Tuesday, December 1, 2009

Δυναμική παρουσία ελληνικών ταινιών στη Γαλλία

Σπάνια ο ελληνικός κινηματογράφος έχει δυναμική παρουσία στο εξωτερικό. Φέτος όμως διανύει μία από τις καλύτερες χρονιές του. Δεν είναι μόνο η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα που προβάλλεται στις γαλλικές αίθουσες έχοντας αποσπάσει επαινετικές κριτικές· από σήμερα εγκαινιάζεται στο Παρίσι το 6ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο θα διαρκέσει ώς τις 8 του μηνός. Οι προβολές που διοργανώνονται από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Παρίσι, το Κέντρο Κινηματογράφου, το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας και την Ενωση Σεναριογράφων - Σκηνοθετών - Παραγωγών της Γαλλίας, αρχίζουν με τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου που από αύριο βρίσκει και αυτός τη θέση του στους παρισινούς κινηματογράφους.

«Το σύγχρονο ελληνικό σινεμά παρά τις εγγενείς δυσκολίες του επιχειρεί την υπέρβαση, αποτυπώνοντας διακριτικό στίγμα αισθητικής και ευαισθησίας στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής παραγωγής», σημειώνει στον πρόλογο της ειδικής έκδοσης για το Πανόραμα η γενική πρόξενος Αικατερίνη Κόικα. Η εβδομάδα αυτή, που φιλοξενείται στο Cinema des Cineastes, υποστηρίχθηκε από τον Κώστα Γαβρά, ενώ ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης Γιώργος Γκολφίνος φιλοτέχνησε την αφίσα.

Το πρόγραμμα κορφολογεί μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές διαδρομές της ελληνικής παραγωγής των τελευταίων χρόνων. Δώδεκα ταινίες μεγάλου μήκους και 6 μικρού: «Ακαδημία Πλάτωνος» του Γ. Τσίτου, «Καλά κρυμμένα μυστικά - Αθανασία» του Π. Καρκανεβάτου, «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» του Ν. Παναγιωτόπουλου, «Εντουάρτ» της Αγγελικής Αντωνίου, «Ελ Γκρέκο» του Γ. Σμαραγδή, «Μικρό έγκλημα» του Χρ. Γεωργίου, «Φιλό και Μαρίνα» της Κ. Λεγάκη, «Μαύρο λιβάδι» του Β. Μαρινάκη, «διόρθωση» του Θ. Αναστόπουλου, «Θέμις» του Μ. Γκαστίν και «Τρεις στιγμές» του Π. Σεβαστίκογλου. Στις μικρές μήκους περιλαμβάνονται οι: «Για το όνομα του σπουργιτιού» (Κ. Παπαβασιλείου), «Καλή χρονιά μαμά» (Ι. Μπόικο), «Τζίνα Ντοστογιέφσκι» (Β. Ζουγανέλη), «Κλαίνε την ώρα που τα σκοτώνουν» (Μ. Μαγκανάρη), «Ν. Παπατάκης, πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή» (Τ. Κουλμάσης - Η. Σιαφλιάκη) και «When fish fly» (Β. Τζουρά).

No comments: