Thursday, December 24, 2009

Σατιρίζοντας τους Ελληνες

Μια κωμωδία μυστηρίου με δημοφιλείς ηθοποιούς (Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ελένη Καστάνη, Κώστας Βουτσάς), η «Νήσος», σηματοδοτεί την επιστροφή τού Χρήστου Δήμα, ενός έλληνα σκηνοθέτη που πριν από κάμποσα χρόνια αποκάλυψε με τις μικρού μήκους του («Ανάσα», «Αμερικάνος») ένα πηγαίο κινηματογραφικό ταλέντο.

Ακολούθησε μια παράξενη αλλά ενδιαφέρουσα μεγάλου μήκους ταινία, οι «Ακροβάτες του κήπου», κι ύστερα μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα απουσίας από το σινεμά, και δουλειές κυρίως σε τηλεόραση, θέατρο και βίντεο κλιπ.

Η «Νήσος» που βγαίνει στις αίθουσες μεθαύριο, φλερτάρει με το δράμα και το σασπένς, κυλά ευχάριστα χωρίς να ποντάρει σε «χοντροκομμένα» γκανγκ, έχει έντονα ελληνικό χαρακτήρα (διαδραματίζεται στη Σίφνο) χωρίς να είναι φολκλόρ, και περιλαμβάνει κάποιες σκηνές καλού χιούμορ που αναδεικνύουν μερικά αναγνωρίσιμα και πολύ «ελληνικά» ελαττώματα. Ισως αυτό να είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της.

Ολα ξεκινάνε όταν ο άκληρος «άρχοντας» του νησιού πεθαίνει. Σε επιστολή του αναφέρει πως οι τέσσερις «εξουσίες» του νησιού (αστυνόμος, παπάς, δήμαρχος, δάσκαλος) θα μοιραστούν τη μεγάλη περιουσία του για κοινωφελείς σκοπούς, με έναν όμως όρο: να αναγνωστούν δημοσίως τέσσερις επιστολές που τους αφορούν και βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα.

Ετσι, στις δύο ώρες της ταινίας αποκαλύπτονται διάφορα σπαρταριστά μυστικά και ψέματα: ο αστυνόμος εμπλέκεται σε σκάνδαλα με μίζες και αρχαία, ο δήμαρχος σε φόνο, ο παπάς σε γκέι σκάνδαλα και ο νεαρός δάσκαλος σε βόμβες και προκηρύξεις.

No comments: