Monday, December 8, 2008

Το «Γόμορρα» τα πήρε όλα κι έφυγε

Η Ιταλία σάρωσε στην Κοπεγχάγη

Η Ιταλία σάρωσε στην Κοπεγχάγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «Γόμορρα» τα πήρε όλα κι έφυγε. Η δε πατρίδα του, η Ιταλία, έκανε κανονική επέλαση στην Κοπεγχάγη, κι ό,τι δεν πήρε από τα «Γόμορρα», ή μάλλον όπου δεν ήταν υποψήφια τα «Γόμορρα», τα συμπλήρωσε με το «Il divo».

Η Ιταλία, με άλλα λόγια, ήταν η σαρωτική νικήτρια του ευρωπαϊκού απολογισμού της χρονιάς, υπό τη μορφή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σε μια υποδειγματική τελετή με υποδειγματική διοργάνωση, που έγινε φέτος στην πρωτεύουσα της Δανίας, η οποία είχε αναλάβει να φιλοξενήσει το θεσμό. Η παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας στην εκδήλωση, συγκεκριμένα του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Φρειδερίκου και της συζύγου του πριγκίπισσας Μαίρης της Δανίας, ήταν η μεγαλύτερη δήλωση της φιλοξενούσας χώρας για τη σημασία και το κύρος του θεσμού.

Το πριγκιπικό ζεύγος υποδέχτηκε στην είσοδο του Forum, όπου έγινε η απονομή καθώς και το δείπνο που ακολούθησε, ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, ως πρόεδρος της Ακαδημίας, ο οποίος τους συνόδευσε μέχρι τα τραπέζια και στην υπόλοιπη διάρκεια της τελετής δεν απευθύνθηκε καθόλου στην εξοχότητά τους. Μόνο η Τζούντι Ντεντς, ως Αγγλίδα εξοικειωμένη με τους βασιλικούς οίκους αλλά και με τον τίτλο της «Dame», που της έχει προσδώσει η δική της βασίλισσα, ξεκίνησε την ευχαριστήρια ομιλία της απευθυνόμενη πρώτα στους διαδόχους του δανικού θρόνου και κατόπιν στους υπόλοιπους παρισταμένους. Η Τζούντι Ντεντς ήταν το φετινό τιμώμενο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και πήρε το «βραβείο καριέρας» για το σύνολο του έργου της. Πάντως, οφείλω να ομολογήσω πως το πριγκιπικό ζεύγος της Δανίας δεν έκανε κανενός είδους επιτήδευση ώστε να βαρύνει η ατμόσφαιρα, αντίθετα συμμετείχε με χιούμορ στα αστεία του παρουσιαστή Μίκαελ Σίμσον Μπέρτελσεν, αστέρα της δανικής τηλεόρασης, που δεν μετέβαλε τη βραδιά σε τηλεόραση…

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός πως ούτε καν η δήμαρχος της Κοπεγχάγης, που ανέβηκε στη σκηνή να χαιρετίσει, δεν απευθύνθηκε στους πρίγκιπες. Φυσικά, όχι από περιφρόνηση προς το θεσμό -κάθε άλλο!-, μα από απόλυτη οικειότητα. Να προσθέσω πως τη διοργάνωση των Δανών, την ομιλία της δημάρχου και άλλων παραγόντων θα έπρεπε να μελετήσουν οι αντίστοιχοι δικοί μας όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι δικοί μας εκείνοι τοπικοί και πολιτικοί παράγοντες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που ανεβαίνουν στη σκηνή μόνο για να φλυαρήσουν με ασημαντότητες και μετά ξεχνούν να κατέβουν…

Χώρια τα μέτρα ασφαλείας που έμοιαζαν ανύπαρκτα. Τόσος κόσμος, τόσες διασημότητες, τόσο υψηλοί προσκεκλημένοι και δεν αισθανθήκαμε πουθενά την ύπαρξη ελέγχου και αστυνόμευσης. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρσι στο Βερολίνο. Αυτό είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό μάθημα προς όλη αυτή τη σημερινή τρομο-υστερία.

Τα «Γόμορρα», για να ασχοληθούμε και με τις ταινίες, πήραν την απόλυτη έγκριση του συνόλου των Ευρωπαίων. Οι οποίοι με τη στάση τους έδειξαν πως δεν είχαν εγκρίνει την απόφαση της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών να τα περάσει στη δεύτερη θέση και να κρατήσει το «Χρυσό Φοίνικα» για τη γαλλική ταινία «Ανάμεσα στους τοίχους» του Λοράν Καντέ, που ήταν υποψήφια και στα ευρωπαϊκά βραβεία σε μεγάλες κατηγορίες και τελικώς έφυγε με τα χέρια αδειανά.

Τα «Γόμορρα», του Ματέο Γκαρόνε, τιμήθηκαν ως καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2008, ως σκηνοθεσία, ως σενάριο και ως φωτογραφία για το ρεαλιστικό αλλά και ομοιογενές ύφος και στιλ. Ο παραγωγός της ταινίας, Ντομένικο Προκάτσι, που ανέβηκε στο podium για το βραβείο της καλύτερης ταινίας, μαζί με το σκηνοθέτη, αναφέρθηκε στον Ρομπέρτο Σαβιάνο, το συγγραφέα του βιβλίου που βασίστηκε η ταινία, τον οποίο όχι μόνο ευχαρίστησε, αλλά και είπε για αυτόν πως δεν μπόρεσε να έρθει διότι βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία για τη ζωή του και πρόσθεσε «αλλά και υπό τη δική μας προστασία».

Ο Τόνι Σερβίλο, που έπαιζε και στα «Γόμορρα», ήταν ο άλλος Ιταλός νικητής της βραδιάς για την ερμηνεία του ως Τζούλιο Αντρεότι στο φιλμ «Il divo» του Πάολο Σορεντίνο.

Στη γυναικεία ερμηνεία δεν είχαν υποψηφιότητα τα «Γόμορρα». Εκεί νίκησε η Κριστίν Σκοτ Τόμας για την ερμηνεία της στη γαλλική ταινία «Απλά σ’ αγαπώ» και ήταν η μόνη από τις έξι υποψήφιες που δεν παρέστη διότι, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας, που είναι Γάλλος, ο Ιβ Μαρμιόν, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου παίζει στο θέατρο τον «Γλάρο» του Τσέχοφ, και διάβασε το σημείωμα που του είχε στείλει σε περίπτωση που…

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2008

Καλύτερη Ταινία: «Γόμορρα» (Ιταλία)

Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε, «Γόμορρα» (Ιταλία)

Σενάριο: «Γόμορρα» (Μαουρίτσιο Μπράουτσι, Ούγκο Κίτι, Τζιάνι ντι Γκρεγκόριο, Ματέο Γκαρόνε, Μάσιμο Γκαουντιόζο, Ρομπέρτο Σαβιάνο) (Ιταλία)

Ανδρική ερμηνεία: Τόνι Σερβίλο, «Il divo» (και «Γόμορρα») (Ιταλία)

Γυναικεία ερμηνεία: Κριστίν Σκοτ Τόμας, «Απλά σ’ αγαπώ» (Γαλλία)

Φωτογραφία: Μάρκο Ονοράτο, «Γόμορρα» (Ιταλία)

Μουσική: Μαξ Ρίχτερ, «Βαλς με τον Μπασίρ» (Ισραήλ)

Κοστούμια: Μανταλένα Μπεντρίσκα, «Katyn» (Πολωνία)

Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης: Στιβ Μακ Κουίν, «Hunger» (Ηνωμένο Βασίλειο)

Βραβείο Κοινού: «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα»

ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 08.12.08

No comments: