Thursday, December 3, 2009

Εγκαίνια Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου



Tα εγκαίνια του Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου (3 - 9/12) έγιναν χτες το βράδυ στην αίθουσα της Ταινιοθήκης, «Λαΐς» (Κεραμεικός), εκδήλωση που πραγματοποιείται στα πλαίσια των 50χρονων του Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας Κούβας (ICAIC) που γιορτάζονται φέτος. Το φεστιβάλ γίνεται υπό την αιγίδα της πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα, και διοργανώνεται με την «New Star» και τη συμμετοχή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Επίσημος προσκεκλημένος είναι ο σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του ICAIC, Ιντελφόνσο Ράμος Βαλντές που χθες μίλησε για την ιστορία αυτού του πρώτου πολιτιστικού ιδρύματος που ίδρυσε η Κουβανική Επανάσταση στις 24/03/1959.

Αυτό το ινστιτούτο κατάφερε να ενσωματώσει την κουβανική και λατινοαμερικάνικη διανόηση, δημιουργώντας έναν πραγματικά λαϊκό κινηματογράφο, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Ο πρέσβης της Κούβας Ερμές Ερέρα Ερνάντες, επίσης αναφέρθηκε στην πολύμορφη προσφορά του ινστιτούτου που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, ο Κώστας Τουμασάτος, ΓΓ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και πλήθος κόσμου.

Σήμερα προβάλλονται οι ταινίες «Εκπτωτοι θεοί» (ERNESTO DARANAS), «Φράουλα και σοκολάτα» (TOMAS GUTIERREZ ALEA, JUAN CARLOS TABIO), «Σελίδες από το ημερολόγιο του MAURICIO» (MANUEL PEREZ). Από τις 6.30 μ.μ. με ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 04/12/2009]


No comments: