Wednesday, December 2, 2009

«Πανόραμα του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου» στο Παρίσι

  • Αρχίζει σήμερα στο Παρίσι το «6ο Πανόραμα του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου», στο οποίο θα προβληθούν ταινίες νέων Ελλήνων δημιουργών που έχουν βραβευθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Οι προβολές των συνολικά δώδεκα ταινιών μεγάλου μήκους και έξι μικρού μήκους, θα γίνουν στην κεντρική αίθουσα της γαλλικής πρωτεύουσας «Cinema des Cineastes», έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Σε «avant-premiere» και με κατάμεστη αίθουσα προβολής, δόθηκε χθες βράδυ με ιδιαίτερη επισημότητα, η έναρξη του Πανοράματος, με την ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, που τιμήθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών με το βραβείο «un certain regard» (ένα κάποιο βλέμμα), καθώς και στο φετινό Φεστιβάλ του Σαράγεβο.

Την ειδική αυτή, εναρκτήρια προβολή παρακολούθησε πλήθος κόσμου και μεταξύ αυτών ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος, Έλληνες βουλευτές, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Κ. Χαλαστάνης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, κ. Γ. Αναστασόπουλος, εκπρόσωποι των διπλωματικών αποστολών, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Γ. Παπαλιός, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, διακεκριμένοι Έλληνες του εξωτερικού, Γάλλοι και Έλληνες από το χώρο του κινηματογράφου και των Τεχνών και εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας. Την παρουσίαση της βραδιάς έκανε ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Παίρνοντας το λόγο ενώπιον του κοινού ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος υποστηρίζει την προσπάθεια του Πανοράματος από το ξεκίνημά του, έκανε λόγο για «το νέο αέρα» που φυσά στις μέρες μας στον ελληνικό κινηματογράφο, έπειτα από την πολυετή κρίση που διένυε.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Γιώργος Παπαλιός, μίλησε για την «άνοιξη» του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και υπογράμμισε ότι παραδείγματα σαν αυτό του Λάνθιμου επιβεβαιώνουν αυτήν την αισιόδοξη προοπτική.

Το ΕΚΚ μαζί με τη Γαλλική Εταιρεία Σκηνοθετών και Παραγωγών (ARP) συμμετείχαν στην υλοποίηση του Πανοράματος με την επιλογή των ταινιών, ενώ στο Παρίσι τη διοργάνωση είχε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας.

Αναφερόμενη στην ανταπόκριση του κοινού μετά τη χθεσινή προβολή, η πρόξενος Αικατερίνη Κόικα δήλωσε:

«Ο κόσμος ήταν πολύς, άνθρωποι του κινηματογράφου από τη Γαλλία μας συνεχάρησαν και αναζήτησαν τους άλλους σκηνοθέτες των ταινιών που θα προβληθούν».

Για την κ. Κόικα, στη διαδρομή του ελληνικού κινηματογράφου, η σκυτάλη σήμερα έχει περάσει σε νέους δημιουργούς που μας δίνουν αξιόλογα δείγματα εκφραστικής γραφής. «Δεν είναι τυχαίο -υπογράμμισε- ότι έχουμε διακρίσεις για ταινίες που ακόμα και εάν ενοχλούν, ωστόσο είναι ταινίες που βγάζουν συναίσθημα και ευαισθησία ακόμα και μέσα από την οργή απέναντι σε κάτι που θέλουν να περιγράψουν».

Δειλά μα σταθερά οι νέοι Έλληνες σκηνοθέτες με τις πρωτοποριακές δημιουργίες τους δείχνουν ικανοί να σπάζουν τους «κωδικούς» αποδοχής από τους προγραμματιστές των ταινιών σε αίθουσες εκτός συνόρων.

Ευτυχής συγκυρία για το Πανόραμα, καθ' ότι η ταινία «Κυνόδοντας» έχει προγραμματισθεί να προβληθεί από σήμερα σε κεντρικές κινηματογραφικές αίθουσες της γαλλικής πρωτεύουσας και δεν είναι η μόνη.

«Στη φετινή διοργάνωση του Πανοράματος», εξηγεί ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και επικοινωνίας Αλέξης Μπούζης, «είχαμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την ευτυχή συγκυρία της ταυτόχρονης προβολής στις παρισινές κινηματογραφικές αίθουσες δύο αξιόλογων ταινιών, της ταινίας 'Στρέλλα' του Πάνου Κούτρα, και της ταινίας 'Κυνόδοντα' από σήμερα. Δύο ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, που έχουν ήδη συζητηθεί πολύ από το γαλλικό κοινό».

Ειδικά για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ο κριτικός Jacques Mandelbaum στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Le Monde» ανέφερε χαρακτηριστικά:

Συμβολισμοί, όπως η καταναγκαστική υποταγή σε έναν απολυταρχικό κυρίαρχο, ο εγκλεισμός και η κατασκευασμένη αντίληψη της πραγματικότητας, καθιστούν την ταινία «μια από τις σκληρότερες, πιο δυσάρεστες και γεμάτες μίσος ταινίες, που ασχολούνται με το θέμα της οικογένειας, στην ιστορία του κινηματογράφου».

Οι επιλεγμένες ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Πανοράματος είναι: Η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, η ταινία «Εντουάρτ» της Αγγελικής Αντωνίου, o «El Greco» του Γιάννη Σμαραγδή, το «Μικρό έγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου, η «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου, «Καλά κρυμμένα μυστικά- Αθανασία» του Πάνου Καρκανεβάτου, «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη « του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Φιλό και Μαρίνα» της Καλλιόπης Λεγάκη, «Μαύρο Λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη, «Θέμις» του Μάρκου Γκαστίν, «Τρεις στιγμές» του Πέτρου Σεβαστίκογλου.

Οι ταινίες μικρού μήκους είναι: «Για το όνομα του σπουργιτιού» του Κύρου Παπαβασιλείου, «Καλή χρονιά μαμά» της Ιρινα Μπόικο, «Τζίνα Ντοστογιέφσκι» της Βανέσας Ζουγανέλη, «Κλαίνε την ώρα που τα σκοτώνουν» της Μαρίας Μαγκανάρη, «Νίκος Παπατάκης, πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή» του Τίμωνα Κουλμάση και της Ηρώς Σιαφλιάκη, «When Fish Fly» της Βίλκα Τζούρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: