Saturday, December 5, 2009

Σ΄ αγαπώ κι ας είσαι τέρας

  • Η όψιμη μόδα των βρικολάκων-εραστών σε σινεμά και τηλεόραση συνεχίζει μια παράδοση που θέλει γυναίκες να γοητεύονται από πλάσματα του σκότους

ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Πόσο... τερατολάγνο είναι το ασθενές φύλο; Και πόσο επιρρεπές είναι στο να ερωτεύεται μονίμως τους πιο ακατάλληλους εκπροσώπους του αντίστοιχου ισχυρού; Η τεράστια επιτυχία της ταινίας «Νέα Σελήνη», που ήρθε ως σίκουελ του «Τwilight», φέρνει και πάλι στο φως αυτή τη σκοτεινή ορμή που νιώθει κάθε γυναίκα όταν βρίσκεται μπροστά σε εξόφθαλμο κίνδυνο.

Τα «καλά παιδιά» δεν είναι καθόλου της μόδας, σε αντίθεση με τους βρικόλακες, στους οποίους ανήκει και ο ωραιότατος ήρωας που υποδύεται ο Ρόμπερτ Πάτινσον στην ταινία. Ως Εντουαρντ Κάλεν, ζει με τη βαμπιρική οικογένειά του στο Φορκς της Ουάσιγκτον καταφέρνοντας να κρύβει τις αιμοσταγείς καταβολές του. Ωσπου έρχεται στην πόλη η Μπέλα Σουάν (Κρίστεν Στιούαρτ ). Το πάθος τους είναι παράφορο αλλά και ανικανοποίητο καθώς, αν τα φιλιά τους αποκτήσουν ξέφρενη τροχιά, ο Εντουαρντ μπορεί να της κάνει κακό. Η ταινία έφθασε τα 72,7 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις στις ΗΠΑ την πρώτη κιόλας ημέρα προβολής της καταρρίπτοντας το περυσινό ρεκόρ του «Σκοτεινού Ιππότη» με 67,2 εκατ. δολάρια. Διψασμένη για αίμα όμως αποδείχτηκε και η χώρα μας, καθώς κόπηκαν 170.000 εισιτήρια το πρώτο τετραήμερο προβολής της, με 69 κόπιες. Συμπέρασμα: το αίμα νερό δεν γίνεται όταν πρόκειται για την αρχέγονη ροπή μας προς το γοητευτικό περιτύλιγμα του κακού.

«Οι γυναίκες γαλουχούνται με την ψευδαίσθηση ότι η δυνατή τους αγάπη είναι ικανή να αλλάξει τον άντρα που αγαπούν, να τον μεταμορφώσουν σε κάτι καλύτερο, για να συνειδητοποιήσουν κάπου στα μισά της διαδρομής ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Πάνω σε αυτή τη θηλυκή ψευδαίσθηση ποντάρουν τα βιβλία και οι ταινίες που έχουν ως πρωταγωνιστές μια αποφασισμένη ηρωίδα και έναν... μεταλλαγμένο ήρωα» εξηγεί ο κριτικός κινηματογράφου Μπάρι Νόρμαν. Κάνοντας βουτιά στον χρόνο συνειδητοποιούμε ότι εκτός από βρικόλακες υπήρχαν και άλλα πλάσματα που ασκούσαν βασανιστική γοητεία στις πρωταγωνίστριες. Λυκάνθρωποι, κανίβαλοι, ακόμη και υπερμεγέθεις γορίλες βρίσκονται στη λίστα των ακαταμάχητων εραστών.

«Δράκουλας»

«Διέσχισα ωκεανούς χρόνου για να σε συναντήσω» λέει ο Γκάρι Ολντμαν στη Γουινόνα Ράιντερ ως ερωτοχτυπημένος «Δράκουλας» (1992) στην ομώνυμη ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ως αιωνόβιο βαμπίρ, βλέπει τη Μίνα σε μια φωτογραφία και συνειδητοποιεί ότι είναι η μετεμψύχωση της παλιάς του αγαπημένης. Εκείνη, αν και τον ερωτεύεται παράφορα, αναγκάζεται να μπήξει ένα ξίφος στη ραγισμένη του καρδιά. «Η σιωπή των αμνών»

«Θα συναντήσω έναν φίλο για φαγητό» είναι η διφορούμενη ατάκα με την οποία ο Χάνιμπαλ Λέκτερ (Αντονι Χόπκινς) αποχαιρετά μέσω τηλεφώνου την πράκτορα του FΒΙ Κλαρίς Στάρλινγκ (Τζόντι Φόστερ). Εκείνη τον επισκεπτόταν στην υψίστης ασφαλείας φυλακή, προκειμένου να δει πώς λειτουργεί το μυαλό ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου. Ο κανιβαλικών γούστων Λέκτερ νιώθει έλξη προς την Κλαρίς, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότιδεν είναι αδιάφορος και σε εκείνη.

«Η πεντάμορφη και το τέρας»

Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι, το σίριαλ που σημείωσε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 1980 και στη χώρα μας, ασχολείται με τη ζωώδη έλξη μεταξύ της ωραίας Μπελ (Λίντα Χάμιλτον) και του τερατόμορφου αγαπημένου της. Η αφοσίωσή της τον μεταμορφώνει σε έναν ωραίο άντρα- αν και οι κακές γλώσσες σχολίαζαν ότι ως λιονταρίσιας κατατομής τέρας ήταν ωραιότερος από τον ηθοποιό που υποδυόταν τον εραστή.

«Κινγκ Κονγκ»
.


Αυτό θα πει μεγάλος έρωτας! Ξεχασμένος σε ένα χαμένο νησί, ο τεραστίων διαστάσεων γορίλας Κινγκ Κονγκ ερωτεύεται την κινηματογραφική στάρλετ Αν Ντάροου (Ναόμι Γουότς - παλαιότερα την είχε υποδυθεί και η Τζέσικα Λανγκ). Η όμορφη γυναίκα χρησιμοποιείται ως δόλωμα προκειμένου να τον παγιδεύσουν και να τον χρησιμοποιήσουν ως ατραξιόν, ενώ ο ίδιος περιδιαβαίνει τη Νέα Υόρκη λιώνοντας αυτοκίνητα στο διάβα του, έχοντας την καλή του κυριολεκτικά στο χέρι.

«Η μύγα»

Η λαϊκή παροιμία «Οποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται» απέκτησε εντελώς άλλη διάσταση μέσα από αυτή την ταινία, με πρωταγωνιστές την Τζίνα Ντέιβις και τον Τζεφ Γκόλντμπλαμ: ερωτευμένη με έναν τρελό επιστήμονα, η ηρωίδα βλέπει τον αγαπημένο της να μεταμορφώνεται αργά αλλά βασανιστικά σε μύγα, λόγω επιπλοκής σε ένα μηχάνημα που είχε δημιουργήσει. Το σώμα του γεμίζει με τρίχες και βαδίζει στους τοίχους του διαμερίσματός τους, τίποτε όμως δεν πτοεί τον έρωτά τους. Ωστόσο η ταινία δεν έχει χάπι εντ: κάποια στιγμή αυτή φθάνει στα όριά της και αναγκάζεται να τον σκοτώσει.

«Τrue blood»

Στον αντίποδα του «Τwilight» βρίσκεται η άκρως επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Τrue blood». Και αν η μορμόνα νοικοκυρά Στέφενι Μέγερ, που υπογράφει την τετραλογία «Λυκόφως», «Νέα Σελήνη», «Εκλειψη» και «Χαραυγή», προμοτάρει την αποχή από το σεξ μεταξύ των εφήβων, τα τηλεοπτικά βαμπίρ δεν έχουν τέτοιες αναστολές. Η Σούκι Στάκχαουζ (Αννα Πάκουιν) είναι μια σερβιτόρα αλλιώτικη από τις άλλες, καθώς έχει το χάρισμα να ακούει τις σκέψεις των άλλων. Ο βρικόλακας Μπιλ Κόμπτον (Στίβεν Μόγερ) την ερωτεύεται και κάθε φορά που βγαίνει από το φέρετρό του συχνάζει στο μαγαζί όπου εκείνη εργάζεται. Η σειρά έρχεται αισίως και στη χώρα μας τον Μάρτιο- θα προβάλλεται από τον ΑΝΤ1.

No comments: