Monday, November 30, 2009

«Λιτοδίαιτος όχι κρατικοδίαιτος» ο κινηματογράφος

  • Παρέμβαση του Φεστιβάλ Ολυμπίας στα τεκταινόμενα στον ελληνικό κινηματογράφο

«Ο ελληνικός κινηματογράφος κατηγορείται από πολλούς ως "κρατικοδίαιτος". Εμείς θεωρούμε πως ο ελληνικός κινηματογράφος είναι απλώς "λιτοδίαιτος"», σημειώνει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Δημήτρης Σπύρου, στον κατάλογο της 12ης διοργάνωσης αυτού του σημαντικού θεσμού.

Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους αναφορικά με την ιδιωτική παραγωγή στην Ελλάδα (σ.σ. την οποία «κανακεύουν» όλα τα νομοσχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας), ο Δ. Σπύρου γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «όχι μόνο επενδύονται ελάχιστα χρήματα από ιδιώτες στον τομέα της παραγωγής ταινιών, αλλά εδώ και δυο δεκαετίες τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια δεν αποδίδουν, όπως υποχρεούνται από το νόμο, το 1,50% των ακαθαρίστων κερδών τους "για την ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφίας", χωρίς μάλιστα να έχουν την παραμικρή επίπτωση γι' αυτή την παρανομία τους. Οσον αφορά στις δαπάνες που διαθέτει το κράτος για την ενίσχυση της κινηματογραφίας και της κινηματογραφικής παιδείας, καλύτερα ας μη μιλήσουμε...».

Και προσθέτει: «Τι συμβαίνει αλήθεια στον ελληνικό κινηματογράφο σήμερα; Βρισκόμαστε χαμένοι μέσα στην "ομίχλη"; Ας δούμε κατάματα την αλήθεια. Μόνο το πάθος των Ελλήνων σκηνοθετών και η αλληλεγγύη των εξαιρετικών και "ηρωικών" τεχνικών του κινηματογράφου και των ταλαντούχων και θαυμάσιων ηθοποιών, κρατάει ακόμη ζωντανό τον ελληνικό κινηματογράφο, αφού δεκάδες από αυτούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον κινηματογράφο αφιλοκερδώς ή με καθαρά συμβολικές αμοιβές».

Οι προτάσεις: «Ιδρυση Ανώτατης Σχολής Κινηματογράφου και ταυτόχρονα εισαγωγή της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στα σχολεία της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης». Ανάλυση και αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες σκηνοθέτες - κυρίως οι νέοι - όταν προσπαθούν να "στήσουν" κάποια διεθνή συμπαραγωγή (...)». Θεσμοθέτηση μη εμπορευματικών μορφών διανομής. Στήριξη της μονής αίθουσας. «Απογαλακτισμό» των φεστιβάλ κινηματογράφου από τον «παραγοντισμό», με αξιολόγησή τους από εθνική επιτροπή. Αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ολυμπίας, του μοναδικού στο είδος του στην Ελλάδα, σε εθνικό. «Θεσμική κατοχύρωση του ανεξάρτητου "σκηνοθέτη - παραγωγού"». «Θεσμοθέτηση του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους». «Η απόδοση του 1,50%».

Ο σκηνοθέτης προσθέτει πως σε όλα αυτά δεν δίνει απαντήσεις το σχέδιο νόμου της λεγόμενης «Επιτροπής Γαβρά», στην οποία το Φεστιβάλ Ολυμπίας δεν κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του, οι οποίες πάντως είναι γνωστές στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών από το 2007. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 01/12/2009]

No comments: