Monday, December 8, 2008

Σάρωσε η ιταλική «Γομόρρα»


Του απεσταλμένου μας ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

Στη συγκλονιστική, αποκαλυπτική ταινία «Γομόρρα» του Ιταλού Ματέο Γκαρόνε, γύρω από την εγκληματική δράση της Καμόρα -της ναπολιτάνικης μαφίας-, απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας 2008 της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), στην ωραία τελετή που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην Κοπεγχάγη, παρουσία του διαδόχου του θρόνου της Δανίας, πρίγκιπα Φρειδερίκου και της συζύγου του, πριγκίπισσας Μαρίας, καθώς και των υποψηφίων για τα βραβεία και μεγάλου αριθμού από τα 1.800 μέλη της Ακαδημίας.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Ματέο Γκαρόνε, πανευτυχής το Σάββατο στην Κοπεγχάγη
Μεγάλος νικητής των φετινών ευρωπαϊκών βραβείων αποδείχτηκε τελικά η Ιταλία, με άλλα τέσσερα βραβεία, από τα πιο σημαντικά της Ακαδημίας, να απονέμονται στην ταινία του Γκαρόνε: βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, βραβείο ερμηνείας στον Τόνι Σερβίλο τόσο για τον ρόλο του στο «Γομόρρα» (όσο και για εκείνο στην ταινία «Il Divo» του Πάολο Σορεντίνο), βραβείο «Κάρλο Ντι Πάλμα» για καλύτερη φωτογραφία στον Μάρκο Ονοράτο και βραβείο σεναρίου στους πέντε σεναριογράφους της ταινίας, ανάμεσά τους και τον συγγραφέα του επίμαχου, με τεράστια κυκλοφορία, βιβλίου, Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή, γιατί, από την έκδοση του βιβλίου το 2006, βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία εξαιτίας απειλής της Καμόρα κατά της ζωής του - η οποία προκλητικά δήλωσε πως θα τον σκοτώσει μέχρι τα Χριστούγεννα!

«Μόλις διάβασα το βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο, αποφάσισα να το γυρίσω σε ταινία γιατί οι εικόνες του ήταν δυνατές και μιλούσαν άμεσα στον καθένα - από μένα δεν χρειάστηκε σχεδόν να κάνω τίποτα», ανέφερε ο Γκαρόνε παίρνοντας το βραβείο του από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς και την επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Βιβιάν Ρέντιγκ. Αξίζει να σημειώσω ότι η ταινία συναγωνίστηκε με πέντε άλλες εξαιρετικές ευρωπαϊκές ταινίες που δείχνουν το πράγματι πολύ υψηλό επίπεδο της φετινής ευρωπαϊκής παραγωγής: «Il Divo» του Πάολο Σορεντίνο, «Ανάμεσα στους τοίχους» του Λοράν Καντέ, «Βαλς με τον Μπασίρ» του Αρι Φόλμαν, «Τυχερή κι ευτυχισμένη» του Μάικ Λι και «Το ορφανοτροφείο» του Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα.

Ο σκηνοθέτης της «Πείνας» και εικαστικός καλλιτέχνης Στιβ ΜακΚουίν κέρδισε το βραβείο ευρωπαϊκής ανακάλυψης 2008
Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απέσπασε η Κριστίν Σκοτ Τόμας για τον ρόλο της στη γαλλική ταινία «Σ' αγαπώ τόσο πολύ» του Φιλίπ Κλοντέλ, ενώ βραβείο καλύτερου συνθέτη κέρδισε ο Μαξ Ρίχτερ για τη μουσική του στην ταινία «Βαλς με τον Μπασίρ» του Ισραηλινού Αρι Φόλμαν. Στην αγγλική, βραβευμένη με τη Χρυσή Κάμερα των Κανών ταινία «Πείνα» του Στιβ ΜακΚουίν, γύρω από την απεργία πείνας του Ιρλανδού Μπόμπι Σαντς και άλλων πολιτικών κρατουμένων του IRA στις περιβόητες φυλακές Μέιζ, απονεμήθηκε το βραβείο της ευρωπαϊκής ανακάλυψης 2008.

Στη γαλλική ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς «Κουσκούς με φρέσκο ψάρι» απονεμήθηκε το βραβείο της FIPRESCI καλύτερης ταινίας της χρονιάς, που απονέμουν τα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών. Ενώ το βραβείο κοινού (στο οποίο συμμετέχουν και οι αναγνώστες της «Ελευθεροτυπίας») απονεμήθηκε στην αγγλική ταινία «Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του φοίνικα» του Ντέιβιντ Γέιτς.

Οι ιδρυτές του «Δόγματος 95» (από αριστερά) Κρίστιαν Λέβρινγκ, Σόρεν Κραγκ-Γιάκομπσεν, Λαρς φον Τρίερ και Τόμας Βίντερμπεργκ απέσπασαν το βραβείο ευρωπαϊκής επίτευξης στον παγκόσμιο κινηματογράφο
Το βραβείο ευρωπαϊκής επίτευξης στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο η Ακαδημία το απένειμε στους τέσσερις ιδρυτές του «Δόγματος 95»: Λαρς φον Τρίερ, Τόμας Βίντερμπεργκ, Κρίστιαν Λέβρινγκ και Σόρεν Κραγκ-Γιάκομπσεν. Απονομή που έδωσε την ευκαιρία στον Βιμ Βέντερς να πει πως, ενώ στο παρελθόν δεν κατάφερε να πείσει τον Τρίερ να ταξιδέψει από τη Δανία για να παραλάβει τα διάφορα βραβεία της Ακαδημίας που είχε κερδίσει στο παρελθόν (από το «Δαμάζοντας τα κύματα» μέχρι το «Dogville»), τελικά η Ακαδημία ήρθε στον Τρίερ (όπως ο Μωάμεθ με το βουνό). Στην Πολωνή Μανταλένα Πιτρίσκα απονεμήθηκε το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για τα κοστούμια της στην ταινία «Κατίν» του Αντρζέι Βάιντα, το βραβείο ντοκιμαντέρ κέρδισε η τσεχική ταινία «Ρενέ» της Χέλενα Τρεστίκοβα, ενώ το βραβείο ταινίας μικρού μήκους στον «Φράνκι» του Ιρλανδού Ντάρεν Θόρντον.

Η Βρετανίδα Τζούντι Ντεντς παρέλαβε καταχειροκροτούμενη το ευρωπαϊκό βραβείο για το σύνολο της καριέρας της
Το κοινό της τελετής επιφύλαξε θερμή υποδοχή, χειροκροτώντας όρθιο για αρκετά λεπτά, στην Αγγλίδα ηθοποιό Τζούντι Ντεντς, που της απονεμήθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο για το σύνολο της καριέρας της. «Εχω δουλέψει στον κινηματογράφο 51 χρόνια», τώρα θα προχωρήσω στο 52ο, τη φορά αυτή με ένα θεατρικό έργο», ανέφερε η ηθοποιός, που απολαύσαμε πρόσφατα στην τελευταία ταινία του Τζέιμς Μποντ αλλά και σε ταινίες όπως «Βασίλισσα Ελισάβετ: Η χρυσή εποχή» και «Η βασίλισσα».

Ενα από τα ωραία ευρήματα της έναρξης ήταν τα αξιοθέατα της Κοπεγχάγης που μας παρουσίασε ο ντράμερ της ορχήστρας της δανέζικης μπάντας τζαζ, DR Big Band, που ξεκίνησε χτυπώντας διαδοχικά μια σειρά ντραμς πάνω στη σκηνή, συνέχισε βγαίνοντας από την αίθουσα, διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης, παίζοντας ασταμάτητα, πάνω σε μια ατέλειωτη σειρά ντραμς, για να επιστρέψει τελικά στη σκηνή. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/12/2008

No comments: