Thursday, December 18, 2008

Οι ταινίες της εβδομάδας. Ελληνικό bang ταράζει τις αίθουσες


Ελληνική είναι η ταινία που ξεχωρίζει αυτή την εβδομάδα. Κι επειδή ζούμε μια από τις χειρότερες και πιο αδιέξοδες περιόδους του ελληνικού κινηματογράφου, τουλάχιστον όπως μας άφησε να διαπιστώσουμε η φετινή συγκομιδή των ελληνικών ταινιών στη Θεσσαλονίκη, το «Bank bang» (αυτή είναι η ελληνική ταινία που ξεχωρίζει) έρχεται και ως πρόταση για το ποιος και για το πώς πρέπει να είναι ο ελληνικός κινηματογράφος αν θέλει να ξαναγίνει κινηματογράφος, αν θέλει να έχει επαφή με το κοινό αλλά και με την εποχή του και με το περιβάλλον…

«Bank Bang»

BANK BANG. Ελλάδα, 2008. Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Κώστας Βουτσάς

Το σημαντικό με αυτή την ταινία είναι πως κάνει το θεατή να γελάει και να διασκεδάζει και παράλληλα να νιώθει σύγχρονος ενώ την ίδια στιγμή, για όποιον ενδιαφέρεται πιο στενά για την υπόθεση «ελληνικό σινεμά», η ταινία κι οι συντελεστές της τού ανοίγουν προοπτική.
Να λοιπόν που μπορεί να γίνει.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Χάρη στην καλή συνεργασία παραγωγού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη είχαμε ένα αποτέλεσμα σαν κι αυτό του «Bank bang». Και το θέμα της συνεργασίας είναι το σημαντικότερο για να προχωρήσουν τα πράγματα.

Επιπλέον, έχουμε την περίπτωση του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος πράγματι είναι περίπτωση. Και ως ατομική ιστορία, για το ταλέντο του το υποκριτικό και τις σεναριακές του ικανότητες, αλλά και ως συμβολή στην ταινία, που αυτός έβαλε τα θεμέλια για να κτίσει μαζί με τους υπόλοιπους.
Κι έχουμε και την ανακάλυψη του σκηνοθέτη, του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, ο οποίος εύχομαι να προχωρήσει και να ανοίξει το δρόμο και για άλλους, όπου το ζητούμενό τους θα είναι η ίδια η ταινία κι όχι το δικό τους όνομα που θα το ακούν οι Ελληνες χωρίς να βλέπουν τα έργα τους και χωρίς να τα ξέρουν.

Ως προς το ίδιο το έργο, ο χαρακτηρισμός διασκεδαστική κωμωδία δεν του προσφέρει πολλά γιατί κάπως έτσι χαρακτηρίστηκαν κι άλλες. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες και κάπου θυμίζει Γκάι Ρίτσι made in Greece.

Ηθοποιοί εξαίρετης στάθμης συντελούν στο αποτέλεσμα. Ο Βουτσάς μας χαροποιεί ιδιαίτερα που έτυχε της αξιοποίησης που του αξίζει από κάποιον νεότερο σκηνοθέτη. Ως τώρα τού περιόριζαν τα εκφραστικά μέσα και δεν τον άφηναν να λειτουργήσει.

«…Και τα σπουργίτια τραγουδούν»

«…Και τα σπουργίτια τραγουδούν»

… ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ. (Avaze gojeshk-ha-The song of sparrows)
Ιράν, 2008. Σκηνοθεσία: Ματζιντ Ματζιντι. Παίζουν: Ρεζα Νατζι

Ο κόσμος έχει κάθε λόγο να φοβάται τον ιρανικό κινηματογράφο διότι οι κριτικοί και τα φεστιβάλ δεν του τα είπαν πολύ μπεσαλίδικα. Και τελικώς, κοντά στο ξερό κάηκε και το χλωρό. Ο Ματζίντ Ματζιντί αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο σημαντικός από τον υπερ-προβεβλημένο Κιαροστάμι αν κρίναμε τους σκηνοθέτες από τα έργα τους κι όχι από τον auter- ισμό τους. Δυστυχώς έχουμε πλήρη άγνοια των αριστοτελικών θεωριών και πρώτοι από όλους κάποιοι κριτικοί.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.


Το φιλμ είναι μια γλύκα, δεν έχει σχέση με εκείνα τα πληκτικά του Ιράν που τρομάζουν, είναι μια αποθέωση λυρισμού κι έχει την τρυφερότητα του Βιτόριο Ντε Σίκα και της παλιάς ιταλικής σχολής. Είναι η επίσημη πρόταση του Ιράν για το ξενόγλωσσο Οσκαρ του 2009.


«Μαδαγασκάρη 2»

Πέμπτη, 18.12.08
«Μαδαγασκάρη 2»

«Μαδαγασκάρη 2». ΗΠΑ, 2008. Σκηνοθεσία: Τομ Μακ Γκαρθ, Ερικ Νταρνελ. Είδος: Κινούμενο σχέδιο

Πιο αστείο από το πρώτο, ωστόσο ούτε το πρώτο ούτε τώρα το δεύτερο τα είδαμε να διακρίνονται και να αναγνωρίζονται. Τουλάχιστον το πρώτο, που έχει τελειώσει τη θητεία του, δεν πήρε αναγνώριση από την Ακαδημία και τα Όσκαρ, δεν το τοποθέτησαν πλάι στον «Νέμο», τον «Ρατατούη», τον «Σρεκ» κ.λπ. Το δεύτερο είναι πιο αστείο από το πρώτο. Ολοι θα το πιστώσουν στις φωνές των ηθοποιών που όντως κι ο Μπεν Στίλερ κι ο Σάσα Μπάρον Κοέν κι οι υπόλοιποι κάνουν το καλύτερό τους. Το θέμα είναι ότι ως αστείο φιλμ αντιμετωπίζεται και στις ευρωπαϊκές χώρες όπου εκεί παίζονται ντουμπλαρισμένα…

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.

Επίσης προβάλλονται

Επίσης προβάλλονται

«Η πρώτη μου φορά»: Ελληνικό φιλμ, τύπου ντοκιμαντέρ, της Μαρίας Λεωνίδα. Στρέφεται γύρω από την εγκυμοσύνη.
«Μια ιστορία για τον Αϊ-Βασίλη»:
Παιδική ταινία, χριστουγεννιάτικου περιεχομένου, από τη Φινλανδία. Αναφέρεται στην παιδική ηλικία του Αϊ-Βασίλη.


Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.


ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη, 18.12.08

No comments: