Wednesday, December 16, 2009

Ξεκινάει το 2ο Φεστιβάλ Αλβανόφωνου Κινηματογράφου

Αρχίζει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το 2ο Φεστιβάλ Αλβανόφωνου Κινηματογράφου.

Γέφυρα γνωριμίας του ελληνικού κοινού με τον αλβανικό κινηματογράφο «στήνει» για δεύτερη φορά, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ένα Φεστιβάλ ταινιών παλαιότερης και πρόσφατης παραγωγής, από τη γειτονική χώρα.

Από 17 και έως τις 20 Δεκεμβρίου, θα προβληθούν στο ολοκαίνουργιο κτίριο της Ταινιοθήκης, στον Κεραμεικό, συνολικά 20 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και πέντε κινουμένων σχεδίων. Κάποιες από αυτές δεν βγήκαν ποτέ από τα σύνορα της χώρας, άλλες λογοκρίθηκαν και άλλες έχουν διακριθεί σε διεθνή Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους και δύο που γυρίστηκαν στα τέλη του 1950, η μικρού μήκους «Τα παιδιά της» (1957) και η μεγάλου μήκους «Η Τάνα» (1958). Στην προβολή της δεύτερης θα παραστεί και η πρωταγωνίστρια Τίνκα Κούρτι.

Από τις πρόσφατες παραγωγές, θα προβληθεί και το πολυβραβευμένο «Το μαγικό μάτι» με πρωταγωνίστρια την Arta Dobroshi, η οποία εμφανίζεται επίσης και στο «Χρονικό Επαρχίας» του Αρταν Μιναρόλι, όπως και «Ο καιρός του κομήτη» του Φατμίρ Κότσι.

Από το 2ο Φεστιβάλ Αλβανόφωνου Κινηματογράφου (το 1ο ήταν πριν δύο χρόνια) δεν θα λείψουν οι ταινίες Αλβανών δημιουργών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, όπως η βραβευμένη πρώτη, μικρού μήκους ταινία του Μπουγιάρ Αλιμάνι «Το κατώι» (2002), καθώς και η επίσης βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Νεριτάν Ζιντζιρία, «Την καλύτερη νύφη» (2008).

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις ταινίες του Φεστιβάλ και να συζητήσει με αρκετούς από τους σκηνοθέτες και ηθοποιούς των ταινιών: Τον Αρτάν Μιναρόλι, σκηνοθέτη και διευθυντή του Εθνικού Κινηματογραφικού Αρχείου της Αλβανίας -το οποίο συνδιοργανώνει με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος το Φεστιβάλ- τον γνωστό στην Ελλάδα σκηνοθέτη Φατμίρ Κότσι, καθώς και την κριτικό κινηματογράφου στην αλβανική εφημερίδα «Shekulli», Ελσα Ντέμο, η οποία θα δώσει στις 8 Δεκεμβρίου ένα «μάστερκλας», με θέμα «O αλβανικός κινηματογράφος μετά την πτώση του τείχους».

Για το 2ο Φεστιβάλ Αλβανόφωνου Κινηματογράφου συνεργάστηκε επίσης το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Κέντρο Κινηματογράφου Αλβανίας και η εφημερίδα «Albania press».

No comments: