Thursday, December 4, 2008

Παίζονται ακόμα...

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

«Το Σημάδι Ενός Αγγέλου», του Σαφί Νεμπού.

Μια νεαρή γυναίκα με ταραγμένη, ίσως, τη συνείδησή της, ίσως, όμως και έχοντας απολύτως «σώας τας φρένας», ο σκηνοθέτης το αφήνει μετέωρο αυτό, ενώ πηγαίνει να παραλάβει το γιο της από το σχολείο βλέπει στο δρόμο ένα 6χρονο κοριτσάκι το οποίο, ξαφνικά και ανεπάντεχα, το θεωρεί δικό της! Η νεαρή γυναίκα αρχίζει να παρακολουθεί το μικρό κοριτσάκι. Οπως είναι φυσικό, γίνεται αντιληπτή από τη μητέρα του κοριτσιού. Οι δύο γυναίκες, πια, διεκδικούν τη μικρή η κάθε μια για τον εαυτό της.

Αυτή η ιστορία, η οποία μοιάζει με θρίλερ, χωρίς, ωστόσο, να είναι πραγματικό θρίλερ, δίνει τη δυνατότητα στις δύο γυναίκες πρωταγωνίστριες να ξεδιπλώσουν το πλούσιο, στ' αλήθεια, ταλέντο τους. Και είναι, ίσως, το μόνο κέρδος από την ταινία. Η οποία ξοδεύεται, δε θέλω να πω παραπαίει, ανάμεσα στο ψυχογράφημα και στο θρίλερ.

Παίζουν: Κατρίν Φροτ, Σαντρίν Μπονέρ, Βλαντιμίρ Γιορντάνοφ.

«RockNrolla», του Γκάι Ρίτσι.

Και ετούτη η ταινία πάσχει από ...χαρακτήρα! Η δόση αστυνομικής σάτιρας και άγριας αστυνομικής περιπέτειας δεν ήταν η σωστή. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με καρτούν ή με video game! Και το χειρότερο η σκοτεινή οθόνη («μαύροι» φωτισμού, αφώτιστες γωνιές, κ.λπ.) γεμίζει αίμα και βία!

Παραδοσιακοί και σύγχρονοι κακοποιοί συγκρούονται στο σύγχρονο Λονδίνο. Το έπαθλο είναι το ποιος θα διαφεντεύει τη βρετανική αγορά. Οι αλλαγές, όμως, δεν είναι μόνον στα πρόσωπα. Και το «αντικείμενο» άλλαξε. Σήμερα ο υπόκοσμος ασχολείται, πια, με την οικοδομή! Με τα ακριβά θεόρατα κτίρια...

Η ταινία θα μπορούσε να ήταν μια αστυνομική και πολιτική, ακόμα, σάτιρα. Οι δημιουργοί της, όμως, αλλού είχαν το νου τους. Εβλεπαν την πιτσιρικαρία να γεμίζει τις αίθουσες και τις τσέπες τους. Εχασαν, λοιπόν, την ευκαιρία να κάνουν μια «έξυπνη», ταινία. Αν έκαναν μια εμπορική ταινία θα δείξει!..

Παίζουν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Τομ Γουίλκινσον, Τάντι Νιούτον, Μαρκ Στρονγκ, Αϊντρις Ελμπα, κ.ά.

«High School Musical: Η Αποφοίτηση», του Κένι Ορτέγκα.

«Η Αποφοίτηση» είναι η τρίτη ταινία της σειράς «High School Musical». Η εμπορική επιτυχία των δύο πρώτων ταινιών έκανε την Walt Disney να κάνει μια τρίτη, και ένας θεός ξέρει πού θα σταματήσει. Αλλά, γιατί να σταματήσει; Εκατομμύρια κουτορνίθια τρέχουν αστόχαστα να μπούνε στην αίθουσα.

Εκεί τους περιμένει ένα χαζό, ένα πάνχαζο μιούζικαλ. Μια ανύπαρκτη ιστορία μόνον και μόνο για να υπάρχει η αφορμή να ακούγονται διάφορα άνοστα και άχρωμα τραγουδάκια από τους νεαρούς και τις νεαρές που παίζουν στην ταινία και, επίσης, να δίνει την ευκαιρία στους νεαρούς ηθοποιούς - χορευτές να χορεύουν χαζές χορογραφίες. Πλήξη, του κερατά.

Παίζουν: Ζακ Εφρον, Βανέσα Χάτζενς, Ασλεϊ Τίσνεϊλ, Λούκας Γκράμπιλ, Κόρμπιν Μπλε, Μονίκ Κόουλμαν.

No comments: