Thursday, December 10, 2009

Τζάρμους με στυλ, αλλά χωρίς ντουέντε

  • Στα όρια του ελέγχου ** 1/2. ΘΡΙΛΕΡ. Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους. Ερμηνεία: Ισαάκ ντε Μπανκολέ, Τίλντα Σουίντον, Τζον Χερτ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Μπιλ Μάρεϊ.

Κάθε ταινία του Τζιμ Τζάρμους είναι ένα γεγονός για τους σινεφίλ. Αυτή εδώ ίσως τους απογοητεύσει. Μονόχορδη, μοιάζει με μακρινό αντίλαλο του προ δεκαετίας «Ghost Dog: ο τρόπος του σαμουράι». Ο Τζάρμους στα «Ορια του ελέγχου» επαναλαμβάνει το γνώριμο στυλ του σε μια ταινία – μείγμα ρόουντ μούβι, θρίλερ και βουδιστικού διαλογισμού. Εδώ, ένας μαύρος επαγγελματίας δολοφόνος διασχίζει τη Νότια Ισπανία για ένα συμβόλαιο.

Το «Στα όρια του ελέγχου» είναι το κάδρο του Τζάρμους, η φωτογραφία του Κρίστοφερ Ντόιλ και το ρεφρέν ενός εξαιρετικού φλαμένκο που ακούγεται κάποια στιγμή: «Οποιος νομίζει τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους ας επισκεφτεί ένα νεκροταφείο».

Επίσης...

Το «Brothers» (**1/2) είναι ένα ριμέικ της ομότιτλης δανικής ταινίας της Σούζαν Μπίερ. Εδώ, το οικογενειακό δράμα (μια οικογένεια με έναν αυταρχικό πατέρα και δύο γιους, ο ένας άσωτος κι ο άλλος συνετός) αποκτά τις διαστάσεις ενός θρίλερ γύρω από τις δυσκολίες επανένταξης ενός πεζοναύτη που όλοι τον θεωρούν νεκρό στο Αφγανιστάν. Αυτός επιστρέφει σαν ήρωας. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι παρά ένας σύγχρονος Κάιν κυνηγημένος από ενοχές. Του Τζιμ Σέρινταν με τους Τόμπι Μαγκουάιρ, Τζέικ Γκίλενχαλ, Νάταλι Πόρτμαν.

Από τις υπόλοιπες πρεμιέρες ξεχωρίζουν η «Γλυκιά έξαψη» του Αντρέι Βάιντα και το αγγλικό δράμα της Δανής Λόνε Σέρφιγκ «Μια κάποια εκπαίδευση» (***) σε σενάριο του Νικ Χόρνμπι γύρω από τον δύσκολο έρωτα μιας 16χρονης κι ενός 30χρονου. Οι καλές ερμηνείες και η έξοχη ανασύνθεση της ατμόσφαιρας του Λονδίνου στις αρχές του ’60 είναι τα πλεονεκτήματα της ταινίας.

Προβάλλονται επίσης το ντοκιμαντέρ του Εμίρ Κουστουρίτσα «Maradona» και η ελληνική κωμωδία «Η κληρονόμος», με τη Σμαράγδα Καρύδη.

No comments: