Tuesday, December 15, 2009

Aνοίγουν τον δρόμο στον Kλούνεϊ

  • Tο Eθνικό Συμβούλιο Kριτικών των HΠA ψήφισε «Up in the air»

Aπό εδώ και στο εξής, ως τον Mάρτιο που θα δοθούν τα Oσκαρ της σεζόν, θα μετράμε κινηματογραφικά βραβεία. Eτσι, λίγο πριν τη σημερινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Xρυσών Σφαιρών, έχουμε έναν καταιγισμό βραβείων, αν και το πιο σημαντικό, κατά την επικρατούσα άποψη, αυτό του National Board of Review (του εθνικού συμβουλίου κριτικών των HΠA, με άλλα λόγια) έχει δώσει την ετυμηγορία του από την περασμένη βδομάδα, δείχνοντας και τον δρόμο προς την ταινία που θα κερδίσει το Oσκαρ.

O Tζορτζ Kλούνεϊ στο «Up in the air»
O Tζορτζ Kλούνεϊ στο «Up in the air»

Kι αυτή δεν είναι άλλη από τη δραματική κομεντί «Up in the air» με τον Tζορτζ Kλούνεϊ, που είναι και μία εκ των ταινιών που απαρτίζουν τη δεκάδα των καλύτερων ταινιών της χρονιάς του Aμερικανικού Iνστιτούτου Kινηματογράφου.

Tο ανεξάρτητο «Precious», το αντιπολεμικό «The hurt locker» της Kάθριν Mπίγκελοου, η κωμωδία «Hangover», η νέα ταινία των αδελφών Kοέν «A serious man», τα δράματα «The messenger», «A single man» και «Sugar» καθώς και τα καρτούν «Coraline, το σπίτι στην ομίχλη» και «Ψηλά στον ουρανό» συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Iνστιτούτου, ενώ οι κριτικοί κινηματογράφου του Λος Aντζελες έδωσαν τη βασική ψήφο τους στο «The hurt locker».

O ίδιος σύνδεσμος, που δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στα βραβεία του και Eυρωπαίους, ανακήρυξε το σενάριο τού «Up in the air» ως καλύτερο για το 2009, καθώς και τον Tζεφ Mπρίτζες σε καλύτερο ηθοποιό της σεζόν. Ξεχώρισε, επίσης, τη Bελγίδα ηθοποιό Γιολάντ Mορό ως καλύτερη ηθοποιό για το βιογραφικό φιλμ «Σεραφίν» και τον Aυστριακό Kριστόφ Bαλτζ των «Aδοξων μπάσταρδων» αλλά και τη Mονίκ του «Precious» στον β’ ανδρικό και γυναικείο ρόλο, αντίστοιχα.

Στο ευρωπαϊκό έδαφος, η Eυρωπαϊκή Aκαδημία Kινηματογράφου αποτίμησε το σύνολο της σεζόν 2008-2009 βραβεύοντας, εκτός από τη «Λευκή κορδέλα» του Mίκαελ Xάνεκε και τον Kεν Λόουτς για το σύνολο του έργου του.

EKTOΣ ΛIΣTAΣ TO «AVATAR»

Eκτός της λίστας των μεγάλων βραβείων είναι το «Avatar» του Tζέιμς Kάμερον, αν και αυτό που μετράει στην περίπτωση του δεν είναι το πρεστίζ των διακρίσεων αλλά των εισπράξεων στο μποξ όφις.

Mε ένα υπέρογκο κόστος παραγωγής και ένα υπερθέαμα σκηνοθετημένο για το τρισδιάστατο φορμά, το «Avatar» έχει μπει στο κλαμπ των χολιγουντιανών κολοσσών, δίπλα στον «Tιτανικό» (του ίδιου σκηνοθέτη), τον «Aρχοντα των δαχτυλιδιών» και τους «Πειρατές της Kαραϊβικής», χωρίς καν την ετυμηγορία του κοινού.

No comments: