Wednesday, December 16, 2009

Avatar: κρίμα τα λεφτά

Από αύριο θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες το πολυαναμενόμενο «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον (για κριτική της ταινίας, ανατρέξτε στις στήλες του κινηματογράφου του σημερινού φύλλου). Εδώ και πολλούς μήνες λέγονταν και ακούγονταν διάφορα. Ο James Dyer, δημοσιογράφος του κινηματογραφικού περιοδικού «Empire», ο οποίος είχε παρακολουθήσει ειδικό preview της ταινίας στο Σαν Ντιέγκο, είχε πει: «Εάν μπορούσα να δω μόνο μία ταινία για το υπόλοιπο της ζωής μου, αυτή θα ήταν το “Avatar”». Ανάλογα, πολλοί από τους ειδήμονες της κινηματογραφικής βιομηχανίας ισχυρίζονται ότι μετά το «Avatar», όχι μόνο το τρισδιάστατο σινεμά αλλά η ίδια η έβδομη τέχνη δεν θα είναι ποτέ ξανά αυτό που ήταν.

Το «Avatar» κόστισε 237 εκατομμύρια δολάρια, ο Κάμερον είχε την ιδέα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 αλλά περίμενε να εξελιχθεί η τεχνολογία για να την πραγματοποιήσει. Διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες και για να την παρακολουθήσεις χρειάζεσαι τα ειδικά γυαλιά του 3D. Ο συναγερμός που έπεσε εν όψει της δημοσιογραφικής προβολής της ταινίας, με οδήγησε και μένα σε μια από τις σκοτεινές αίθουσες του Odeon Star City, στις έντεκα το πρωί. Εντυπώσεις; Ο κύριος Dyer του «Empire» είναι τρομερά υπερβολικός και προσωπικά, προτιμώ να βλέπω για το υπόλοιπο της ζωής μου τον «Πολίτη Κέιν», το «Νονό», το ταρκοφσκικό «Σολάρις» ή το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» παρά το εντυπωσιακό κατά τόπους μα και πληκτικό, άκρως προβλέψιμο, «Avatar».

Μήπως είμαι οπισθοδρομικός; Δεν νομίζω. Ο Κάμερον έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως σε λίγα χρόνια όλο το σινεμά θα είναι τρισδιάστατο, αφού είμαστε όντα που βλέπουμε τρισδιάστατα και πλέον η τεχνολογία μάς το επιτρέπει και στη μεγάλη οθόνη. Οταν όμως η τεχνολογία παίρνει διαζύγιο από το περιεχόμενο, προς τι η συζήτηση; Ολη αυτή η φαντασμαγορία με τα φωσφορίζοντα δάση και τα αιωρούμενα όρη σε συνεπαίρνουν, πράγματι, είναι όμως μόνον η βιτρίνα του «Avatar». Το περιεχόμενο της ταινίας παραμένει σε εκκρεμότητα. Κρίμα τα λεφτά.

  • Tου Ηλια Μαγκλινη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17/12/2009

No comments: