Sunday, November 1, 2009

Το «Tetro» αποτελεί στροφή σε πιο προσωπικές ταινίες, λέει από την Αθήνα ο Κόπολα

  • Για το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Σινεμά

  • Στην Αθήνα βρίσκεται ο διάσημος σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα, προκειμένου να παρουσιάσει τη νέα του ταινία με τίτλο Tetro.

«Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισα ότι ήθελα να συνεχίσω την κινηματογραφική μου καριέρα κάνοντας πιο προσωπικές ταινίες με δικά μου σενάρια για σύγχρονα θέματα» είπε ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία βρέθηκε το in.gr.

«Στην ηλικία μου η μεγαλύτερη απόλαυση είναι να μαθαίνω. Τα πιο πολλά τα μαθαίνουμε από την οικογένειά μας. Έτσι, έγραψα ένα σενάριο με αναμνήσεις από την οικογένειά μου» δήλωσε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, λέγοντας ότι προέρχεται από μια οικογένεια με τρεις γενιές καλλιτεχνών.

Είπε ότι ένα από τα θέματα που τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι ο ανταγωνισμός που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ των μελών της οικογένειας, τόνισε πάντως ότι τα γεγονότα της ταινίας αποτελούν «μυθοπλασία».

«Θέλησα μάλιστα να τοποθετήσω την ταινία στο Μπουένος Αϊρες για να της δώσω μεγαλύτερη απόσταση» πρόσθεσε.

Ο Κόπολα αρνήθηκε να παρουσιάσει την ταινία εκτός συναγωνισμού στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών γιατί θεώρησε ότι η «λογική» του κόκκινου χαλιού δεν ταιριάζει με αυτήν την πολύ προσωπική ταινία. Επέλεξε, λοιπόν, το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών για την προβολή του Tetro.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήθελε να γίνει πλούσιος και διάσημος, ότι από πολύ νέος αποστασιοποιήθηκε από το σύστημα του Χόλιγουντ και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίζει πιο «προσωπικές» ταινίες.

Αναφέρθηκε επίσης στο σπουδαίο κινηματογραφικό του παρελθόν. Για τον Μάρλον Μπράντο, με τον οποίο συνεργάστηκε στο Νονό και στο Αποκάλυψη: Τώρα δήλωσε ότι ήταν ένας μεγάλος διανοητής, αλλά ώρες-ώρες συμπεριφερόταν σαν μικρό παιδί και έπρεπε να τον πείσεις να κάνει κάτι.

Ερωτώμενος για την πολιτική κατάσταση στις Φιλιππίνες όταν γύριζε το Αποκάλυψη: Τώρα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες, καταλάβαινε ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε, αλλά δεν ήξερε ακριβώς τι γιατί πάλευε να ολοκληρώσει την ταινία.

Ο σκηνοθέτης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του σινεμά. Είπε ότι πράγματι θα αλλάξει σημαντικά ο κινηματογράφος, λόγω των τεχνικών εξελίξεων, αλλά ότι ο ίδιος πιστεύει πως η κατάληξη θα είναι πολύ όμορφη.

Είπε ότι ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος διαθέτει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τον αμερικανικό (υπουργεία Πολιτισμού, προβολή από την κρατική τηλεόραση κ.λπ.), αλλά αναγνώρισε ότι δυστυχώς η μεγάλη αγορά παραμένει εκείνη των ΗΠΑ.

Ερωτώμενος για τη γνώμη του για τον Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εξελιχθεί σε μεγάλο ηγέτη. «Την τελευταία φορά που ήμουν εδώ, επί άλλης διακυβέρνησης των ΗΠΑ δεχόμουν επιθέσεις. Κατάφερε να αλλάξει τη συμπεριφορά προς τις ΗΠΑ».

http://www.slashfilm.com/wp/wp-content/images/zz1732e6a9.jpg

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα δέχθηκε από τον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη το μετάλλιο της πόλης της Αθήνας.

«Ένας μεγάλος Έλληνας κινηματογραφιστής έλεγε ότι η Τέχνη του Σινεμά είναι αυτή στην οποία τόσο λίγοι άνθρωποι (αυτοί που χρειάζονται για να γυριστεί μια ταινία) «κοροϊδεύουν» τόσο πολλούς (δηλαδή όλους εμάς που πάμε και τις βλέπουμε). Δεν ξέρω εάν αυτό ισχύει, αλλά στην περίπτωση του σημερινού μας καλεσμένου, είμαι βέβαιος ότι όλοι θέλουμε να συνεχίσει να μας κοροϊδεύει για πολλά χρόνια ακόμα» δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης στον χαιρετισμό του.

Ο πολυβραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός βρίσκεται στην Αθήνα με την ευκαιρία της επίσημης πρεμιέρας της νέας του ταινίας Tetro, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στον κινηματογράφο Ιντεάλ, στο πλαίσιο της τελετής λήξης του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009.

Ο δημιουργός θα δώσει το παρόν, προκειμένου να παραλάβει το Ειδικό Βραβείο του φεστιβάλ, με το οποίο θα τιμηθεί για τη συνολική δράση της εταιρείας παραγωγής του, American Zoetrope.

Παράλληλα, στις 19.00 θα δώσει στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος) masterclass πάνω στο σύνολο της καριέρας του.

  • ΤΑ ΝΕΑ, Online, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

No comments: