Tuesday, December 15, 2009

Τρία ακόμα βραβεία για τη «Λευκή κορδέλα» του Χάνεκε

Σε «χρυσή» θα μπορούσε να μετονομαστεί η «Λευκή κορδέλα» του Μίκελ Χάνεκε, καθώς έπειτα από τον Χρυσό Φοίνικα, τιμήθηκε και με τα σημαντικότερα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η ταινία του Χάνεκε κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου, αφού επικράτησε στην ψηφοφορία των 2.000 μελών της Ακαδημίας.

Στην απονομή, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μπόχουμ της Γερμανίας, το βραβείο α΄ αντρικού ρόλου κέρδισε ο Ταχάρ Ραχίμ για την ερμηνεία του στον «Προφήτη» του Ζακ Οντιάρ, ενώ η Κέιτ Γουίνσλετ πρόσθεσε ένα ακόμη βραβείο στη συλλογή της για την ερμηνεία της στα «Σφραγισμένα χείλη» του Στίβεν Ντάλντρι.

Το βραβείο φωτογραφίας απονεμήθηκε στον Αντονι Ντον Μαντλ για τον «Αντίχριστο» και το «Slumdog millionaire», το βραβείο μουσικής στον Αλμπέρτο Ιγκλέσιας για τις συνθέσεις του στις «Ραγισμένες αγκαλιές», ενώ τιμητικά βραβεία κέρδισαν ο Κεν Λόουτς και η Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, το πρώτο μέλος του Δ.Σ. από την Ελλάδα. Στο συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο Αντρέι Ζουλάφσκι, ο Σεντρίκ Κλαπίς και ο Φόλκερ Σλέντορφ στη θέση του αντιπροέδρου, ενώ στη θέση του προέδρου της Ακαδημίας παραμένει από το 1996 ο Βιμ Βέντερς

.

No comments: