομως το χιούμορ απλώς απουσιάζει και η ταινία προσπαθεί να βγάλει γέλιο με χοντροκοπιές, άσκοπο ξύλο και εμετούς. Το «Οταν η Γη σταματήσει» (*1/2) του Σκοτ Ντέρικσον είναι ένα ανέμπνευστο ριμέικ της ταινίας επιστημονικής φαντασίας που γύρισε το 1951 ο Ρόμπερτ Γουάιζ, με θέμα την απειλή αφανισμού του ανθρώπινου είδους από εξωγήινους. Προβάλλεται τέλος και το ντοκιμαντέρ «American Teen», που παρακολουθεί τη ζωή και τις συμπεριφορές σε ένα σχολείο της Ιντιάνα.

No comments: