Friday, December 4, 2009

Πέθανε ο ηθοποιός Βιατσελάβ Τιχόνοφ

Ο Βιατσεσλάβ Τιχόνοφ, ένας από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς της Ρωσίας, γνωστός στη Δύση για το ρόλο του στην ταινία «Πόλεμος και Ειρήνη», πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών, όπως ανακοίνωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Τιχόνοφ είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο και σήμερα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλά η καρδιά του δεν άντεξε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ηθοποιού και στους οικείους του. Ο θάνατος του Βιατσεσλάβ Τιχόνοφ, «οι ταινίες του οποίου δόξασαν τη χώρα, είναι μια τεράστια απώλεια για όλους μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ηθοποιός, γόνος εργατικής οικογένειας, ξεκίνησε την καριέρα του το 1948 παίζοντας σε διάφορες ταινίες. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν αυτός ενός οδηγού τρακτέρ σε μια κολεκτίβα, στην ταινία «Συνέβη στο Πένκοφ», το 1958.

Στη Δύση έγινε γνωστός όταν έπαιξε τον πρίγκιπα Αντρέι στην ταινία «Πόλεμος και Ειρήνη», που βασιζόταν στο μυθιστόρημα του Τολστόι. Η ταινία, στην οποία συμμετείχαν 120.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού προκειμένου να γυριστούν οι σκηνές των μαχών, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1969.

Το ρωσικό κοινό τον είχε ταυτίσει εξάλλου με τον «Σοβιετικό Τζέιμς Μποντ», τον κατάσκοπο Μαξ Ότο φον Στίρλιτς, ρόλο που ενσάρκωσε στο θρυλικό σήριαλ «17 στιγμές της άνοιξης» που γυρίστηκε το 1973.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: