Wednesday, December 2, 2009

«Κόκκινη κλωστή δεμένη» : Νέα ταινία για τον Εμφύλιο

  • Μία ταινία για τον Εμφύλιο στις ακριτικές και «λαβωμένες» Πρέσπες.

«Κόκκινη κλωστή δεμένη» γύρω από μια δύσκολη περίοδο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους, τον Εμφύλιο Πόλεμο, δένει ο σκηνοθέτης Κώστας Χαραλάμπους, με την ομώνυμη ταινία που γυρίζει αυτή την εποχή στις ακριτικές Πρέσπες, μια περιοχή που βίωσε «κατάσαρκα» τη λαίλαπα της δύσκολης εκείνης εποχής. Μια περιοχή, όπου ακόμη και σήμερα είναι ορατά τα «σημάδια» της εμφυλιακής σύγκρουσης: ερειπωμένα χωριά (Πυξός, Αγκαθωτό κ.ά), εμφυλιακά μνημεία (νοσοκομείο ανταρτών, στρατηγείο «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» ), άνθρωποι που ένιωσαν στο πετσί τους το μπαρούτι των όπλων.

Συναντήσαμε τον Κώστα Χαραλάμπους στο χωριό Ψαράδες, όπου γυρίζει τις τελευταίες σκηνές της ταινίας του και μας μίλησε για το νέο του αυτό εγχείρημα.

«Η ταινία ξεκινά λίγα χρόνια πριν από το 1946, πριν από τις εκλογές το Μάρτιο του '46. Αναφέρεται, δηλαδή, στα γεγονότα που οδήγησαν στον Εμφύλιο Πόλεμο. Εστιάζουμε ουσιαστικά σ' έναν πυρήνα ανθρώπων, σ' ένα ορεινό χωριό στην Ελλάδα και βλέπουμε πώς αυτός ο πυρήνας, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων εξελίσσονται έως τον Εμφύλιο Πόλεμο. Πώς δηλαδή διαμορφώνονται ομάδες μεταξύ των δύο βασικών φρονημάτων που επικρατούσαν εκείνη την εποχή και πώς αυτό το τεταμένο κλίμα οδηγεί σιγά-σιγά στα γεγονότα που αργότερα εξελίσσεται στον Εμφύλιο Πόλεμο» λέει ο Κώστας Χαραλάμπους.

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Αγάπη στα 16», η οποία και τού χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Χαραλάμπους πραγματεύεται τον έρωτα. Τώρα, εστιάζει σε τελείως διαφορετική θεματογραφία, αλλά, όπως μας λέει, μπορεί αυτή να είναι μια διαφορετικού ύφους ταινία, αλλά ουσιαστικά είναι και πάλι ο ίδιος από πίσω.

«Είμαι και πάλι εγώ, με την έννοια ότι, ένας άνθρωπος, ο οποίος ασχολείται με τον κινηματογράφο βρίσκει μέσα στον εαυτό του κάποια πράγματα που του δίνουν το ερέθισμα να ασχοληθεί με κάποια θέματα. Εγώ, το θέμα του Εμφυλίου από τότε το είχα δει. Τελείωνα την πρώτη μου ταινία και ήδη διάβαζα για να κάνω μια ταινία για τον Εμφύλιο» μας αναφέρει και προσθέτει χαριτολογώντας: «Διάβασα αρκετά βιβλία από τότε και μάλιστα γράφτηκα και στο Ιστορικό, το οποίο τελειώνω του χρόνου για να έχω και τη βούλα του ιστορικού μετά από αυτή την ταινία» .

Πώς, όμως, δέχθηκε ο κόσμος της Πρέσπας έναν σκηνοθέτη που «ακουμπά» σ' ένα θέμα που εξακολουθεί να επαναφέρει οδυνηρές εικόνες στη μνήμη των παλαιότερων (και όχι μόνο); Την απάντηση μας τη δίνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Γενικά, μας βοήθησαν πολύ και τους ευχαριστώ γι' αυτό. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Λίγες φορές έχω βρει τόσο κόσμο για να βοηθά σε γυρίσματα μεγάλου μήκους. Ένας λόγος για τον οποίο έκανα τα γυρίσματα εδώ και το ρεπεράζ είναι η ανταπόκριση που βρήκα από τον κόσμο» .

Τα γυρίσματα της ταινίας «Κόκκινη κλωστή δεμένη» ολοκληρώνονται σε λίγες ημέρες (γύρω στις 5 Δεκεμβρίου). Κατόπιν θα ξεκινήσει το μοντάζ και, όπως ευελπιστεί ο σκηνοθέτης, η ταινία θα είναι σύντομα έτοιμη, ενώ του χρόνου θα ξεκινήσει και η διανομή.

Ο Ανέστης Βλάχος, στο ρόλο του αρχιαντάρτη τσοπάνη του χωριού, που σκότωσαν την κόρη του, η Στεφανία Γουλιώτη, η σύζυγός του, που βασανίστηκε και βιάστηκε από παρακρατικούς, ο Τάσος Παλαντζίδης, στο ρόλο του τρελού του χωριού, ο Τάσος Νούσιας, στο ρόλο του αρχηγού των παρακρατικών, ο Θάνος Σαμαράς, η Ντίνα Μιχαηλίδη, ο Σπύρος Μπιμπίλας και δεκάδες ακόμη ηθοποιοί δίνουν «ζωή» με τις ερμηνείες τους, στο σενάριο της ταινίας.

Ο ανεξίκακος «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου, Ανέστης Βλάχος, μας μίλησε για το ρόλο του, με εμφανή τη συγκίνηση στη φωνή και το βλέμμα, όταν η συζήτηση στράφηκε στο ζήτημα του Εμφυλίου.

«Ο ρόλος από άποψη διάρκειας δεν είναι μεγάλος, είναι μικρός. Όμως, είναι η συμμετοχή. Μια παρουσία, η οποία αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο απλό, του χωριού, τον οποίο δυστυχώς, ο Εμφύλιος Πόλεμος τον έμπλεξε κι αυτόν στα γρανάζια. Κι όπως είναι γνωστό, στον Εμφύλιο Πόλεμο πληρώνουν συνήθως οι αθώοι», μας είπε ο Ανέστης Βλάχος, ο οποίος δέχθηκε να παίξει αυτό το μικρό σε διάρκεια ρόλο, από συμπάθεια στον πολύ νεαρότερό του Κώστα Χαραλάμπους και την πεποίθηση ότι είναι ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης, ο οποίος θα παίξει ρόλο στην πορεία του ελληνικού κινηματογράφου.

«Η ταινία αυτή είναι μια ματιά στον Εμφύλιο, ένας Εμφύλιος που στοίχισε […] Δείχνοντας τελευταία κάποιες ταινίες γύρω από τον Εμφύλιο (σ.σ. προηγήθηκε η ταινία του Παντελή Βούλγαρη 'Ψυχή Βαθιά', που προβάλλεται με πολύ μεγάλη επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες), οι σκηνοθέτες που διαλέγουν τα σενάρια δεν πρέπει να παίρνουν κανενός το μέρος. Να ρίχνουν μια ματιά στο θέμα. Να προβάλλουν τα γεγονότα και να αποφασίζει ο Έλληνας πολίτης. Είναι η καλύτερη κριτική για τον Εμφύλιο», τονίζει ο Δραμινός ηθοποιός, που χάραξε τη δική του, μεγάλη πορεία στον ελληνικό κινηματογράφο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: