Thursday, December 31, 2009

Φιλότιμες... μικρότητες


  • Εμπορική κωμωδία με γοργούς ρυθμούς και πολυπρόσωπο καστ
  • Νήσος**1/2, ΚΩΜΩΔΙΑ. Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας. Ερμηνείες: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ελένη Καστάνη, Μιχάλης Μαρίνος, Δημήτρης Τζουμάκης, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Βουτσάς

ΚΡΙΤΙΚΗ. Μια έντιμη, φιλότιμη προσπάθεια για μια λαϊκή κωμωδία στα χνάρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου είναι η «Νήσος», δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Δήμα, έπειτα από τους «Ακροβάτες του κήπου». Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα νησί (τα γυρίσματα έγιναν στη Σίφνο), όπου μια διαθήκη αναστατώνει την τοπική κοινωνία. Ο τοπικός «άρχοντας», που ζει απομονωμένος, πεθαίνει αφήνοντας εκατό εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διαθέτει στον πρόεδρο της κοινότητας, τον αστυνομικό, τον δάσκαλο και τον παπά. Με την προϋπόθεση να διαβαστούν δημοσίως τέσσερις επιστολές που αφορούν τα έργα και τις ημέρες τους.

Είναι το γεγονός που πυροδοτεί μια σειρά από αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, «ξεκατινιάσματα», καθώς όλοι έχουν τα μυστικά τους που δεν θέλουν να αποκαλυφθούν. Ο πρόεδρος σχετίζεται με έναν φόνο, ο αστυνομικός εμπλέκεται σε αρχαιοκαπηλία, ο γιος του τα έχει με τον παπά και ο δάσκαλος έχει σχέση με τρομοκρατική οργάνωση. Ολα αυτά είναι ένα μέρος μόνο από όσα πρόκειται να αποκαλυφθούν στην πορεία, καθώς όλοι φαίνεται τελικά ότι έχουν ένα κρυφό παρελθόν, από το οποίο δεν μπορούν να αποδεσμευτούν, όσο κι αν προσπαθούν να το συγκαλύψουν.

Σε αντίθεση με άλλους σκηνοθέτες που αναλαμβάνουν «εμπορικά» σχέδια και τα εκτελούν άψυχα μέχρι να κάνουν «τη δική τους» ταινία, ο Χρήστος Δήμας, προς τιμήν του, δεν σνομπάρει ούτε το είδος ούτε τους ηθοποιούς του. Εχει γυρίσει μια κωμωδία για το ευρύ κοινό, με αναγνωρίσιμα τη μικροψυχία και το κουτσομπολιό της μικρής κοινωνίας, γοργούς ρυθμούς, πολυπρόσωπο καλό καστ και ενδιαφέρουσες εναλλαγές ανάμεσα στην κωμωδία και κάποιες δραματικές σκηνές. Αυτό που θα μπορούσε να έχει κάνει η ταινία για να ξεφύγει από το πλαίσιο της εμπορικής επιτυχίας της σεζόν θα ήταν να γίνει πιο επιθετική κωμωδία, φτάνοντας τις καταστάσεις στα άκρα.

Από τους ηθοποιούς ξεχωρίζουν ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης στον ρόλο του χυδαίου αστυνομικού (με φωνή που θυμίζει κάπως τον... Γιώργο Τράγκα) και η Τάνια Τρύπη με καλούς δραματικούς τόνους ως μάνα που θέλει να προστατέψει το παιδί της, ενώ ο Κώστας Βουτσάς κλέβει την παράσταση λέγοντας απλώς «Τι ώρα είναι;».

  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/12/2009

No comments: