Thursday, December 17, 2009

Αριστα μόνο στην εικόνα

  • Αντίθετα η ταινία του Φατίχ Ακίν απευθύνεται στο συναίσθημα

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17/12/2009

  • Avatar**1/2. ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ. Σκηνοθεσία: Τζέιμς Κάμερον. Ερμηνείες: Σαμ Γουόρδινγκτον, Ζόε Σαλντάνα, Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, Στίβεν Λανγκ

  • Soul kitchen****ΚΩΜΩΔΙΑ. Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν. Ερμηνείες: Αδάμ Μπουσδούκος, Μόριτς Μπλάιμπτροϊ

ΚΡΙΤΙΚΗ. Δύο ταινίες με εντελώς διαφορετική αντίληψη κεντρίζουν το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα, πέρα από την Ελληνίδα «Στρέλλα». Το «Avatar», το οποίο ετοίμαζε ο Τζέιμς Κάμερον για περισσότερα από δέκα χρόνια, υποτίθεται ότι θα ήταν η ταινία που θα αλλάξει τον κινηματογράφο. Πιθανότατα είναι, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι. Το «Avatar» είναι πραγματικά εντυπωσιακό στην επεξεργασία της εικόνας, όπως και στο πώς διαχειρίζεται το 3D. Τόσο στα εφέ, όσο και στην τρισδιάστατη εικόνα, είναι ό,τι καλύτερο έχει δημιουργηθεί ποτέ από τους τεχνικούς των υπολογιστών. Ο κινηματογράφος όμως δεν είναι μόνο εφέ. Είναι κυρίως ιστορία, σενάριο και περιεχόμενο. Σ’ αυτά όμως το «Avatar» όχι μόνο καινούργια πράγματα δεν φέρνει, αλλά επαναλαμβάνει τετριμμένες συνταγές χωρίς ίχνος φρεσκάδας. Είναι ένας συνδυασμός περιπέτειας και ερωτικής ιστορίας, με επιφανειακά στοιχεία οικολογικής και αντιπολεμικής συνείδησης. Ο Κάμερον είναι σπουδαίος τεχνίτης, όμως το «Avatar» είναι η ταινία του που θα θυμόμαστε περισσότερο για τις προσδοκίες που δημιούργησε, παρά για το τελικό αποτέλεσμα.

Χωρίς τεχνικούς εντυπωσιασμούς, αλλά με ψυχή και καρδιά, ο Φατίχ Ακίν συνεχίζει να δημιουργεί ταινίες που απευθύνονται στο ανθρώπινο συναίσθημα γιατί φτιάχνονται μέσα απ’ αυτό. Το «Soul kitchen» είναι μια ταινία που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των ταινιών του Ακίν, αλλά και γέλιο, καθώς είναι μια πολύ επιτυχημένη κωμωδία. Με συνεργάτη στο σενάριο τον πρωταγωνιστή του, Αδάμ Μπουσδούκο, ο Ακίν έχει κάνει μια εξαιρετικά αποτελεσματική κωμωδία καταστάσεων, που σατιρίζει και τα χούγια του χαρακτηριστικού τύπου του Ελληνάρα, μέσα από απίθανες και αστείες καταστάσεις.

No comments: