Tuesday, December 22, 2009

Μέριλ Στριπ: Σούπερ σταρ ετών 60...

Μία μεγάλη σε ηλικία γυναίκα μπορεί να είναι μεγάλη σταρ. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ ξανά, λέει ο σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς για τη βασίλισσα των κινηματογραφικών ταμείων

Δεν είναι καινούργια στον χώρο και σίγουρα δεν είναι νέα. Κι όμως, παρ όλο που δεν έχει τη λάμψη, ας πούμε της Αντζελίνα Τζολί, η Μέριλ Στριπ είναι η βασίλισσα των κινηματογραφικών ταμείων. Η καλύτερη ηθοποιός της Αμερικής εδώ και μία τριακονταετία ξαναγράφει τους νόμους στο Χόλιγουντ: ναι, συνεχίζει να είναι σταρ, είκοσι χρόνια αφότου έχει περάσει τα 40, το «σημείο μηδέν» για πολλές γυναίκες ηθοποιούς και ναι, είναι πιο εμπορική από ό,τι στα νιάτα της. Το επιβεβαιώνουν οι δημιουργοί που τη σκηνοθέτησαν σε ταινίες τους, όπως ο Μάικ Νίκολς. «Εσπασε το γυάλινο ταβάνι», εξηγεί ο ίδιος. «Μία μεγάλη σε ηλικία γυναίκα μπορεί να είναι μεγάλη σταρ. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ ξανά».

Σούπερ σταρ ετών 60...

Σε απόσταση αναπνοής από το τρίτο Οσκαρ της καριέρας της, η πρωταγωνίστρια του «Τζούλι & Τζούλια» αλλά και της ρομαντικής κομεντί «Είναι μπερδεμένο», ανακοινώνει σε όλους μας στο χορταστικό αφιέρωμα που ετοίμασε γι αυτήν το περιοδικό «Vanity fair»: «Είναι απίθανο. Είμαι 60 και παίζω την πρωταγωνίστρια σε ρομαντικές κομεντί. Η Μπέτι Ντέιβις θα στριφογυρίζει στον τάφο της. Ηταν 42 όταν έκανε το "Ολα για την Εύα" και 54 όταν έκανε το "Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;"».

Η Μέριλ Στριπ βαδίζει προς το τρίτο Οσκαρ της με τον ρόλο της πασίγνωστης στην Αμερική μαγείρισσας Τζούλια Τσάιλντ στο «Τζούλι και Τζούλια»

Η Μέριλ Στριπ βαδίζει προς το τρίτο Οσκαρ της με τον ρόλο της πασίγνωστης στην Αμερική μαγείρισσας Τζούλια Τσάιλντ στο «Τζούλι και Τζούλια»

Η πορεία της αναδιαμορφώνει τις δυνατότητες των γυναικών στο ανδροκρατούμενο επάγγελμα των ηθοποιών. Και όσο και αν η ίδια έχει παραπονεθεί στο παρελθόν πως η βιομηχανία πληρώνει πολύ λιγότερο τις γυναίκες από τους άντρες, τα στοιχεία μαρτυρούν άλλα: με 24 εκατομμύρια δολάρια έσοδα από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009, η Μέριλ Στριπ ήταν τρίτη στην κατάταξη των πιο δυναμικών γυναικείων ταλέντων του Χόλιγουντ, πίσω από την 34χρονη Αντζελίνα Τζολί και τη 40χρονη Τζένιφερ Ανιστον. «Είμαι πολύ ευγνώμων, γαμώτο, που είμαι ζωντανή», σχολιάζει. «Εχω τόσο πολλούς φίλους που είναι άρρωστοι ή έχουν φύγει και εγώ είμαι εδώ. Αστειεύεστε; Δεν έχω κανένα παράπονο».

Αφήνοντας τις ρυτίδες της ηλικίας της να φανούν, η Στριπ είναι το ίνδαλμα κάθε απελευθερωμένης γυναίκας: μήτε το μπότοξ μήτε το τεχνητό αδυνάτισμα έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα στάνταρ της. «Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που σταμάτησα να ανησυχώ για το αν είμαι γοητευτική», τονίζει αφοπλιστικά. Και πώς απελευθερώθηκε από τα δεσμά της ωραιοπάθειας στο επάγγελμά της; «Καθώς αρχίζει να υπάρχει όλο και λιγότερος χρόνος μπροστά σου, θες να είσαι ακριβώς αυτό που είσαι, χωρίς να το κάνεις εύκολο για όλους τους άλλους. Οπως και να χει, δεν είμαι σίγουρη ότι ήμουν ποτέ άνετη κάνοντας τον κύκνο σαν κορίτσι».

ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μητέρα τριών παιδιών, κάτοχος 15 υποψηφιοτήτων στα Οσκαρ και κοντά 23 υποψηφιοτήτων στις Χρυσές Σφαίρες (και φυσικά δεν ξεχνάμε τα δύο αγαλματίδια του θείου Οσκαρ που έχει στην κατοχή της), η πρωταγωνίστρια της «Εκλογής της Σόφι» έκανε στροφή καριέρας και από ηθοποιός δραμάτων έγινε ηθοποιός κωμωδιών με ένα τρομερό σερί από σουξέ. Από το «Ο διάβολος φοράει Ρrada» και το «Μamma mia!» έως τις τριπλές επιτυχίες της φετινής χρονιάς, στις οποίες, εκτός από το να μαγειρεύει συνεχώς (τόσο στο «Τζούλι και Τζούλια» όσο και στο «Είναι μπερδεμένο» η Στριπ είναι μία εκπληκτική μαγείρισσα), χαρίζει και τη φωνή της στην κυρία Φοξ του καρτούν «Τhe fantastic Mr Fox».

Αντα Δαλιάκα, ΕΘΝΟΣ, 22/12/2009

No comments: