Tuesday, December 16, 2008

Έφυγε ένας γόης του Χόλιγουντ

Ένας γόης του Χόλιγουντ, με τυπικά αμερικανική εικόνα, ήταν ο Βαν Τζόνσον, ο σταρ της δεκαετίας του ’50 και του ’60, που πέθανε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 92 ετών. Στα χρόνια της ακμής του, ο Τζόνσον ήταν ανάμεσα στα μέλη του διεθνούς τζετ σετ, συμμετέχοντας στις διάσημες κρουαζιέρες που οργάνωνε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο Τζόνσον ήταν από τους ηθοποιούς συμβολαίου της MGM, έτσι το στούντιο τού έδινε συχνά ρόλους παρτενέρ απέναντι στις σταρ. Επαιξε δίπλα στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Εστερ Γουίλιαμς, με την οποία ήταν κινηματογραφικό ζευγάρι, αλλά και την Ντέμπορα Κερ, στην πρώτη κινηματογραφική εκδοχή του «Τέλους μιας σχέσης».

Το συμβόλαιό του με την MGM ήταν σε ισχύ μόλις για έναν χρόνο, όταν το 1943 ο Τζόνσον βρέθηκε σε ένα τρομερό αυτοκινητικό ατύχημα. Από θαύμα έζησε, ενώ χρειάστηκε να τοποθετηθεί πλάκα στο κεφάλι του για να καλυφθούν τα μεγάλα τραύματα. Οπως είχε πει και ο ίδιος, «μου είπαν ότι παρά λίγο να αποκεφαλιστώ. Κι όμως, δεν έχασα ποτέ τις αισθήσεις μου». Το ατύχημα τού άφησε και αρκετές ουλές, που έκαναν το γοητευτικό παρουσιαστικό του να φαίνεται πιο ώριμο και σκληρό.

Με τα στούντιο να παράγουν πολλές πολεμικές ταινίες, ο Τζόνσον έγινε από τους αγαπημένους σταρ αυτού του είδους. Αργότερα στην καριέρα του δοκιμάστηκε σε αρκετά είδη, όπως το μιούζικαλ και το δράμα, ενώ από τη δεκαετία του ’60, όταν άρχισε να παίζει λιγότερο στον κινηματογράφο, στράφηκε στο θέατρο, όπου συνέχισε να παίζει για χρόνια. Συνολικά, ο Βαν Τζόνσον έπαιξε περίπου 125 κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς ρόλους, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ταινίες όπως η «Ανταρσία του Μπάουντι», το «Μπριγκαντούν» και η «Τελευταία φορά που είδα το Παρίσι». Παντρεύτηκε μία φορά, την πρώην γυναίκα του καλύτερού του φίλου, και ο γάμος έληξε 13 χρόνια μετά, με «το χειρότερο διαζύγιο στην ιστορία του Χόλιγουντ», όπως έλεγε ο ίδιος.

No comments: