Thursday, December 10, 2009

«Η Μάχη του Αλγερίου»


Ο αγώνας του αλγερινού λαού για την ανεξαρτησία του από τη γαλλική κατοχή στη δεκαετία του 1950 είναι το θέμα της σπουδαίας ταινίας του Ιταλού σκηνοθέτη, Τζίλο Ποντεκόρβο «Η Μάχη του Αλγερίου» (ασπρόμαυρη αλγερινο - ιταλική συμπαραγωγή, 1966, 121') που προβάλλεται από χθες στο «Τριανόν» (προβολές: 6 μ.μ., 8.30 μ.μ., 11 μ.μ.) από τη «New Star».

Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο Saadi Yacef «Αναμνηστικά από τη Μάχη του Αλγερίου». Ο σκηνοθέτης και ο φωτογράφος του Μαρτσέλο Γκάτι επέλεξαν την όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη αναπαράσταση του συγκλονιστικού αυτού αγώνα, που ξεκινά το 1954 όταν το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Αλγερίου (FLN) σκοτώνει Γάλλους αστυνομικούς, με τον αρχηγό της κατοχικής αστυνομίας να απαντά με το ματοκύλισμα της Αραβικής συνοικίας. Η ταινία περιγράφει τη σύγκρουση στις φτωχογειτονιές της Κάσμπα (το «κάστρο» του FLN), όπου ο γαλλικός στρατός προχώρησε σε όργιο βίας, με συλλήψεις, βασανισμούς, τρομοκρατία, δολοφονίες και ισοπέδωση ολόκληρων συνοικιών (σ.σ. λες και γυρίστηκε στην κατεχόμενη Παλαιστίνη...).

Το κινηματογραφικό συνεργείο επέλεξε Αραβες ερασιτέχνες ηθοποιούς, που μαζί με το ασπρόμαυρο φιλμ παραπέμπουν σχεδόν σε δραματοποιημένο «ντοκιμαντέρ». Είναι χαρακτηριστικό για τις προθέσεις του σκηνοθέτη, ότι ο μοναδικός επαγγελματίας ηθοποιός που παίζει στην ταινία είναι ο Γάλλος, Ζαν Μαρτίν, που ενσάρκωσε τον συνταγματάρχη Mathieu. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηθοποιός (κυρίως θεατρικός) είχε χάσει πολλές δουλειές, επειδή καταδίκαζε την αποικιακή πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης στην Αλγερία.

Η μουσική είναι του σπουδαίου Ενιο Μορικόνε. Η ταινία απέσπασε το «Χρυσό Λιοντάρι» και το βραβείο των κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1966, ενώ ήταν υποψήφια και για 3 «Οσκαρ».

No comments: