Monday, December 7, 2009

Η ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΡΥΔΗ ΣΤΗΝ «ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ» ΤΟΥ ΠΑΝ. ΦΑΦΟΥΤΗ

  • «Δεν θέλω να παίξω την κυρία... πετυχημένου»

  • Του Παύλου Θ. Κάγιου, TA NEA: Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009


«Μακριά από  μένα το πρότυπο  της
  • Σαραντάρα που δεν κρύβει τα χρόνια της είναι η Σμαράγδα Καρύδη και ο Παναγιώτης Φαφούτης την κάνει κινηματογραφική «Κληρονόμο» και πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας
Κωμωδία που «πρωταρχικό στόχο έχει να γελάσει ο θεατής με μια ιστορία που θα την παρακολουθεί με κέφι από την αρχή μέχρι το τέλος» είναι για τον σκηνοθέτη της Παναγιώτη Φαφούτη «Η κληρονόμος». Αλλά πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας και γυναίκα γίνεται;

«Όλα γίνονται άμα τα αποφασίσεις στο μυαλό σου. Δεν υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία επαγγέλματα» λέει η Σμαράγδα Καρύδη. Και μπορεί στην αρχή αυτής της... καριέρας της να πιστεύει ότι ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι... κομμωτής, αλλά τελικά θα αποδειχθεί «γάτα» που θα δαμάσει τους Πάνθηρες. Την ποδοσφαιρική ομάδα της οποίας πρόεδρος ήταν ο αιφνιδίως εκλιπών άνδρας της και που θα τον κληρονομήσει υπό τον όρο ότι θα αναλάβει τη διοίκησή της.
  • Είσαστε στην «Κληρονόμο», ώριμη σαραντάρα, χήρα, με παιδιά, αλλά συνήθως οι «ώριμες» δεν έχουν περιθώρια να είναι πρωταγωνίστριες στο σινεμά που θέλει, λένε, νέο αίμα...
«Η Μέριλ Στριπ τι κάνει, δεν ανατρέπει αυτόν τον κανόνα; Και δεν θέλω να συγκριθώ με τη Στριπ, αλλά να δείξω ότι σημασία έχει να είναι καλός κάποιος στον ρόλο που παίζει».

Έχει κάνει τρεις κινηματογραφικές εμφανίσεις μέχρι τώρα η Σμαράγδα Καρύδη- «Θηλυκή εταιρεία» του Νίκου Περάκη, «Ο καλύτερός μου φίλος» του Λάκη Λαζόπουλου, «Μια μέλισσα τον Αύγουστο» του Θοδωρή Αθερίδη -, αλλά ο ρόλος στην «Κληρονόμο» είναι τελείως διαφορετικός. Γιατί «η ηρωίδα είναι μια νοικοκυρά με μικρό παιδί, θηλάζει ένα δεύτερο και το μόνο που ξέρει είναι να πηγαίνει στα κομμωτήρια, να βάφει τα νύχια της, να γυρίζει από το ένα κοσμικό στέκι στο άλλο- μακριά από μένα»!
  • Δηλαδή;
«Ούτε έχω ζήσει ποτέ μου έτσι, ούτε θέλω να το ζήσω. Πρόκειται για την κλασική «σύζυγο του κύριου πετυχημένου» που φιγουράρει σε όλες τις φωτογραφίες στις κοσμικές στήλες πλάι του. Κυρία στα σαλόνια, νοικοκυρά στην κουζίνα. Πα, πα, πα».

Ο Παναγιώτης Φαφούτης, βραβευμένος μικρομηκάς πέντε ταινιών στη Δράμα και στο εξωτερικό, ανέλαβε την «παραγγελία» της σκηνοθεσίας της «Κληρονόμου...
  • Ήταν μέσα στα όνειρά σας κάτι τέτοιο;
«Μέσα στα όνειρά μου ήταν: 1. Να κάνω μία ταινία. 2. Να ζω από τον κινηματογράφο, άρα χαίρομαι που κάποιος μ΄ εμπιστεύθηκε και μου ανέθεσε μια δύσκολη δουλειά. 3. Ποιος δεν θα ΄θελε να βλέπει την ταινία που έκανε να έχει απήχηση και να κόβει εισιτήρια; 4. Μου α ρέσουν οι κωμωδίες και ήταν πάντα στους στόχους μου. Το ζήτημα λοιπόν δεν έχει να κάνει με το τι είδους ταινία κάνεις, αλλά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της».
  • Είναι, συνήθως, δύσκολα να είσαι κωμικός ηθοποιός και σέξι πρωταγωνίστρια...
«Υπάρχουν ταμπού που θέλουν τον κωμικό - γυναίκα, άνδρα- να είναι άσχημος. Αλλά το κωμικό δεν είναι... αντίπαλος της ομορφιάς. Το κωμικό δεν διδάσκεται. Ή το έχεις ή όχι» υποστηρίζει η Σμαράγδα Καρύδη, κόρη των ηθοποιών Ντίνου Καρύδη και Τζούλιας Αργυροπούλου και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
  • Τι είναι ο ηθοποιός στο θέατρο, το σινεμά, την τηλεόραση;
Σμαράγδα Καρύδη: «Στο θέατρο κυρίαρχος. Στον κινηματογράφο έρμαιο του καλού ή κακού σκηνοθέτη, αν και μπορεί να ασκήσει έναν έλεγχο. Αλλά στην τηλεόραση είναι υποχείριο του... Τάιτ, γιατί εκεί που παίζεις, σε κόβουν και πετάγεται μια διαφήμιση»!
ΙΝFΟ
Η κωμωδία «Η κληρονόμος» του Παναγιώτη Φαφούτη με τους Σμαράγδα Καρύδη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Πέτρο Λαγούτη, Κωστή Κορωναίο, Ερρίκο Λίτση και Τιτίκα Στασινοπούλου θα προβάλλεται από 10 Δεκεμβρίου.
«Ξαναζωντάνεψε ο ελληνικός κινηματογράφος»
  • Οι σημερινές ελληνικές κωμωδίες μοιάζουν με τις παλιές, τις βιντεοφάρσες του ΄80, ή μιμούνται τις αμερικανικές;
«Όλα μαζί» λέει η Σμαράγδα Καρύδη.

«Υπάρχουν και κάποιες που ξεφεύγουν. Οι πιο πολλές θέλουν να είναι σαν αυτές του Αλμοδόβαρ. "Κάν΄ το όπως ο Αλμοδόβαρ" σου λένε, λες κι είναι εύκολο. Εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει που ξαναζωντάνεψε ο ελληνικός κινηματογράφος και ο κόσμος τον αγαπάει και πάλι και πάει και τον βλέπει. Θα γίνουν και καλύτερες ταινίες. Μην ξεχνάμε πως και παλιά λίγες ήταν οι καλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά, τότε, γυρίζονταν 100 κάθε χρόνο».
  • Πώς και ξαναζωντάνεψε ο εμπορικός ελληνικός κινηματογράφος;
«Ειλικρινά, δεν έχω βρει την απάντηση. Δεν είναι κάτι τόσο απλό, όπως στην περίπτωση του "Κυνόδοντα": το προϊόν είναι αριστούργημα, άρα είναι καταδικασμένο να πουλήσει...».

No comments: