Friday, December 4, 2009

Ο Κουβανικός Κινηματογράφος στον Κεραμεικό


Η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παραβρέθηκε στα εγκαίνια προχτές το βράδυ. Στη φωτογραφία με τον πρόεδρο της «Ταινιοθήκης» κ. Αδαμόπουλο και τον πρέσβη της Κούβας
Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου (μέχρι 9/12), στην αίθουσα της Ταινιοθήκης, «Λαΐς» (Κεραμεικός, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου), που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων του Ινστιτούτου Τέχνης - Κινηματογραφικής Βιομηχανίας Κούβας (ICAIC) που γιορτάζει η πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη «New Star» και τη συμμετοχή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του ICAIC, Idelfonso Ramos Valdes, που στα εγκαίνια του Φεστιβάλ προχτές το βράδυ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί τιμή για μένα που, ανάμεσα σε τόσους ιδρυτές του Κουβανικού Κινηματογράφου, έχω τη δυνατότητα να παρουσιάσω αυτή την εβδομάδα κουβανικού κινηματογράφου στο κοινό αυτής της χώρας με τόσων χρόνων πολιτισμό, στον οποίο ο δυτικός πολιτισμός οφείλει πολλά. Βρισκόμαστε 50 χρόνια από τη δημιουργία του δικού μας κινηματογράφου και αυτό σημαίνει πολλά για τη χώρα μας, την Επανάστασή μας και τον εθνικό και τον λατινοαμερικάνικο πολιτισμό μας. Για εμάς τους ιδρυτές, αυτό που φαινόταν σαν μία ουτοπία, έγινε πραγματικότητα που έχει υπερβεί τα όρια της χώρας μας και έχει μετατραπεί σε παγκόσμια κληρονομιά».

Αφιέρωμα στην αλληλεγγύη Κούβας - Αφρικής τη Δευτέρα
Στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες, ενώ το πλούσιο πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα με την προβολή των εξής ταινιών: «Μνήμες υπανάπτυξης» (TOMAS GUTIERREZ ALEA), «ΜΠΕΝΙ» (JORGE LUIS SANCHEZ), «ΛΟΥΣΙΑ» (HUMBERTO SOLAS). Στο ειδικό αφιέρωμα για τον Σαντιάγκο Αλβάρεζ, αύριο (από 6 μμ), θα προβληθούν 11 μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες του, που έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ.

Την Δευτέρα 7/12, η ημέρα είναι αφιερωμένη στη Διεθνιστική Αλληλεγγύη Κούβας - Αφρικής με την προβολή τεσσάρων ταινιών, ανάμεσα τους και το σπάνιο «Kangamba», μια επική ταινία που αναφέρεται στην αντίσταση των Κογκολέζων αγωνιστών με τη βοήθεια Κουβανών διεθνιστών στη διάρκεια οκτώ ημερών τον Αύγουστο του 1983, όταν επιχειρήθηκε η επέμβαση ξένης δύναμης υποστηριζόμενης από το καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Ολες οι προβολές ξεκινούν στις 6.30 μμ, ενώ υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ.

No comments: