Tuesday, December 16, 2008

Η απεργία των ηθοποιών διχάζει το Χόλυγουντ

Εναντίον της απεργίας που επιδιώκει να προκηρύξει το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών (SAG) τάχθηκαν 134 πρωτοκλασάτοι σταρ του Χόλιγουντ, ανάμεσα στους οποίους ο Τζορτζ Κλούνι, ο Τομ Χανκς, η Σαρλιζ Θερόν, ο Μόργκαν Φρίμαν και η Σάλι Φιλντ.

Οι διάσημοι ηθοποιοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους με επιστολή που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ, το ίδιο διάστημα που στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του σωματείου Άλαν Ρόζεμπεργκ πραγματοποιεί συναντήσεις με μέλη, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για προκήρυξη απεργίας.

Η επιστολή αυτή είναι ενδεικτική της διάστασης απόψεων που επικρατεί στους κόλπους του σωματείου, που αριθμεί 120.000 μέλη, για τις τακτικές που ακολουθεί ο Ρόζενμπεργκ και οι υποστηρικτές του, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερα συμβόλαια από τα κινηματογραφικά στούντιο.

Μία μικρότερη ομάδα όμως 30 πρωτοκλασάτων ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους ο Μελ Γκίμπσον, ο Μάρτιν Σιν, ο Εντ Χάρις και η Χόλι Χάντερ, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην απεργία, ενώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου στη Νέα Υόρκη τάχθηκαν εναντίον.

Ύστερα από μήνες αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τα κινηματογραφικά στούντιο, το σωματείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά του για ψηφοφορία επί απεργίας μέσα στον Ιανουάριο, ελπίζοντας ότι θα εξαναγκάσουν τους εκπροσώπους των στούντιο σε υπαναχώρηση.

Τα ψηφοδέλτια θα σταλούν στα μέλη του σωματείου στις 2 Ιανουαρίου και η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στις 23 του μηνός, ενώ χρειάζεται θετική ψήφος του 75% των ψηφισάντων για να εγκριθεί η παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου για να κηρύξει απεργία.

Ο Ρόζεμπεργκ υποστηρίζει ότι η παροχή στο Δ.Σ. της δυνατότητας να κηρύξει απεργία αποτελεί μοχλό πίεσης στα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών και δε σημαίνει αυτόματη προκήρυξή της, αλλά οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι η ψήφος είναι παραπλανητική.

«Πιστεύουμε ότι τα μέλη του σωματείου δεν πρέπει να ψηφίσουν την εξουσιοδότηση για απεργία τώρα», αναφέρουν στη δήλωση τους οι 134 προσθέτοντας ότι «η εξουσιοδότηση δεν μπορεί να εκληφθεί ως διαπραγματευτικό εργαλείο, αλλά ως συμφωνία για απεργία εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις».

Οι «134» επικαλούνται τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες και προτρέπουν το σωματείο των ηθοποιών να αποδεχθεί την «ατελή πρόταση των εταιρειών για συμβόλαια» και να ενωθούν με τα άλλα σωματεία του Χόλιγουντ σε τρία χρόνια για να πιέσουν για καλύτερους όρους.

Η κινηματογραφική βιομηχανία προσπαθεί να ανακάμψει από την διαρκείας 14 εβδομάδων απεργία των σεναριογράφων, το Φεβρουάριο, η οποία κόστισε περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς έπρεπε να πληρώνονται οι υπόλοιποι συντελεστές των παραγωγών.

«Οι σταρ επηρεάζουν ιδιαίτερα το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών, αλλά πρόκειται για σταρ που δεν επηρεάζονται από τις συμβάσεις του σωματείου, γιατί τα δικά τους συμβόλαια αποδίδουν περισσότερα χρήματα και περιέχουν καλύτερους όρους», σχολίασε ο δικηγόρος Τζόναθαν Χάντελ, ο οποίος έχει δεσμούς τόσο με τις εταιρείες όσο και με τους εργαζόμενους του Χόλιγουντ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: