Thursday, December 11, 2008

«Η σιωπη της Λόρνα»


«Η σιωπη της Λόρνα»

(Le silence de Lorna) Βέλγιο, 2008. Σκηνοθεσία: Αδελφοί Νταρντέν (Ζαν - Πιερ και Λικ). Παίζουν: Αρτα Ντομπρόσι

Δείτε αυτή την ταινία των αδελφών Νταρντέν και μετά πείτε μου αν αυτή ή μια ανάλογη δεν θα έπρεπε να την είχε κάνει κάποιος δικός μας. Ωστόσο, τέτοιο κέντημα στο σενάριο δεν απαντάται στον ελληνικό κινηματογράφο και περιορίζονται στο να δηλώνουν το θέμα.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.


Αντίθετα, οι αδελφοί Νταρντέν το επεξεργάζονται. Μια Αλβανή μετανάστρια στο Βέλγιο, που είναι μπλεγμένη με τον υπόκοσμο και ερωτευμένη με κάποιον ανάλογο, ετοιμάζεται για λευκό γάμο με ένα junkie ώστε να μπορέσει να πάρει την υπηκοότητα και μετά να τον χωρίσει για να παντρευτεί τον δικό της. Στήνεται ολόκληρη επιχείρηση πάνω σε αυτό το θέμα, μόνο που η μαφιόζικη οργάνωση των Ρώσων που κινεί τα νήματα έχει ως σκοπό να παντρέψει τη Λόρνα, όταν θα έχει πάρει την υπηκοότητα, με έναν της ρώσικης μαφίας που θέλει κι αυτός να γίνει Βέλγος υπήκοος ώστε να κάνει τις δουλειές του κι όχι να την αφήσει να ζήσει όπως θέλει ως άνθρωπος.
Μα, ύστερα από τόσα πράγματα που έχει ζήσει μια τέτοια κοπέλα, πώς μπορεί μετά να ζήσει σαν άνθρωπος;

Σου βάζει ερωτήματα το σενάριο και επειδή οι αδελφοί Νταρντέν το έχουν σκηνοθετήσει με ρυθμό, το κάνουν ακόμα πιο εύληπτο, οπότε τα ερωτήματα γίνονται πιο έντονα.

Μου άρεσαν κι οι φωτισμοί, μου άρεσε κι η ηθοποιός, μου άρεσε κι ως παραγωγή. Δεν είχε τίποτε από τη μιζέρια άλλων ταινιών τους.

Ωστόσο, εκτός ταινίας, έχω προβληματιστεί για ποιο λόγο οι Κάννες δεν της έδωσαν κάτι περισσότερο (μήπως επειδή βιάστηκαν στο παρελθόν να δώσουν δύο φορές τον «Χρυσό Φοίνικα» σε ταινίες των αδελφών Νταρντέν που δεν άξιζαν, οπότε το τρίτο θα ήταν πολύ;), γιατί η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου δεν του έδωσε μεγάλη ώθηση αλλά και γιατί το Βέλγιο, σε μια ταινία που τιμάται για το σενάριό της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.λπ., στρέφει το πρόσωπο και δεν υποβάλλει αυτήν για το ξενόγλωσσο Οσκαρ αλλά ένα άλλο φιλμ, το «Ελντοράντο».

«Τρεις Πίθηκοι»

«Τρεις Πίθηκοι»

Τουρκία, 2008. Σκηνοθεσία: Μούρι Μπιλγκέ Τζεϊλάν. Παίζουν: Γιαβούζ Μπινγκόλ

Οπως «Η σιωπή της Λόρνα» είναι η καλύτερη, ως τώρα, των αδελφών Νταρντέν, έτσι κι οι «Τρεις πίθηκοι» είναι η καλύτερη του Τούρκου σκηνοθέτη Νούρι Μπιλγκέ Τζεϊλάν, που τον γνωρίσαμε από το «Μακριά» κι από το «Κλίματα αγάπης». Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανθρώπινη και ψυχολογική παρατήρηση που γίνεται πάνω στα τρία πρόσωπα της ιστορίας, τον πατέρα, τη μητέρα και το γιο αλλά και το τέταρτο συμπληρωματικό που είναι και ο μοχλός εκκίνησης της ιστορίας, το αφεντικό, που υποχρεώνει έναντι αμοιβής τον σοφέρ του να δεχτεί να πάει φυλακή αντ’ αυτού ώστε να μην του επηρεάσει την πολιτική καριέρα. Η ταινία έχει χαρακτήρες και δεν της λείπει το ερωτικό στοιχείο. Με τον τρόπο του.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.

«Χριστούγεννα στα τέσσερα»

«Χριστούγεννα στα τέσσερα»

ΗΠΑ, 2008. Σκηνοθεσία: Σεθ Γκόρντον. Παίζουν: Βινς Βον, Ρις Γουίδερσπουν

Η ταινία φυγής της εβδομάδας. Για τα Χριστούγεννα που πολλοί άνθρωποι φέτος δεν θα τα περάσουν όπως τα υπολόγιζαν. Η φυγή ωστόσο ορίζει άλλα. Στο σενάριο της ταινίας, το απελευθερωμένο ζευγάρι που δεν θέλει οικογενειακές γιορτές από μια αναποδιά της τύχης θα περάσει οικογενειακά Χριστούγεννα πολλαπλασιασμένα επί το τέσσερα. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι γονείς και των δύο είναι χωρισμένοι και δευτεροπαντρεμένοι… Η Ριζ Γουίδερσπουν βρίσκεται στο στοιχείο της και την πλαισιώνει εκλεκτό cast. Καθαρόαιμη κωμωδία.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.

«American Teen»

Νεανική αμερικάνικη ταινία που διαφημίζεται ως «το “Breakfast club” της σημερινής εποχής». Η αξία του «Breakfast club» ήταν η ανάδειξη μιας γενιάς ηθοποιών που συμμετείχαν στην ταινία. Το ανάλογο του «American teen» θα φανεί στο μέλλον, αν όλοι αυτοί που παίζουν καταφέρουν να αναδειχτούν. Κατά τα άλλα, είναι ταινία για συγκεκριμένο νεανικό κοινό.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας


ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη, 11.12.08

No comments: