Thursday, December 3, 2009

Ενηλικίωση σε δύσκολες συνθήκες

  • H απάνθρωπη διαβίωση στη φυλακή και αναζήτηση τρόπων... επιβίωσης
  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/12/2009
  • Προφήτης **** ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ. Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ. Πρωταγωνιστούν: Ταχάρ Ραχίμ, Νιλς Αρεστρουπ, Αντέλ Μπενσερίφ, Ρέντα Κατέμπ

ΚΡΙΤΙΚΗ. Οι ταινίες που διαδραματίζονται μέσα σε φυλακές, έχουν το πλεονέκτημα ότι η πλοκή εξελίσσεται μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο, σε μια διαφορετική, κλειστή κοινότητα, όπου οι εντάσεις συχνά κορυφώνονται και οι εκρήξεις δεν λείπουν. Ο Ζακ Οντιάρ, ένας καλός σκηνοθέτης, που αγαπάει τα καθαρά κινηματογραφικά είδη, στον «Προφήτη» καταπιάνεται με το είδος της ταινίας φυλακής και χτίζει ένα συμπαγές δράμα και ένα στιβαρό πορτρέτο για τον κεντρικό του ήρωα.

Ο «Προφήτης» είναι η καταγραφή μιας ιστορίας ενηλικίωσης σε δύσκολες συνθήκες και της εκδήλωσης ακραίας φιλοδοξίας που δεν σταματάει πουθενά. Κεντρικός χαρακτήρας, ο νεαρός Μαλίκ, ο οποίος μπαίνει στη φυλακή μόλις στα 19 χρόνια του. Αγνωστος μεταξύ αγνώστων, πολύ γρήγορα διαπιστώνει ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για εκείνον αν δεν φροντίσει να προστατέψει τον εαυτό του. Το πρώτο κομμάτι της ταινίας παρουσιάζει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης μέσα στη φυλακή, τη βία που υπάρχει παντού, τις συμφωνίες και τα πάρε-δώσε και ο θεατής παρακολουθεί όλα αυτά, καθώς τα ανακαλύπτει και ο ίδιος ο Μαλίκ.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, όπου πάνω απ’ όλα σημασία έχει η επιβίωση, ο Μαλίκ θα βρει τον τρόπο να επιβιώσει. Θα δεχτεί να γίνει το παιδί για τα θελήματα της ομάδας των Κορσικανών, μιας ομάδας που είναι αντίπαλη με την ομάδα των μουσουλμάνων, από την οποία ο Μαλίκ απέχει. Θα δολοφονήσει έναν ομόθρησκό του για χάρη των Κορσικανών και θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη τους. Είναι το πρώτο βήμα για να ισχυροποιήσει τη θέση του και να αρχίσει να αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη. Οταν οι «ισχυροί» αντιληφθούν το παιχνίδι του Μαλίκ, δεν θα είναι πλέον τόσο ισχυροί και εκείνος έντεχνα θα στρέψει τις ομάδες τη μία ενάντια στην άλλη με αποτέλεσμα να επωφεληθεί ο ίδιος και να γίνει ένας μικρός αυτοκράτορας της παρανομίας.

Η διάρκεια του «Προφήτη» φτάνει τις δυόμισι ώρες, όμως η ταινία δεν γίνεται ποτέ κουραστική. Ο Οντιάρ, με σχεδόν ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό και πολλούς μη επαγγελματίες ηθοποιούς, συνθέτει με αδιάκοπο ρυθμό και ένταση το πορτρέτο τόσο ενός χαρακτήρα όσο και ενός περιβάλλοντος, όπου τα βασικά ένστικτα λειτουργούν περισσότερο από όποιο στοιχείο ανθρωπιάς. Στο ρόλο του Μαλίκ, ο νεαρός Ταχάρ Ραχίμ είναι μια πραγματική αποκάλυψη. Σηκώνει επάνω του χωρίς δυσκολία το βάρος του ήρωα που η μοναδική του επιλογή είναι να χαράξει έναν μοναχικό δρόμο. Μαζί του ο έμπειρος Νιλς Αρεστρουπ στο ρόλο του Κορσικανού αφεντικού.

Oι άλλες ταινίες
  • Συνοδός πολυτελείας **1/2

Η παρουσία της Σάσα Γκρέι, σταρ πορνογραφικών ταινιών, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας του Στίβεν Σόντερμπεργκ, δεν σημαίνει ότι η «Συνοδός πολυτελείας» είναι αφιερωμένη στο σεξ. Ο Σόντερμπεργκ, σε μια από τις πιο «ανεξάρτητες» ταινίες του, χρησιμοποιεί την Γκρέι ως σύμβολο του επί πληρωμή σεξ, στο ρόλο της Τσέλσι, ενός ακριβού κολ γκερλ. Η Τσέλσι στους πελάτες της δεν προσφέρει απλώς σεξ, αλλά την εμπειρία της «φιλενάδας», μιας γυναίκας που θα τους ακούσει και θα είναι τρυφερή μαζί τους. Στην ουσία πρόκειται για άντρες που ζητούν ό, τι συνήθως ζητούν οι γυναίκες από τους άντρες, και ο Σόντερμπεργκ σχολιάζει τη μετατόπιση στους ρόλους.

  • Ζift **1/2

Από τη μικρή και άγνωστη κινηματογραφία της Βουλγαρίας έρχεται το ασπρόμαυρο «Zift», ένα ενδιαφέρον νεονουάρ φιλμ του Γιάβορ Γκάρντεφ. Είναι η ιστορία του Μοθ, ενός άντρα που μπαίνει άδικα στη φυλακή πριν από το κομμουνιστικό πραξικόπημα του 1944. Οταν αποφυλακιστεί, θα βγει σε μια χώρα που δεν γνωρίζει πια, και ειδικά την πρώτη βραδιά του έξω από τη φυλακή, θα συναντήσει μια σειρά από παράξενους, ασυνήθιστους χαρακτήρες.

  • Pandorum **

Ενα επαρκές θρίλερ τρόμου και επιστημονικής φαντασίας έχει σκηνοθετήσει ο Κρίστιαν Αλβαρτ, με πρωταγωνιστές τον Ντένις Κουέιντ και τον Μπεν Φόστερ. Υποδύονται δύο αστροναύτες, που ξυπνούν από βαθιά νάρκη σε ένα σκοτεινό διαστημόπλοιο, μόνο για να διαπιστώσουν ότι απειλούνται από άγνωστα πλάσματα.

  • Στα άκρα *1/2

Η αξιοπρεπής παρουσία του Σάκη Ρουβά στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός σίριαλ κίλερ είναι ο λόγος που ασχολούμαστε στην Ελλάδα μ’ αυτό το φτηνό (και σε προϋπολογισμό - κόστισε μόλις 2 εκατ. δολάρια) θρίλερ, που σκηνοθέτησε ο Τζόρνταν Μπάρκερ. Ο Ρουβάς υποδύεται έναν άνδρα, που όχι μόνο απολαμβάνει να δολοφονεί, αλλά σέρνει μαζί του με εκβιασμό έναν χήρο πατέρα, κάνοντάς τον να ξεπεράσει τα όριά του. Θα μπορούσε να λειτουργεί σε έναν βαθμό εάν το φινάλε δεν έδινε μια τόσο εξωφρενική και εξοργιστική απάντηση. Προβάλλεται, τέλος, ο «Αρθουρ και η εκδίκηση του Μαλταζάρ», δεύτερη περιπέτεια της σειράς animation του Λικ Μπεσόν, με πρωταγωνιστές κάποια άχαρα ξεμαλλιασμένα πλάσματα.

No comments: